Kipróbáltuk, milyen húsvéti illatot tud kreálni a ChatGPT emberi segítséggel

2023 / 04 / 05 / Bobák Zsófia
Kipróbáltuk, milyen húsvéti illatot tud kreálni a ChatGPT emberi segítséggel
A mesterséges intelligencia megreformálta a húsvéti ünnep egyik kellemetlen, de nélkülözhetetlen velejárójának városiasabb formáját.

A húsvéti tradíciók egyik, manapság talán kevesbé népszerű, de mégis szervesen az ünnephez tartozó eleme a locsolkodás, amit már a lányok hideg vízzel való nyakon öntése helyett a legtöbb helyen felváltott a szofisztikáltabb, kölnivel történő megöntözés hagyománya. A Magyar Néprajzi Lexikon leírása szerint a húsvéti locsolás a katartikus rítusok közé tartozik, egyike a termékenységvarázsló népszokásoknak, amelyek ősi eredetűek, de a kereszténység terjedésével némileg módosult formát és jelentést kaptak.

“Eredetének egyházi magyarázata részint a keresztelésre utal, részint arra a legendára, amely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták volna a zsidók elhallgattatni, ill. a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat.”

- szól a magyarázat. A régi időkben húsvét hétfő után, kedden a lányok locsolták a fiúkat, de a kútvízzel való öntözés szokása a a két világháború között megszűnt. A húsvéti locsolás újabb, városiasabb jellegű szódavizes vagy szagos vizes (kölnis) módjai viszont sok helyen tovább élnek és ma is színesítik vagy éppen keserítik a résztvevők életét.

A locsolkodás iránti ellenszenv egyik gyakori oka a nem is annyira maga a rituálé, hanem a kölni illata, ami nem mindig mondható kellemesnek, de a technológia most megoldást nyújthat a régóta fennálló problémára és azok számára is elviselhetőbbé teheti a húsvét hétfőt, akik eddig inkább elbújtak a locsolkodni vágyó vendégek elől.

Az átalakulást nem más, mint a ChatGPT hozta el a locsolkodás területére, ami gép-ember együttműködésben készítette el azt az illatot, amelyet a legjobban a tavaszhoz illőnek ítélt. A projekt a Telekom kezdeményezésére született meg és a mesterséges intelligencia program mellett Kiss Virág parfümőr segítségével zajlott, aki régóta foglalkozik a parfümkészítés mesterségével és elmondása szerint egyáltalán nem idegenkedett az MI-vel való együttműködéstől.

“Úgy fogtam fel, mint egy ajánlást, egy általános vélekedést arról, milyen a jó illat egy kölni esetében. Én kiegészítettem a receptúrát mielőtt használtam az AI által javasolt formulát, kigondoltam a megfelelő arányokat és el is készültünk”

- mondta el Kiss Virág, aki a kölni létrehozása során nagyrészt a mesterséges intelligencia által javasolt összetevőket alkalmazta, de a valamelyest változtatott az elemeken, hogy a magyar nők ízléséhez szabja a végső illatot.

A ChatGPT az általa kigondolt receptben 250 ml 96%-os tisztított alkoholt, 10 csepp narancs-, és 10 csepp citromolajat, 5 csepp bergamottolajat, 3 csepp rózsaolajat és 2 csepp levendulaolajat javasolt, miután arra kérték, hogy egy parfümőr fejével gondolkodva alkosson egy olyan jó illatú kölnit, amivel húsvétkor locsolhatnak a fiúk. Kiss Virág visziont a levendulát hársfavirágra és gyöngyvirágra cserélte, mivel megítélése szerint ezeket az összetevőket Magyarországon jobban kedvelik a nők a parfümökben és kölnikben.

@telekom_hun Locsolókölni mesterséges intelligenciával? ? Lehetséges! #fy #fyp #foryou #nekedbe #chatgpt #ai #húsvét #kölni #kissvirág #telekom ♬ eredeti hang - Telekom

Hogy milyen lett a végeredmény, azt személyesen is kipróbáltuk és tapasztalatunk szerint az “okoskölni” valóban kicsit kevésbé riasztó, mint néhány másik, leginkább körömlakklemosóra emlékeztető “illat”, bár a citrusos jelleg miatt nem kifejezetten komplex és kifinomult, inkább egyszerűbb karakterű aromát képvisel. De a felhasználási jellegét tekintve ez nem is probléma, mivel a húsvét a hagyományok életben tartásáról szól és nem a kölni a lényeg benne, az viszont a projekt jól bizonyította, hogy a gép-ember együttműködés és a mesterséges intelligencia bevonása a munkákba kifizetődő lehet és érdekes új eredményeket szülhet.

“Mint kiderült, a mesterséges intelligencia érvényes érzéki alkotásokat tud
létrehozni. Ezzel nem csak a praktikus és a művészeti területen van jelen az AI,
már belépett a tapasztalati síkra is.

De az emberi tényező és a szakértelem nem
hiányozhat egy ilyen típusú alkotói folyamatból. Olyan személy kell hozzá, aki
szakértője az adott témának. A megállíthatatlan fejlődés ezen a területen azt
üzeni, hogy a digitális világ eszközeire új szemmel kell tekinteni" – mondta el a projekttel kapcsolatban Szabó Béla, a Telekom márka-,és lakossági kommunikációs igazgatója.

A ChatGPT és Kiss Virág kölnijét megvásárolni nem lehet ugyan, de az illatot bárki kipróbálhatja a héten a következő helyszíneken a Telekom üzleteiben, ahol a pultok valamelyikénél állítják ki az üvegeket:

  • Pécs, Árkád – 7622 Pécs, Bajcsy-Zsilinszky u. 11/1.
  • Szombathely, Fő tér – 9700 Szombathel, Fő tér 17.
  • Eger, Agria Park – 3300 Eger, Törvényház u. 4.
  • Debrecen, Fórum – 4029 Debrecen, Csapó u. 30.
  • Budapest, Allee –1117 Budapest, Október 23. utca 8-10.
  • Budapest, Westend – 1062 Budapest, Váci út 1-3.

(Fotó: Getty Images/Janos Kummer/Stringer)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.