Koronavírus: jelentés a lassacskán magához térő Kínából

2020 / 03 / 05 / Felkai Ádám
Koronavírus: jelentés a lassacskán magához térő Kínából
Biztosítótársaságok egészségügyi szakértője Kínában dolgozik, az ő jelentéséből szedtünk össze pár új információt.

A WHO legutóbbi jelentése szerint 120 új fertőzést regisztráltak Kínában, míg világszinten 2103-at. Abban csak reménykedni lehet, hogy az ázsiai ország túljutott a nehezén, hiszen sajnos még mindig nem tudunk ehhez eleget a vírusról. Az Index mai cikke alapján például előfordult olyan eset Kínában, hogy korábban gyógyultnak nyilvánított pácienssel végzett a fertőzés.

Az általános helyzet Kínában

Az egészségügyi intézmények bejáratánál hőmérséklet méréseket végeznek, amennyiben a páciens lázas, elkülönítik, és differenciáldiagnózissal megpróbálják kiszűrni, hogy a magas hőmérsékletet esetleg nem valami más betegség okozhatja-e.

Ha a COVID-19 fertőzés gyanúja igazolódik, ám a beteg csak enyhe tüneteket produkál, úgy egy kórházban a fertőzöttek kezelésére elkülönített részlegre kerül.

Ha viszont a beteg hypoxiás, vagyis a szervezete oxigénhiányos állapotba került, akkor negatív nyomású szobában helyezik el egy-egy lázklinikán. Ezek a szobák jellemzően kamerákkal vannak felszerelve, mivel az orvosok gyakran tartanak videókonzultációkat, illetve a felvételek a képzési anyagokhoz is jól jönnek.

Lázmérést végeznek minden forgalmasabb helyen, például a metróbejáratoknál és üzleteknél. A társasházak bejáratánál útmutatókat helyeztek el arról, hogy hol találhatók a legközelebbi pontok, ahol testhőmérséklet ellenerőzést végeznek, illetve minden érkezőt és távozót kamerákkal rözítenek.

A kávézókban és az éttermekben elvitelre árulnak csak ételt és italt, a hotelekben az ételt a szobába szállítják, ha pedig a vendég azt mégis az étteremben fogyasztja el, szigorúan külön asztalokhoz ültetnek mindenkit.

A többség otthon marad, és három naponta mennek vásárolni. A szakértő szerint a társadalom teljes mértékben tisztában van a helyzettel, az említett ellenőrzési pontokon pedig kézmosásra is van lehetőség.

Ugyanakkor sok a tünetmentes eset – és ez a szakértő szerint elsősorban a gyereket jelenti –, akik terjeszthetik a fertőzést.

A szakértő hozzáteszi, hogy a kisebb fertőzési gócok felét immár a családok jelentik, míg a vírus kórházi fertőzés útján történő terjedését nagyrészt sikerült megállítani.

Peking

Az általános tanács, hogy mindenki maradjon otthon, és onnan is dolgozzon. Ehhez pedig az emberek nagyrészt tartják is magukat, viszont újabban valamivel már nagyobb a mozgolódás az utcákon. A személyi mozgást pedig eddig sem korlátozta senki.

Sőt az utóbbi napokban a szakértő már több személyautót látott az utcákon, mint eddig, valószínűleg egyre többen kezdtek ismét munkába járni.

A kínai és a nemzetközi oktatási intézmények egyaránt zárva tartanak – azt egyelőre nem lehet tudni, hogy meddig. Ahol lehetséges, ott távoktatás zajlik. Minden nagyobb rendezvényt töröltek. A mozik, az edzőtermek, és a zárt terű uszodák zárva tartanak. Az egyik legnagyobb park Pekingben, a Chaoyang Park rövidített nyitva tartás mellett működik.

Mint arról már szó volt, az utcákon sokáig kevés embert lehetett csak látni, de a szakértő szerint ez a múlt héten változott, és az előző vasárnap már többen is sétálgattak.

A szupermarketek minden nap nyitva tartanak, a bevásárlóközpontok azonban csökkentett nyitvatartási idő mellett üzemelnek. A boltok nagy része zárva van, néhány étterem működik, de elsősorban házhoz szállítást vállalnak. Csoportonként legfeljebb hárman léphetnek be az éttermekbe, mindenkinek maszkot kell viselnie.

Korábban szó volt arról is, hogy rengeteg helyen végeznek testhőmérséklet ellenőrzést. Ez jellemzően úgy zajlik, hogy a csukló belső részének vizsgálják a hőmérsékletét. Viszont sok a félremérés, mert a hidegben a bőr is kihűl.

37,3 fok felett viszont az adott ponton megtiltják az illetőnek a belépést. Ilyenkor az embert egy lázklinikára irányítják. 101 lázklinika működik, és 20 kijelölt, COVID-19 kórház.

A többi kórház és egészségügyi ellátó viszont megtagadhatja az ellátást a lázas betegektől, illetve azoktól, akik a fertőzött területeken jártak, vagy fertőzött személyekkel kerültek kapcsolatba. Ha egyébként nem lázasan és egyéb bajjal keresnék fel a helyiek az orvost, azt csak időpont egyeztetéssel lehet. A szakértő feltételezése szerint ez a rendelkezés az összes kórházat és klinikát érinti.

Az applikációk szerepe

A szakértő kétféle applikációról is beszámol. Az egyiket azoknak kell kitölteniük, akik az ország más régióba utaznak.

Ennek segítségével ellenőrizhetik, hogy nem kerülnek-e érintkezésbe olyan személlyel, aki akár több áttétel útján érintkezhetett vuhani helybeliekkel.

Illetve egy hete a szakértőnek (aki orvosként dolgozik Pekingben) is be kell jelentkeznie reggelenként egy applikáción egy speciális QR kód segítségével. Az applikációban olyasmit kell kitölteni, hogy az illető szolgálatban van-e, hány fok volt a hőmérséklete, mutat-e bármiféle tünetet, illetve azt, hogy kapcsolatba léphetett-e koronavírus fertőzöttel. A szakértő szerint az applikáció úgy tűnik, hogy kormányrendelet miatt született meg, de egy magánvállalat fejlesztette.

(Kép: Pixabay)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.