Közel 40 ezer vadlúd érkezett a tatai Öreg-tóhoz

2023 / 11 / 21 / Bodnár Barna
Közel 40 ezer vadlúd érkezett a tatai Öreg-tóhoz
Az eurázsiai tundrákon fészkelő vadludak Kárpát-medencébe érkező és itt telelő példányainak száma meghaladhatja a 300 ezret is. A vándormadarak egyik legfőbb telelési helye a tatai Öreg-tó, ahol már most 39 ezer vadlúd telepedett le, és ez a szám valószínűleg még tovább fog nőni.

A vadludak látványos, V-alakban repülése, illetve a madarak reggeli kihúzása, valamint délutáni behúzása élőben követhető a Tatai Vadlúd Sokadalom webkameráinak köszönhetően. Az Időkép Csonka Pétert, a november 25-ei esemény főszervezőjét kérdezte a tatai vadlúdmegfigyelésekkel kapcsolatban.

A madár- és természetfotós elmondta, hogy a tatai Öreg-tónál általában szeptember 20-25. környékén jelennek meg az első északi ludak, majd őket követik nagyjából október 10-15-től a kisebb, majd nagyobb csapatok, általában ezt követően emelkedik meg jelentősen a számuk. Idén ennél kicsit később jelentek meg a madarak nagyobb létszámú rajai, csaknem két hetes csúszással, november 9-én érkezett közel 8-10 ezer lúd. Ennek oka valószínűleg az elmúlt időszakban megfigyelhető szokatlan meleg időjárás volt, tette hozzá Csonka.

A szóban forgó tatai Öreg-tó az ország legrégebbi halastava, jelenlegi formáját, és közel 270 hektáros méretét az 1700-as években, az ezen a helyen lévő mocsarak lecsapolásával érték el. A tó legnagyobb mélysége 5 méter, azonban a legtöbb helyen ennél jóval alacsonyabb a vízállás, ez az egyik legfőbb oka annak, hogy a vadludak számára ideális telelőhelyként szolgál. Csonka Péter szerint ugyanis ezeknek a madaraknak viszonylag sekély vízállásra, megjelenő kisebb szigetekre, iszappadokra van szüksége. A 10-20 centis vízmélység kedvező számukra, de maximum fél méteres lehet a vízállás, a nagy víztömeg ugyanis könnyen behullámzik, a madarakat ilyen esetben könnyen elkaphatják a parton várakozó ragadozók. A vadludak érkezése előtt egyébként általában közel 2 métert engednek le a tóból, ennek elsősorban természetvédelmi, műemlékvédelmi, és árvízvédelmi okai vannak.


Fotó: Solymos Ákos fotó blog

A vadludak számos fajtája megtalálható a tó környezetében a vonulási időszakban, ilyen például a vetési lúd, a nagy lilik, a nyári lúd, a rövidcsőrű lúd, az apácalúd és az örvös lúd is, valamint a fokozottan védett vörösnyakú lúd (Branta ruficollis) vonuló egyedeit is egyre gyakrabban látni errefelé. A tó partján 1999-ben egy 11 méter magas megfigyelőtoronyt is építettek, hogy segítsék az átvonuló – telelő madártömegek megfigyelését.

A szakértő szerint jelenleg körülbelül 39 ezer lúd tanyázik az Öreg-tavon, de jellemzően 40-50 ezren szoktak itt összegyűlni. Az eddigi rekordot a 2021-es év tarjta, ugyanis 2 évvel ezelőtt voltak a legtöbben, akkor 65 ezer madarat számoltak össze. A tatai helyszínen kívül a Fertő-tó és a Velencei-tó, valamint a tőle délnyugatra fekvő Dinnyési-fertő, a Felső-Kiskunsági szikes tavak, a Csécsi-tórendszer, a Fényes-tó, a Biharugrai-halastavak, a kardoskúti Fehér-tó, a Szeged-környéki halastavak szintén kiemelt vadlúd-megfigyelő helyek az országban.

Idén a Tatai Vadlúd Sokadalmat szombaton, november 25-én rendezik, ahol sok, témához kapcsolódó programmal várják az érdeklődőket.

(Borítókép: Solymos Ákos fotó blog)

Közel 200 ezer, rekodmennyiségű daru gyülekezik a Hortobágyi Nemzeti Parkban A vonuló darvak száma azért is figyelemre méltó, mert a madarak száma ugyanitt az 1980-as évek végén csupán háromezer volt.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.