Magyarország jövőre betiltja az egyszer használatos műanyagokat

2020 / 02 / 19 / Bobák Áron
Magyarország jövőre betiltja az egyszer használatos műanyagokat
A kormány nyolcpontos klíma- és természetvédelmi akciótervének értelmében tíz év alatt hatszorosára növelik a napenergiából származó energiatermelést, és 2025 után megszűnik a szénenergia előállítása.

Az MTI beszámolója szerint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán nyolc pontból álló klíma- és természetvédelmi akciótervet tett közzé, amely "hozzájárul a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, alkalmazkodást jelent az éghajlatváltozáshoz és szerepe van a szemléletformálásban".

Bár az akciótervből sok konkrétum egyelőre nem derült ki, de az biztos, hogy Magyarország - igazodva az Európai Tanács korábbi döntéséhez - jövőre betiltja az egyszer használatos műanyagok használatát, így többek között a műanyag poharakat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat és bevásárlótáskákat. A miniszter szerint mindent megtesznek érte, hogy az egyszer használatos termékeket újrahasználható, újrahasznosítható termékek váltsák fel, ennek érdekében támogatni fogják az ilyen termékeket gyártó cégeket, valamint a fémdobozok, az üveg- és műanyagpalackok visszaváltását.

Több napenergia, kevesebb szén

Az akcióterv másik fontos ígérete, hogy "környezetbaráttá" alakítják a mátrai szénerőművet, amelynek lignites egységeit folyamatosan kivezetik, és 2025 után a széntüzelés teljesen leáll. Ezzel párhuzamosan fejlesztik a földgáz alapú valamint a napelemes áramtermelést, illetve az erőmű hulladékégető- és villamosneregiatároló-kapacitását. A Greenpeace szerint Magyarországon a mátrai szénerőmű a legnagyobb széndioxid-kibocsátó, amely a magyar villamosenergia-szektor kibocsátásának mintegy feléért felelős.

Palkovics azt is megígérte, hogy tíz év alatt hatszorosára növelik Magyarország napenergia-termelő kapacitását, ennek keretében a háztartások napelemes áramtermelését kedvezményes hitellel és a nettó elszámolás rendszerével támogatják. A kormány emellett 32 milliárdot fordít arra, hogy a kis- és középvállalkozások megújuló energiára való áttérését támogassa. A miniszter szerint 2030-ra az országban előállított energia 90%-ban széndioxid-mentes lesz. Ahogy korábban a Playeren írtunk róla, Magyarország az EU országok között a sereghajtók között van a napenergia-termelésben, viszont a kapacitásbővülés tekintetében az elmúlt két évben már a legjobban teljesítő országok között voltunk. Tegyük hozzá: a most bejelentett intézkedés csak akkor lesz hatékony, ha ezzel párhuzamosan nem vásárolunk elektromos áramot olyan országoktól, amik továbbra is szénerőművekben állítják elő az elektromos energiát. A Sandbag klímapolitikai elemzőműhely jelentése szerint Magyarország tavaly jelentős mennyiségben importált áramot Szerbiából és Ukrajnából, ahol továbbra is üzemelnek szénerőművek.

A napenergia támogatása mellett a program azt is hangsúlyozza, hogy Európában az atomenergia használatát nem korlátozni, hanem támogatni kell.

Elektromos autók, Zöld Államkötvény

A klímavédelmi akcióterv  jelentős figyelmet fordít az elektromobilitás ösztönzésére is. Ennek része a kis és olcsóbb autók támogatása, az alacsony és nulla kibocsátású járművek beszerzése a tömegközlekedésben, valamint hogy minden újépítésű társas- és irodaházban lehetőség legyen az elektromos autók töltésére. Az akcióterv keretében július 1-vel létrehozzák a Hulladékgazdálkodási Hatóságot, aminek feladata a hulladékgazdálkodási ágazat ellenőrzése, az illegális lerakók felkutatása és büntetése, illetve az ingatlantulajdonosok kényszerítése a hulladék eltávolítására.

Palkovics elmondta, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a hazai vizek védelmére is, és 2021-ig 150 ezer hektárnyi területen gondoskodnak az élőhelyek helyreállításáról és a megőrzés feltételeinek megteremtéséről. A miniszter szerint minden újszülött után tíz fát ültetnek el, aminek eredményeképp az erdős terület 2030-ra 27%-ra nő (megj. Magyarországon évente átlagosan nagyjából 90 ezer gyerek születik, tehát ez csaknem egymillió fa elültetését jelentené évente). A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy bevezetik a Zöld Államkötvényt, aminek a részleteiről egyelőre semmit sem lehet tudni, de a nemzetközi példák alapján olyan papírról lehet szó, aminek a bevételeit csak zöldprojektekre lehet fordítani.

(Borítókép: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
Egy elírás miatt lepleződött le az Észak-Amerikát védő katonai szervezet titkos telefonszáma
Egy elírás miatt lepleződött le az Észak-Amerikát védő katonai szervezet titkos telefonszáma
1955-ben megcsörrent a piros telefon a Kontinentális Légvédelmi Parancsnokságon, de a vonal másik végén nem a Pentagon volt.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.