Komoly lehetőségeket rejthet a mesterséges intelligencia fogászati célú alkalmazása

2020 / 08 / 02 / Perei Dóra
Komoly lehetőségeket rejthet a mesterséges intelligencia fogászati célú alkalmazása
Képzeljük csak el, hogy fogorvosunknak új számítógépes asszisztense lett: ez a virtuális segédprogram kóros elváltozásra utaló jeleket kereshet a röntgenfelvételeken, miközben a doktor elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Ez a módszer olcsóbbá és pontosabbá teszi a röntgenelemzést, ráadásul mi is hamarabb szabadulhatunk a székből.

Bár a mesterséges intelligencia alkalmazása a fogászatban még gyerekcipőben jár, a bevezetőnkben felvázolt forgatókönyv valósággá válhat a nem túl távoli jövőben a Fogászati ​​Orvostudományi Iskola és a Műszaki Iskola interdiszciplináris kutatócsoportjának köszönhetően. A csapat létrehozott ugyanis egy mesterségesintelligencia-programot, amely beolvassa a fogászati ​​képeket, például a panoráma röntgenfelvételeket, és figyelmezteti az orvosokat azokra az eredményekre, amelyek további nyomon követést igényelnek.

"Nagy lehetőséget látunk a mesterséges intelligencia fogdiagnosztikai alkalmazásában" - mondja Aruna Ramesh, a fogorvosi iskola egyetemi tanára és docense, valamint a maxillofacialis radiológia szak dékánja.

Az ilyen projektek a „digitális fogászat” felé történő elmozdulás részét képezik, mivel a technológia éppen egy olyan szakmát alakít át, amely többnyire manuális készségektől függ. Számítógépek segítségével azonban a fogorvosok már most is elkészíthetik a betegek koronáját akár egy szemüveg elkészítéséhez szükséges idő alatt is. Valamint különböző szoftvereket használnak a beteg állkapocs-formájának beméréséhez, hogy segítsék az implantátumok pontosabb elhelyezését. Míg az olyan képalkotó technológiák, mint az MRI és a CT ugyancsak kibővítették a fogorvosok gyógyítási lehetőségeit. "A felvételek értelmezése azonban sokszor időigényes folyamat - a biztosítók ráadásul valahol nem is fedezik a röntgenelemzésének költségeit - mondta Ramesh. Ha a digitális fejlesztések felgyorsíthatják a kiértékelést, azzal a beteg költségei is csökkenhetnek. A mesterséges intelligencia alkalmazása ezen kívül csökkentheti az emberi hibákat: Karen Panetta, a Mérnöki Iskola professzora és dékánja szerint

a röntgenfotók olyan információkat is tartalmaznak, amelyeket a szem nem képes felismerni, de a számítógép igen.

Ramesh, Panetta és a műszaki egyetemi hallgatója, Rahul Rajendran (aki szintén a tanulmány szerzője) remélik, hogy gyorsan megtanítják majd az MI-rendszert a képek szkennelésére - a panoráma röntgenfelvételekkel kezdik -,illetve a problémás területek jelzésére. Panetta egyébként már végzett hasonló munkát MI segítségével mammográfiai adatok leolvasásánál, a rák más típusú orvosi képalkotás által feltárt jeleinek felderítésénél, valamint olyan betegségek felismerésénél, mint például a COVID-19. "Mindenki azt gondolja, hogy a mesterséges intelligencia egy mágikus doboz, amelybe adatokat töltesz, az pedig automatikusan válaszokat ad" - mondja Panetta. Hozzátette: az viszont a kutatók felelőssége, hogy szakértők által validált adatokat töltsenek a rendszerbe.

Ramesh és a D20 fogászati ​​hallgatója, Ruby Wagimin, első körben ezer panoráma röntgenfelvételt elemeztek, és részletes leírásokat adtak az MI-programhoz, ami egyébiránt a kutatók hangosan kimondott észrevételeit is rögzíti, valamint nyomon követi a szemmozgásaikat. Utóbbival így akár azt is kiszűri, ha egy másodperc töredékénél hosszabb ideig haboznak a fotó egy adott pontján. Miután a szükséges adatokat összegyűjtötték, a mesterségesintelligencia-rendszer kiértékelte a röntgenfelvételeket és megjelölte azokat, amelyeken feltételezhetően rendellenességek vannak. Majd ezt az elemzést összevetették a szakemberek következtetéseivel. Az információk egységesítése sokkal nehezebb volt, mint azt laikusként hinnénk tekintve, hogy a betegek állkapocs-formái legalább olyan sokfélék, mint maguk az emberek. Noha az első forduló eredményei ígéretesek lettek, a kutatók szerint az MI-nek így is évek kellenek, mielőtt készen állna megjelenni a fogorvosi rendelőkben (szigorúan támogató szerepben). Addig pedig még további százezer röntgenfelvétel elemzése is vár rájuk. Ahogy Ramesh fogalmazott:

"A számítógép nem lesz radiológus, és nem hiszem, hogy valaha is teljesen felválthatja az embert."

(Fotó: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Ennek járt a végére a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Mitől lesz erős egy jelszó vagy egy PIN kód, miért veszélyes a „free wifi”, mi is az a kiberhigiénia?
Mitől lesz erős egy jelszó vagy egy PIN kód, miért veszélyes a „free wifi”, mi is az a kiberhigiénia?
Tényleg ellopják-e az adatainkat, ha nyílt wifit használunk? Mitől lesz erős egy jelszó? Többek között ilyen IT-biztonsági kérdésekről szól a RE:FACT Podcast legújabb epizódja, amelynek vendége Pfeiffer Szilárd, IT-biztonsági mérnök.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.