A passzívház már a múlté, ilyen egy igazán környezettudatos otthon

2020 / 03 / 13 / Perei Dóra
A passzívház már a múlté, ilyen egy igazán környezettudatos otthon
A Studio Vural által megálmodott, dombba épített házikó nemcsak látványos, de száz százalékosan környezetbarát és önellátó is.

Ahogy menetelünk a jövő felé, úgy növekszik egyre inkább az emberiség igénye olyan ökoházakra, ami egyszerre ad választ a klímaváltozás és az olcsóbb lakhatás problémájára. Egy brooklyni székhelyű építészeti cég meglépte ezt, és egy teljesen egyedi, kívül-belül környezettudatos otthont tervezett az USA közkedvelt üdülőhelyén, Cape Codon - igaz, egyelőre csak látványterv szintjén.

Különös módon a ház ötletét a fejlábúak osztályába tartozó kalmárok adták: Selim Vural, a cég vezetője úgy gondolta, hogy ha az állat képes 'újratölteni' magát, és az így keletkező fénnyel elvakítani áldozatait, akkor ez a technika lakóépületeknél is alkalmazható.

A Vural Studio dombba épült háza egyedi dizájnjával beleolvad a környezetébe, és csak a tengerről nézve felismerhető. Az épület saját napelemrendszerrel és miniatűr szélturbinákkal van felszerelve, melyek jóval több tiszta energiát termelnek, mint amennyi a ház összfogyasztása.

A rendkívüli energiahatékonyságot a dombra építés tette lehetővé, ugyanis már eleve a homok geotermikus hője fedezi az energiaszükséglet nyolcvan százalékát. Tervezői a fenntartható otthonok következő generációjának nevezik a dűneházat, és szerintük a cégeknek komolyan bele kell állnia a hasonló épületek tervezésébe, ha eredményesen akarunk fellépni a klímaváltozás ellen. A koncepció egyúttal magában foglalja az abszorpciós építőanyagokkal és a talajtechnikával kapcsolatos legújabb kutatásokat is:

"A mostanáig lezajlott technológiai fejlesztések nemcsak, hogy sok szempontból mentőövet dobtak a világnak, de segítségükkel sikerült idáig eljutnunk: a technológia által vezérelt mezőgazdaság, a talajmérés, a szénelnyelő építőanyagok, és az intelligens távvezérlésű eszközök egyaránt segítenek minket visszajutni oda, ahová valójában tartozunk, vagyis a természetbe." - olvasható a Designboom.com-on.

(Fotó: Vural Studio)


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.