Közel ötvenezer éves szibériai „zombi vírust” támasztottak fel

2022 / 12 / 01 / Felkai Ádám
Közel ötvenezer éves szibériai „zombi vírust” támasztottak fel
A kutatók az örök fagyban talált 13 úgynevezett zombi vírust „ébresztettek fel” – akadt köztük olyan, ami 48500 év után is megőrizte a fertőzőképességét.

Az örök fagy (permafroszt) felengedése több káros következménnyel is jár – környezetvédelmi szempontból nem túl jó hír, hogy a visszafordíthatatlan olvadás során szén-dioxid és metán kerül az atmoszférába, két olyan anyag tehát amelyek erősen fokozzák a bolygó további felmelegedését. Járványügyi szempontból pedig aggasztó lehet a fagyos talajban található, onnan kiszabaduló vírusok. Hogy ezek mennyire fertőzőképesek több tízezer évvel később, az derül ki egy új tanulmányból, amelyről az Indepedent írt.

A bolygó északi féltekének a negyedét borítja a permafroszt – tehát olyan talaj, amely legalább két éven keresztül fagyott állapotban van. Most a French National Centre for Scientific Research kutatói a szibériai permafrosztból vettek mintákat, és ezekből sikerült 13 úgynevezett vírust is „feltámasztani”. A feltámadást azért kell idézőjelesen érteni, mert a vírus amúgy sem a klasszikus értelemben vett élőlény, tehát önállóan nem mutat életjelenségeket (nincs anyagcseréje, önálló mozgásra képtelen), „élő anyagként csak gazdaszervezetben, annak folyamatait felhasználva viselkedik”. A kutatást tehát inkább úgy kell érteni, hogy a tudósok arra voltak kíváncsiak, mennyire őrizték meg ezek a kórokozók a fertőzőképességük.

A 13 úgynevezett „zombi vírusból” akadt egy olyan is, amely a környező talajminta radiokarbonos elemzése alapján 48500 éves lehetett, és ennyi idő után is képes volt a fertőzésre. A tanulmány (amely még nem esett át a tudományos kritikai elbíráláson) hangsúlyozza azt is, hogy eddig csak korlátozott számú kutatások folytak a permafrosztban található „élő” vírusokkal kapcsolatban. Emiatt az a téves következtetés vonható le, hogy az ilyen „zombi vírusok” ritkák, és ezért nem jelentenek közegészségügyi veszélyt.

A kutatás során Acanthamoebát, egy gyakori egysejtűt próbáltak a vírusokkal megfertőzni. Az Acanthamoeba-fajok egyaránt megélnek a talajban, az édesvízben és egyéb élőhelyeken is, a kutatók választása pedig épp azért esett erre az organizmusra, mert a gyakorlatban az elterjedtségük azt jelenti, hogy az emberi környezetben is mindenhol ott vannak – az egysejtű megtalálható többek közt medencékben, csapokban, lefolyókban, akváriumokban, szennyvízben, valamint hidroterápiás fürdőkben, hűtőrendszerekben, lélegeztetőgépekben és intenzív osztályokon is. Mint a kutatók írják:

„(Az egysejtűt támadó) vírusok kimutatása így hasznos tesztet jelenthet bármely más élő vírus jelenlétére adott környezetben”

Mindez talán aggasztóan hangzik, de a kutatók hangsúlyozzák, hogy a kísérleteik – tehát a prehisztorikus amőbákat fertőző vírusok feltámasztása „teljes mértékben elhanyagolható” egészségügyi veszéllyel járnak. Fontosak viszont a most levonható következtetések, tehát hogy a permafrosztból szabadult vírusok a jövőben mind az állatvilágra, mind az emberekre veszélyt jelenhetnek, különösen ha a megjelenésüket a klímaváltozás okozta váratlan és gyors változások is kísérik.

(Kép: Pixabay/13741502)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.