Különleges gyantából készül a száztizenöt méteres szélturbina lapát

2022 / 06 / 05 / Bobák Zsófia
Különleges gyantából készül a száztizenöt méteres szélturbina lapát
A Siemens Gamesa által gyártott lapát nem csak hatalmas, hanem újrahasznosítható is.

A Siemens Gamesa március végén kezdte meg az eddigi leghosszabb szélturbina lapátjainak gyártását: a B115 lapátok 115 méter hosszúak és üvegszálas megerősítéssel készülnek epoxi gyanta felhasználásával. Ha a lapátok élettartamuk végére érnek, nem végzik hulladékként, mivel az összetevő anyagaik újrahasznosíthatóak. A cég tavaly szeptemberben jelentette be az első RecyclableBlade megjelenését (a B115 lapátok is ezzel a technológiával készültek), amivel az első lépést tették meg a 2040-re kitűzött céljuk felé, aminek értelmében addigra teljes mértékben átállnak az újrahasznosítható turbinák gyártására, ezzel csökkentik a megújuló energiatermelés során keletkező hulladékok mennyiségét.

A RecyclableBlade készítésének folyamata nem tér el a más típusú lapátok gyártási módjától, viszont az új gyanta, amelyet felhasználnak hozzá, savas közegbe helyezve könnyedén elválasztható a többi összetevőtől, az üvegszálas anyagtól, műanyagtól vagy fémtől is, ezért a lapát kiöregedése után a komponenseket, ha nem is új lapátok, de egyéb termékek, például tárolók, vagy bizonyos autóipari alkatrészek gyártására lehet újra felhasználni. A 115 méteres lapátot az SG 14-236 DD turbina részeként fogják alkalmazni, ami egy 14-15 MW kapacitású tengeri szélerőmű, és az első prototípusát még ebben az évben felépítik Dániában. Az SG 14-236 DD a becslések szerint 30%-kal több energiát termel majd, mint a korábbi SG 11.0-200 DD típus.

(Designboom Fotó: Siemens Gamesa)

Minden irányból képes hasznosítani a szél erejét egy forradalmian új felépítésű szélturbina Az újféle turbinával akár a városi épületek közt szabálytalanul áramló, turbulens levegőt is munkára lehetne fogni, ezáltal pedig olyan helyeken is megjelenhetne felhasználható erőforrásként a szélenergia, ahol eddig még sosem számoltak vele.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.