Kitört az Etna, lávaszökőkutak színezték vörösre Szicília éjszakai egét 2023 / 11 / 14 / Bodnár Barna

Szinte azzal egyidőben, hogy Izlandon vulkánkitörés veszélye miatt rendkívüli állapotot rendeltek el, illetve egy várost is evakuáltak, kitört Európa egyik legaktívabb vulkánja, az olasz Etna. Ahogy az az alábbi videón látszik, a hegy látványos lávaszökőkutakkal aktivizálta magát, hamut okádva magasan Szicília szigete fölé. Az olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet közleménye alapján a kitörési oszlop magassága a becslések szerint körülbelül 4500 méterrel emelkedik a tengerszint fölé. A 3350 méter magas Etna a világ egyik legaktívabb tűzhányója, legutóbbi nagyobb kitörése 1992-ben történt. A vasárnapi kitörés után a térség több településére, így Milóra és Zafferana Etneára is hamu hullott, nagyobb károkról azonban nem számoltak be. Az Etnától körülbelül 50 kilométerre elhelyezkedő cataniai repülőtér lezárására nem volt szükség, a légi forgalom így zavartalan maradt, nem úgy, mint augusztusban, amikor a légikikötőt ideiglenesen bezárták egy kitörést követően, amely hamut szórt a környékre. Az Etna egyébként biztonságos vulkánnak számít - a legtöbb kitörés nem veszélyezteti a környékre látogatókat vagy az ott élőket. (Borítókép: Getty Images/Anadolu Agency)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.