Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás

2023 / 12 / 04 / Bodnár Barna
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.

Milyen sebesség kell ahhoz, hogy a Mikulás, rénszarvas meghajtású szánján ülve egyetlen éjszaka alatt bejárja az egész világot, és gyerekek milliárdjaihoz juttassa el a várva várt ajándékokat? Abban valószínűleg a legtöbb ember egyetért, hogy a rendkívüli feladat kivitelezéséhez rendkívüli gyorsaság is szükséges, a brit Leicesteri Egyetem tanulói viszont ennél továbbmentek, és megkísérelték pontosan kiszámolni a Télapó által diktált tempót.

Számításaikat azzal kezdték, hogy megbecsülték, hány háztartást kell felkeresnie a Mikulásnak. Mivel a Földön körülbelül 715 millió keresztény gyermek él, és feltételezve, hogy háztartásonként átlagosan három gyermek van, a Mikulásnak 238 millió háztartást kellene meglátogatnia egy éjszaka alatt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a becslés 2018-ban készült, tehát ezek a számok valószínűleg némileg elavultak, illetve azt a tényezőt is érdemes figyelembe venni, hogy a legtöbb angolszász országban a Mikulás ajándékait karácsony reggelén, december 25-én veszik át a gyerekek, nem pedig 6-án, mint hazánkban, illetve Európa több nemzete esetében.

Fentiektől függetlenül az egyetemi hallgatók úgy gondolták, hogy a Mikulás utazási ideje 12 óra, bár az időzónákat figyelembe véve, és feltételezve, hogy a télapó keletről nyugatra utazik, további 24 órája lenne a feladat elvégzésére. Ezeket a számokat használva

a Mikulásnak 1,56 x 106 m/s sebességgel kellene utaznia, amely körülbelül a fénysebesség 0,5 százaléka.

A fenti eredmény persze lehetne ennél jóval pontosabb, hisz a számítás során néhány tényező kimaradt. Például a hallgatók nem vették figyelembe azt az időt, amit a Mikulás az egyes házakban tölt. Ez azért fontos tényező, mert például az Egyesült Államokban és Kanadában a gyerekek egy pohár tejet és egy tányér süteményt hagynak a Mikulásnak köszönetként, a Nagy-Britanniában és az Ausztráliában elterjedt szokásoknak köszönhetően pedig az is könnyen előfordulhat, hogy ezekben az országokban a télapó sherryt vagy sört is talál a karácsonyfák mellett. Nagy kérdés, hogy a Mikulás tart-e szünetet az éjszaka folyamán, vagy menet közben fogyasztja el az ajándékba kapott nassolni- és innivalókat.

A brit diákok a fenti eredményeiket egyébként a 2017-es Journal of Physics Special Topics című folyóiratban mutatták be, amely az egyetem Fizika és Csillagászat Tanszéke által működtetett, szakértői értékeléssel ellátott hallgatói folyóirat. A hallgatók által vezetett oldal célja, hogy a diákok gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek a tudományos cikkek írásával, szerkesztésével, publikálásával és bírálatával kapcsolatban.

(Borítókép: Getty Images/serpeblu)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.