Különleges gyantából készül a száztizenöt méteres szélturbina lapát

2022 / 06 / 05 / Bobák Zsófia
Különleges gyantából készül a száztizenöt méteres szélturbina lapát
A Siemens Gamesa által gyártott lapát nem csak hatalmas, hanem újrahasznosítható is.

A Siemens Gamesa március végén kezdte meg az eddigi leghosszabb szélturbina lapátjainak gyártását: a B115 lapátok 115 méter hosszúak és üvegszálas megerősítéssel készülnek epoxi gyanta felhasználásával. Ha a lapátok élettartamuk végére érnek, nem végzik hulladékként, mivel az összetevő anyagaik újrahasznosíthatóak. A cég tavaly szeptemberben jelentette be az első RecyclableBlade megjelenését (a B115 lapátok is ezzel a technológiával készültek), amivel az első lépést tették meg a 2040-re kitűzött céljuk felé, aminek értelmében addigra teljes mértékben átállnak az újrahasznosítható turbinák gyártására, ezzel csökkentik a megújuló energiatermelés során keletkező hulladékok mennyiségét.

A RecyclableBlade készítésének folyamata nem tér el a más típusú lapátok gyártási módjától, viszont az új gyanta, amelyet felhasználnak hozzá, savas közegbe helyezve könnyedén elválasztható a többi összetevőtől, az üvegszálas anyagtól, műanyagtól vagy fémtől is, ezért a lapát kiöregedése után a komponenseket, ha nem is új lapátok, de egyéb termékek, például tárolók, vagy bizonyos autóipari alkatrészek gyártására lehet újra felhasználni. A 115 méteres lapátot az SG 14-236 DD turbina részeként fogják alkalmazni, ami egy 14-15 MW kapacitású tengeri szélerőmű, és az első prototípusát még ebben az évben felépítik Dániában. Az SG 14-236 DD a becslések szerint 30%-kal több energiát termel majd, mint a korábbi SG 11.0-200 DD típus.

(Designboom Fotó: Siemens Gamesa)

Minden irányból képes hasznosítani a szél erejét egy forradalmian új felépítésű szélturbina Az újféle turbinával akár a városi épületek közt szabálytalanul áramló, turbulens levegőt is munkára lehetne fogni, ezáltal pedig olyan helyeken is megjelenhetne felhasználható erőforrásként a szélenergia, ahol eddig még sosem számoltak vele.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.