Sikeres tesztrepülésen van túl a KLM forradalmi repülőgép-projektjének modellje

2020 / 09 / 02 / Rácz Tamás
Sikeres tesztrepülésen van túl a KLM forradalmi repülőgép-projektjének modellje
A Flying V bebizonyította, hogy tud repülni. Innentől kezdve a megépítése már csak évek és dollármilliók kérdése.

A holland KLM légitársaság és a TU Delft egyetem közös programja a V-alakú repülőgép megépítése. Az egészen újszerű elképzelésben a gép teste tulajdonképpen egyetlen szárny, anelyet a felül ráillesztett hajtóművek tolnak előre.

A tervek szerint a mai Airbus A350-esekhez hasonló utasszámra tervezett (Business és Economy osztályon összesen 314 személyes) gép a forradalmi dizájnnal 5%-kal könnyebb lehet, mint a konvencionális gépek, üzemanyag-felhasználása pedig 20%-kal is alacsonyabb lehet, azonos sebességek, azonos menetidők mellett.

Az egyelőre csak modellként megépített gép tegnap tartotta első szabadtéri tesztrepülését. Sikeresen felszállt és a levegőben is maradt, tehát úgy néz ki, a felskálázásnak és az első 1:1-es prototípus megépítésének nincs elvi akadálya.

A Flying V a tervek szerint így nézne ki belülről:

A Flying V-ről a Tu Delft weboldalán további izgalmas technikai részleteket lehet találni.


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.