Különös dolgok, amiket az asztronauták műveltek, miután visszatértek a Földre

2021 / 12 / 11 / Felkai Ádám
Különös dolgok, amiket az asztronauták műveltek, miután visszatértek a Földre
Ájulás és elfelejtett gravitáció is akadnak a terítéken, de mi mindebből az igazság: tényleg olyan nehéz visszaszokni a földi körülményekhez?

A közösségi médiában könnyen belefuthatunk olyan klipbe, amely azt mutatja be, hogy az asztronauták miután visszatérnek az űrből, mennyire nehezen akklimatizálódnak bolygónk körülményeihez. A látványos összeállítás két videót szokott tartalmazni, az egyiken egy asztronautanő ájul el sajtótájékoztató közben, a másikon pedig egy űrhajós előadás közben ejt le különböző tárgyakat, mintha elfelejtette volna, hogy a gravitáció létezik.

Mi az igazság? Kezdjük az első, ájulásos videóval. A felvételre 2006 szeptemberében került sor, és ezen Heidemarie Stefanyshyn-Piper asztronauta beszél a hazatérését ünneplő ceremónián Texasban. Piper az Atlantis űrsiklóval jutott el a Nemzetközi Űrállomáshoz, hogy társaival elvégezze azon az első szerelési munkálatokat a Columbia tragédiája óta. Az akkor 43 éves Piper az Egyesült Államok haditengerészetének parancsnoka, küldetésspecialista és az elektronikáért felelős szakember volt – két űrsétát hajtott végre a misszió során.

Mint az a felvételen látható, az asztronauta kétszer is izzad és zavarodottnak tűnik, majd megtántorodik és eszméletét veszti. A második esetet követően segítettek neki távozni, de kórházi kezelésre nem került sor, hanem hazamehetett az esetet követően Smith Johnston, a misszió orvosa szerint, aki ott volt akkor is, amikor Piper elvesztette az eszméletét. Johnston hozzátette azt is, hogy az asztronauták az űrben tartózkodás során a vértérfogatuk 10-14 százalékát is elvesztik, de ezt pár napon belül visszanyerik. Az űrhajós férje szerint azonban nem kizárólag ez volt az oka a felesége ájulásainak, hanem az eseménynek helyet adó hangárban uralkodó meleg, valamint a nyilvános szereplés kiváltotta izgalom is.

Piper felvétele tehát valóságos, és az eszméletvesztést (legalább részben) nagy valószínűséggel az űrben tartózkodás váltotta ki. Az igazság kérdésének szempontjából érdekesebb a lenti videó, az említett klip második eleme. Az anyagot ugyan a NASA Johnson Space Center tette közzé, de a „This is JSC” című, szatirikus sorozatuk keretében mutatták be.

A felvételen egyébként Tom Marshburn látható, aki nehezen birkózik meg azzal, hogy visszaszokjon a földi gravitációhoz. A felvétel azonban nem valódi, az űrhajós csak előadja ezt a szerencsétlenkedést. Ugyanakkor bár a videó tehát nem valódi, csak egy tréfa, ez nem jelenti, hogy a jelenség ne létezne. 1998-ban például Joe Edwards űrhajós egy hetet töltött egy űrsikló fedélzetén, és mikor a visszatérését követően az orvosi vizsgálat során az orvos átadott neki egy pohár limonádét, majd arra kérte, hogy vegye le a cipőjét, akkor Edwards a poharat a cipőfűzés idejére a súlytalanságra bízta volna – sajnos tehát sikertelenül. Ez utóbbi videó tehát nem valóságos, ellenben hasonló jelenség lejegyzésre került.

(Fotó: Pixabay/Yuri_B)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.