Komplett mondatokat is képes kiolvasni az emberek agyából a gondolatolvasó sapka

2023 / 12 / 19 / Bobák Áron
Komplett mondatokat is képes kiolvasni az emberek agyából a gondolatolvasó sapka
A Sydney-i Műszaki Egyetem fejlesztése nem csak a beszédképtelen emberek életébe hozhat nagy változást, de a gépekkel való kommunikáció terén is forradalmi áttörést hozhat.

Az egyetem az emberek és a mesterséges intelligencia kapcsolatát kutató központja által (Human-centric Artifical Intelligence Centre) kifejlesztett, BrainGPT nevű eljárás egy egyszerű EEG-készüléket használ az agyi jelek érzékelésére, aminek megvan az az előnye, hogy az eljárás egyáltalán nem invazív, tehát nincs szükség sebészeti beavatkozásra, ráadásul egy ilyen eszközt a használói bárhova magukkal vihetnek - írja az egyetem honlapja. Mivel a koponya meglehetősen vastag, ez természetesen azt is jelenti, hogy a készülék sokkal kevésbé pontosabban érzékeli az elektromos jeleket, mint a közvetlenül az agyba ültetett elektródák vagy az MRI, azonban a kísérletekről született tanulmány alapján ezt a problémát a mesterséges intelligencia segítségével sikerült kiküszöbölni.

A kutatók 29 páciensen tesztelték az eljárást, akiknek előre megírt mondatokat kellett magukban felolvasniuk, miközben az EEG készüléket viselték. Az agyi jeleket ezután különböző szegmensekre bontották azok karakterisztikája és mintázatai alapján, majd ezeket továbbították a kutatók által kifejlesztett DeWave nevű mesterséges intelligenciának, amely a gépi tanulásnak és az általa használt nagy nyelvi modellnek köszönhetően képes szavakká, mondatokká alakítani az EEG által érzékelt jeleket.

Az első eredmények alapján a módszer 40%-os pontossággal működik a BLEU-1 skálán, amely a gépi fordítás eredményeit magas minőségben lefordított szövegekkel veti össze, ám a kutatók szerint a technológia fejlődésével az sem elképzelhetetlen, hogy az eljárás egyszer elérje a hangfelismerő programok pontosságát, ami 90% környékén van. Yiqun Duan, a tanulmány egyik szerzője az eredményekről beszélve egy érdekes megfigyelésről is beszámolt, ugyanis a rendszer az igéket pontosabban azonosítja, mint a főneveket. Utóbbiaknál az is megfigyelhető, hogy a DeWave gyakran valamilyen, az eredeti szóhoz jelentésben hasonló szót azonosít, például a "szerző" helyett az "ember" szót, aminek szerinte az lehet az oka, hogy a szemantikailag hasonló szavak hasonló agyi jeleket gerjesztenek.

(Borítókép: UTS)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.