Koponyákat robbantott és üveggé változtatta az agyat a Vezúv ókori kitörése

2020 / 02 / 04 / Perei Dóra
Koponyákat robbantott és üveggé változtatta az agyat a Vezúv ókori kitörése
Herclaneum egyike annak megannyi ókori városnak, melynek lakói szörnyű halált haltak a fojtogató hamu és extrém hő miatt. Míg Pompeji népével a kitörő tűzhányó által levegőbe lövellt hamu és törmelék végzett, a vulkánhoz közelebb eső Herclaneumot a hegyről lezúduló piroklaszt temette be. Ám úgy tűnik a terület még három évszázaddal az első ásatások kezdete óta is tartogathat érdekességeket.

Pierpaolo Petrone,  a Nápolyi II. Frigyes Egyetem törvényszéki antropológusa az elmúlt években több kutatást készített, melyekben egyebek mellett megemlíti, hogy Herclaneum kitörés utáni hőmérséklete elérhette az ötszázhúsz Celsius-fokot, ami nemcsak a belső szervek azonnali leálláshoz, de elpárolgásukhoz is elég.

Amikor szó szerint felforr az agyvíz

2018-ban Petrone és kollégái magas vastartalmú vegyületeket vizsgáltak pár fennmaradt, repedezett csonton: szerintük a perzselő hullámok elpárologtatták az emberek lágyszöveteit, vagyis az izmokat, inakat, idegeket és zsírt. Az agyban lévő folyadék pedig szó szerint felforrt, nyomást gyakorolt a koponyára, amitől az felrobbant. Egyes szakértők kétségbe vonják Petrone emlékeit, mondván ez esetben hamvasztásnál is hasonló reakciónak kellene történnie. Az ügy nem lett lezárva, sőt, egy másik -szintén Petrone nevével jelzett-, a New England Journal of Medicineben megjelent tanulmány még inkább olaj volt a tűzre.


Ez lenne a koponyából eltávolított üvegszerű anyag.

Petrone ezúttal egy 1960-ban felfedezett áldozat megrepedt koponyáját vizsgálta, melynek belsejében fura, üvegszerű anyagot azonosított. A szakértő kizárta a vulkáni törmelék lehetőségét, az anyag ugyanis az emberi agyban fellelhető fehérjéket és zsírsavakat tartalmazott, ugyanakkor kísértetiesen emlékeztetett egy üvegszál szövetre.  Kiderült, hogy a különleges lelet alighanem az agy megüvegesedett maradványa. A  folyamatsorán az agy először magas hőfokon égett, majd hirtelen lehűlt, és üvegszerű anyaggá alakult.

„Ez az első alkalom, hogy hő által megüvegesedett emberi agyat találtunk.” Hozzátette: "Ilyen mértékű hőhatásnál könnyen előfordulhat, hogy „az extrém sugárzó hő meggyújtja a testzsírt és elpárologtatja a puhább szöveteket, még a hőmérséklet hirtelen lecsökkenése előtt” - olvasható a tanulmányban.

Petrone szerint lenyűgöző, hogy noha évtizedek óta modern eszközök segítségével pásztázzák Pompeji és Herculaneum területeit, de még egy hasonlóan ismert régészeti lelőhely is tartogathat számukra meglepetéseket.

Mi történt a folyóparton?

Egy másik, az Antiquity szaklapban megjelent tanulmányban Tim Thompson, az angliai Teesside Egyetem antropológusa és kollégái új megvilágításba helyezték a Herculaneum vízpartján elesettek halálának körülményeit. (A férfiak a folyóparton gyűltek, míg a gyerekeket és a nőket csónakokba terelték). Csontjaik eredetileg nem többek puszta megsemmisült maradványoknál, ám az elmúlt évtizedben kifejlesztett új tudományos technikák már a megégett leleteket is képesek elemezni.

"Az efféle maradványok valójában nagyon sokat elárulnak az adott személy életkörülményeiről." - mondja Thompson.

A kutatócsoport százötvenkét ember bordacsontjának kollagéntartalmát elemezte: ideális körülmények között a kollagén még a halál után is évekig kimutatható a csontokban, magas hőmérsékleten ugyanakkor jelentősen károsodhat. Thompson-ék összesen tizenkét esetben tapasztaltak erős kollagénkárosodást, elsősorban még fejlődésben levő gyerekeknél. Ellenben a csónakokban menekülők csontjainál nem tapasztaltak kristályosodást. Elzbieta Jaskulska, a Varsói Egyetem kutatója szerint ez azért lehetséges, mert ők haláluk után kevésbé voltak kitéve a lezúduló piroklasztnak.

(Fotó: Pixabay, Washington Post/The New England Journal Of Medicine/ Dr. Pierpaolo Pedrone)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.