Közel 40 ezer vadlúd érkezett a tatai Öreg-tóhoz

2023 / 11 / 21 / Bodnár Barna
Közel 40 ezer vadlúd érkezett a tatai Öreg-tóhoz
Az eurázsiai tundrákon fészkelő vadludak Kárpát-medencébe érkező és itt telelő példányainak száma meghaladhatja a 300 ezret is. A vándormadarak egyik legfőbb telelési helye a tatai Öreg-tó, ahol már most 39 ezer vadlúd telepedett le, és ez a szám valószínűleg még tovább fog nőni.

A vadludak látványos, V-alakban repülése, illetve a madarak reggeli kihúzása, valamint délutáni behúzása élőben követhető a Tatai Vadlúd Sokadalom webkameráinak köszönhetően. Az Időkép Csonka Pétert, a november 25-ei esemény főszervezőjét kérdezte a tatai vadlúdmegfigyelésekkel kapcsolatban.

A madár- és természetfotós elmondta, hogy a tatai Öreg-tónál általában szeptember 20-25. környékén jelennek meg az első északi ludak, majd őket követik nagyjából október 10-15-től a kisebb, majd nagyobb csapatok, általában ezt követően emelkedik meg jelentősen a számuk. Idén ennél kicsit később jelentek meg a madarak nagyobb létszámú rajai, csaknem két hetes csúszással, november 9-én érkezett közel 8-10 ezer lúd. Ennek oka valószínűleg az elmúlt időszakban megfigyelhető szokatlan meleg időjárás volt, tette hozzá Csonka.

A szóban forgó tatai Öreg-tó az ország legrégebbi halastava, jelenlegi formáját, és közel 270 hektáros méretét az 1700-as években, az ezen a helyen lévő mocsarak lecsapolásával érték el. A tó legnagyobb mélysége 5 méter, azonban a legtöbb helyen ennél jóval alacsonyabb a vízállás, ez az egyik legfőbb oka annak, hogy a vadludak számára ideális telelőhelyként szolgál. Csonka Péter szerint ugyanis ezeknek a madaraknak viszonylag sekély vízállásra, megjelenő kisebb szigetekre, iszappadokra van szüksége. A 10-20 centis vízmélység kedvező számukra, de maximum fél méteres lehet a vízállás, a nagy víztömeg ugyanis könnyen behullámzik, a madarakat ilyen esetben könnyen elkaphatják a parton várakozó ragadozók. A vadludak érkezése előtt egyébként általában közel 2 métert engednek le a tóból, ennek elsősorban természetvédelmi, műemlékvédelmi, és árvízvédelmi okai vannak.


Fotó: Solymos Ákos fotó blog

A vadludak számos fajtája megtalálható a tó környezetében a vonulási időszakban, ilyen például a vetési lúd, a nagy lilik, a nyári lúd, a rövidcsőrű lúd, az apácalúd és az örvös lúd is, valamint a fokozottan védett vörösnyakú lúd (Branta ruficollis) vonuló egyedeit is egyre gyakrabban látni errefelé. A tó partján 1999-ben egy 11 méter magas megfigyelőtoronyt is építettek, hogy segítsék az átvonuló – telelő madártömegek megfigyelését.

A szakértő szerint jelenleg körülbelül 39 ezer lúd tanyázik az Öreg-tavon, de jellemzően 40-50 ezren szoktak itt összegyűlni. Az eddigi rekordot a 2021-es év tarjta, ugyanis 2 évvel ezelőtt voltak a legtöbben, akkor 65 ezer madarat számoltak össze. A tatai helyszínen kívül a Fertő-tó és a Velencei-tó, valamint a tőle délnyugatra fekvő Dinnyési-fertő, a Felső-Kiskunsági szikes tavak, a Csécsi-tórendszer, a Fényes-tó, a Biharugrai-halastavak, a kardoskúti Fehér-tó, a Szeged-környéki halastavak szintén kiemelt vadlúd-megfigyelő helyek az országban.

Idén a Tatai Vadlúd Sokadalmat szombaton, november 25-én rendezik, ahol sok, témához kapcsolódó programmal várják az érdeklődőket.

(Borítókép: Solymos Ákos fotó blog)

Közel 200 ezer, rekodmennyiségű daru gyülekezik a Hortobágyi Nemzeti Parkban A vonuló darvak száma azért is figyelemre méltó, mert a madarak száma ugyanitt az 1980-as évek végén csupán háromezer volt.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
A vásárló az üveg visszaváltása után eldöntheti, hogy szeretné visszakapni a betétdíj összegét: kérhet levásárolható ajándékutalványt, adományozhatja jótékony célra a visszajáró pénzt, vagy egy mobilalkalmazással visszautalhatja a bankszámlájára az összeget.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.