Különbséget tud tenni a haldokló és egészséges sejtek között az egyetlen sejt méretű mikrobot

2023 / 07 / 29 / Bobák Zsófia
Különbséget tud tenni a haldokló és egészséges sejtek között az egyetlen sejt méretű mikrobot
Elkapja és odébb viszi a sejteket és baktériumokat az apró eszköz.

A Tel Aviv Egyetem kutatói olyan mikrobotot hoztak létre, ami mindössze egyetlen sejt méretű (néhány mikrométer széles), de mégis képes hasznos feladatok megoldására, amelyek a későbbi felhasználások során orvosi beavatkozásokat válhatnak ki. A mikrobot, vagy mikromotor, Gilad Yossifon professzor elmondása szerint, tulajdonképpen egy apró, aktív, szintetikus részecske, ami önállóan vagy külső kontroll által, például mágneses, vagy elektromos mezővel irányítva halad meghatározott célja felé, hogy valamilyen biológiai rakományt szállítson a helyszínre vagy sejteket vigyen arrébb.

A tesztek alatt rákos sejteket és baktériumot kapott el a mikrobot és a megfigyelések szerint különbséget tudott tenni az egészséges, károsodott és haldokló sejtek között. Az eltérő állapotú sejteket a dielektroforetikus jellemzőik alapján különítette el egymástól és ez az adottság a későbbiekben a gyógyszerszállítás során hatékony segítséget jelenthet számára. A mikromotort zöld, fluoreszkáló polisztirol gömbökből alakították ki krómbevonat, majd erre applikált nikkel-, és végül aranyrétegek hozzáadásával. A fémbevonat miatt az eszköz vezetőképessége is nőtt, így a mágneses és elektromos terek hatása növelte a teljesítményét és az irányíthatóságát. A sejteket a dielektroforetikus hatás révén tudta elkapni, mivel a gömb "egyenlítője" közelében fellépő negatív dielektroforézis reakció a pozitív dielektroforetikus jellemzővel bíró részecskéket magához vonzotta és ott tartotta.

A mikrobot mozgását és képességeit egyelőre csak egy speciális oldatban tesztelték a kutatók, de a továbbiakban a test belsejében is próbára teszik, hogy kiderüljön, hogyan működik az élő szervezet kémiai összetétele és hatásai között az eszköz és mennyire lesz használható ebben a környezetben a feladatok elvégzésére.

(Fotó: Yossifon et al/Advanced Science, Tel Aviv University)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.