Kötélhúzó verseny egy Tesla Model X és egy tank között 2021 / 08 / 07 / Felkai Ádám

A résztvevők felsorolásakor kezdjük a tankkal, mert ott kicsit bonyolultabb a helyzet – a szóban forgó szerkezet egy úgynevezett Sabre CVRT (Combat Vehicle Reconnaissance (Tracked)), vagyis harci felderítő jármű, amelyet 1995-ben mutattak be, és 2004-ben már ki is vontak a forgalomból. Ami a verseny szempontjából jelenleg érdekes, hogy ez könnyebb a tipikus tankoknál – mindössze 9 tonnát nyom. A másik dolog, hogy ezeket eredetileg Jaguar J60 motorral szerelték fel, ám a videóban szereplő példányban ennek helyére egy 700 lóerős Dodge Hellcat motor került. (Ha valakit érdekel, az egyébként talál itt egy eladó példányt körülbelül 12 millió forintért – ebben nincs benne a vám.) Habár a későbbi darabokban a Jaguar motort lecserélték, még a fejletteb Cummins BTA motorok is csak 190 lóerősek voltak – látható tehát, hogy ennél a Dodge Hellcat jóval komolyabb teljesítményre képes. Az összkerékhajtású Model X Long Range ehhez képest 2,4 tonnát nyom, a két villanymotor együttes teljesítménye pedig 670 lóerő. Ezek után nem csoda, hogy a gyorsulási versenyt a Tesla nyeri, ám a győzelem nem olyan megsemmisítő, mint azt várni lehetett volna – igaz viszont, hogy nem egy tipikus tankról beszélünk tehát. Érdekesebb, hogy mi történik a kötélhúzáskor, és a végeredmény mennyivel lenne más, ha a CVRT-ben az eredeti motorja dohog.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
Felezi a járatidőt Stockholmban az első elektromos szárnyashajó
A világ első elektromos utasszállító szárnyashajója túljutott Svédországban a tesztelési fázison, és most kerül gyártásba, jövőre pedig át is veszi a stockholmi tömegközlekedési hálózat. A Candela P-12 az egyik útvonalon az 55 perces járatidőt 25 percre csökkenti.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.