Különös dolgok, amiket az asztronauták műveltek, miután visszatértek a Földre

2021 / 12 / 11 / Felkai Ádám
Különös dolgok, amiket az asztronauták műveltek, miután visszatértek a Földre
Ájulás és elfelejtett gravitáció is akadnak a terítéken, de mi mindebből az igazság: tényleg olyan nehéz visszaszokni a földi körülményekhez?

A közösségi médiában könnyen belefuthatunk olyan klipbe, amely azt mutatja be, hogy az asztronauták miután visszatérnek az űrből, mennyire nehezen akklimatizálódnak bolygónk körülményeihez. A látványos összeállítás két videót szokott tartalmazni, az egyiken egy asztronautanő ájul el sajtótájékoztató közben, a másikon pedig egy űrhajós előadás közben ejt le különböző tárgyakat, mintha elfelejtette volna, hogy a gravitáció létezik.

Mi az igazság? Kezdjük az első, ájulásos videóval. A felvételre 2006 szeptemberében került sor, és ezen Heidemarie Stefanyshyn-Piper asztronauta beszél a hazatérését ünneplő ceremónián Texasban. Piper az Atlantis űrsiklóval jutott el a Nemzetközi Űrállomáshoz, hogy társaival elvégezze azon az első szerelési munkálatokat a Columbia tragédiája óta. Az akkor 43 éves Piper az Egyesült Államok haditengerészetének parancsnoka, küldetésspecialista és az elektronikáért felelős szakember volt – két űrsétát hajtott végre a misszió során.

Mint az a felvételen látható, az asztronauta kétszer is izzad és zavarodottnak tűnik, majd megtántorodik és eszméletét veszti. A második esetet követően segítettek neki távozni, de kórházi kezelésre nem került sor, hanem hazamehetett az esetet követően Smith Johnston, a misszió orvosa szerint, aki ott volt akkor is, amikor Piper elvesztette az eszméletét. Johnston hozzátette azt is, hogy az asztronauták az űrben tartózkodás során a vértérfogatuk 10-14 százalékát is elvesztik, de ezt pár napon belül visszanyerik. Az űrhajós férje szerint azonban nem kizárólag ez volt az oka a felesége ájulásainak, hanem az eseménynek helyet adó hangárban uralkodó meleg, valamint a nyilvános szereplés kiváltotta izgalom is.

Piper felvétele tehát valóságos, és az eszméletvesztést (legalább részben) nagy valószínűséggel az űrben tartózkodás váltotta ki. Az igazság kérdésének szempontjából érdekesebb a lenti videó, az említett klip második eleme. Az anyagot ugyan a NASA Johnson Space Center tette közzé, de a „This is JSC” című, szatirikus sorozatuk keretében mutatták be.

A felvételen egyébként Tom Marshburn látható, aki nehezen birkózik meg azzal, hogy visszaszokjon a földi gravitációhoz. A felvétel azonban nem valódi, az űrhajós csak előadja ezt a szerencsétlenkedést. Ugyanakkor bár a videó tehát nem valódi, csak egy tréfa, ez nem jelenti, hogy a jelenség ne létezne. 1998-ban például Joe Edwards űrhajós egy hetet töltött egy űrsikló fedélzetén, és mikor a visszatérését követően az orvosi vizsgálat során az orvos átadott neki egy pohár limonádét, majd arra kérte, hogy vegye le a cipőjét, akkor Edwards a poharat a cipőfűzés idejére a súlytalanságra bízta volna – sajnos tehát sikertelenül. Ez utóbbi videó tehát nem valóságos, ellenben hasonló jelenség lejegyzésre került.

(Fotó: Pixabay/Yuri_B)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Amikor Nobel-díjat ért, hogy maláriával gyógyították a szifiliszt
Amikor Nobel-díjat ért, hogy maláriával gyógyították a szifiliszt
Az antibiotikum megjelenése előtt a szifilisz kezelése nem volt egyszerű – jött tehát az ötlet, hogy a malária által kiváltott láz segíthet a betegeknek. Mivel a dolog az esetek egy részében bevált, az eljárás kifejlesztése 1927-ben ért egy Nobelt.
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Egy bulgáriai férfi rejtélyes módon mumifikálódott mindössze 16 nap alatt, ami teljesen ellentétben áll a természetes mumifikációhoz szükséges szokásos feltételekkel. A szakértők sem értik, mi történhetett.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.