Koronavírus: a magyar helyzet

2020 / 02 / 26 / Felkai Ádám
Koronavírus: a magyar helyzet
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Láng-Bognár Kinga, az operatív törzs szóvivője, valamint Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere tartottak rendkívüli sajtótájékoztatót a koronavírus aktuális hazai helyzetéről.

A legfontosabb, hogy a sajtótájékoztató pillanatában nem tudni arról, hogy a vírus megjelent volna Magyarország területén. Két magyar betegről tudnak: a Diamond Princess nevű szállodahajón elkülönített betegen kívül találtak egy másik magyar állampolgárságú fertőzöttet is, akit jelenleg egy osztrák kórházban ápolnak.

Láng-Bognár Kinga elmondta, hogy létrehoztak egy honlapot – koronavirus.gov.hu – és egy Facebook oldalt is, ezek péntektől működnek. Már működik viszont egy emailcím: [email protected] – ezen elvileg bárki (tehát nem kizárólag orvosok vagy a sajtó munkatársai) hiteles, pontos tájékoztatást kap rövid időn belül a kérdéseire.

A szóvivő elmondta, hogy szigorítottak a határellenőrzésen különösen Olaszország irányából. Itt nem a rendőrök vagy a határőrök szűrnek, hanem szakemberek ellenőrzik kérdőívvel, hogy ki érkezett fertőzéses területről vagy érintkezhetett fertőzöttel. Repülőgéppel utazva a fertőzés által a leginkább sújtott országokból, tehát Olaszországból vagy Kínából csak láztalanul lehet belépni Magyarország területére. Ezt a reptéri beléptetésnél ellenőrzik.

A gócpontokba történő utazást nem javasolják, ha valaki ennek ellenére az utazás mellett dönt, annak azt ajánlják, hogy regisztráljon. Külön felhívták a figyelmet, hogy a hazai iskolák ne szervezzenek kirándulást a fertőzéssel érintett területekre.

Amennyiben megjelenik az országban a koronavírus, arról azonnal tájékoztatják a lakosságot, a közmédiában pedig rendkívüli tájékoztatási rendet vezetnek be.

Kérik a hazai szállodákat és a kiemelt autóutak menti panziókat, hogy ők is figyeljék vendégeik egészségi állapotát. Folyamatban van a MÁV, Volán, GYSEV nemzetközi járatainak felszerelése fertőtlenítőszerekkel, testhőmérséklet mérésre alkalmas eszközökkel. Valamint a kalauzok felkészítése is folyik.

A büntetés-végrehajtás által legyártott szájmaszkokkal fel fogják ruházni a patikákat.

Mivel azonban a szájmaszk jelenleg is hiánycikk, az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre az a válasz érkezett, hogy a maszkok patikákba jutásának a pontos ideje technikai/kereskedelmi kérdés.

Az operatív törzs napi szintű tájékoztatást fog tartani.

A tájékoztatón hangsúlyozták, hogy a vírus megjelenése nem jelent automatikusan járványveszélyt (a vírus már most is jelen van olyan európai országokban, ahol tömeges megbetegedésről jelenleg szó sincs). A belügyminiszter pedig hat párti egyeztetést hív össze holnapra.

Újságírói kérdésre Kásler Miklós elmondta, hogy Magyarország a WHO ajánlásainál szigorúbb intézkedéseket vezetett be, a háziorvosok pedig elvileg megkapták a tájékoztatót (ez immár a harmadik, leginkább naprakész változat). A miniszter ugyanakkor ismét hangsúlyozta, hogy óv a pániktól (amint teszi ezt a WHO is), de ettől még értelemszerűen a legrosszabb variációra készülnek fel.

Nagy port vert fel az egri vízilabdások ügye, akik szintén Észak-Olaszországból jötték haza, épp mint a karanténba került iskolások, ám őket nem különítették el.

A kormány az esetről tájékoztatást kért, és arra jutottak, hogy a vízilabdások nem jártak a gócpontban, és csak átutaztak az érintett területen. Ezért nem volt indokolt a karanténba helyezésük. A László Kórházban megfigyelt kamionsofőrről annyit tudnak csak, hogy 2 hétig karanténban tartják, illetve Gulyás Gergely a Diamond Princess-en tartózkodó magyar betegről is csak annyit tud, hogy az első tesztek kimutatták nála a fertőzést.

FRISSÍTÉS!

Közben a bécsi kórházban kezelt magyar betegről kiderült, hogy nem fertőzte meg a koronavírus, hanem egyéb légúti fertőzése van. Őt már hazaengedték, otthon lábadozik.

(Kép: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.