Különös dolgot művelnek a Samsung telefonok a Holdról készült fotókkal

2023 / 03 / 20 / Pőcze Balázs
Különös dolgot művelnek a Samsung telefonok a Holdról készült fotókkal
Ha egy Samsung mobillal fényképet készítünk a Holdról, akkor a kütyü a lencse számára nem látható részleteket fog hozzáadni a képhez - ismerte el a koreai gyártó. Ezzel újra fellángolt a vita arról, hogy hol ér véget a fényképezés és kezdődik a grafika.

Az ibreakphotos nevű Reddit-felhasználónak gyanús lett, hogy "túl tökéletesek" a Samsung mobilok óriási zoom-tartományú lencséivel készült fotók a Holdról, ezért úgy döntött, hogy egy kísérlettel igazolja, hogy valami nem stimmel azokkal. Letöltött egy nagyfelbontású képet az égitestről; egészen aprócskára kicsinyítette, majd elmosta azt, hogy a részletgazdagsága eltűnjön, és egy apró paca maradjon csak belőle; az így kapott fájlt teljes képernyősen megnyitotta a számítógépén; lekapcsolta a villanyt, átsétált a szoba túlsó végébe, majd az említett hatalmas zoommal ráközelített a monitorra. A kapott képen viszont remekül látszik a Hold minden részlete, vagyis

a telefon valahogy "kitalálta azokat", és így értelmezhető képet csinált egy elmosódott pacából.


Balra az eredeti, jobbra pedig a telefon által feljavított kép látható (Forrás: ibreakphotos/Reddit)

Ahogyan arra az Ars Technica cikke emlékeztet, a koreaiak annyira büszkék voltak a telefonjaikkal készült égbolt-fotókra, hogy még az S23 Ultra reklámjában is megjelenítették ezt a funkciót. Úgy tűnik azonban, hogy amit egy felületes szemlélő a lencséik minőségének tudna be, az valójában mesterséges intelligencia (MI) műve. A gyártó egy közleményben tisztázta, hogy mi is történik pontosan a telefonjaikban: ahogyan kiemelik, már a Galaxy S10 óta, vagyis hosszú-hosszú ideje javítja MI a mobiljaik fényképeit.

Ennek részeként az úgynevezett "jelenetoptimalizáló" technológia felismer tárgyakat, majd annak megfelelően tupírozza fel azoknak a megjelenését - és az S21 sorozat óta ezek között a tárgyak között megtalálható a Hold is. Így a szoftver nem csak több, egymásra fektetett, különböző beállítással készült fotóval, azaz egy fejlett HDR-technológiával dolgozik, hanem gépi tanulással elsajátított részleteket is a képhez ad. Először felismeri az égitestet, ha nem takarják el felhők vagy más tárgyak, ezután egy négyzettel kijelöli a határvonalait, beállítja a világosságát, több képet is készít, amelyeken csökkenti a zajt, végül hozzáad részleteket. Ezt egy kutyával, egy almával vagy egy autóval nem tudná megcsinálni - de a Holdból csak egy van, ráadásul a Földről mindannyian pont ugyanabból az irányból látjuk. Ettől függetlenül mindez sokak szerint már "csalásnak minősül", hiszen olyan elemek kerülnek a képekre, amelyeket az optika nem látott, nem láthatott. Ha valakit zavar ez a megoldás, az a kamera beállításai között egy gombnyomással kikapcsolhatja a jelenetoptimalizálást.

(Borítókép: Ganapathy Kumar/Unsplash)

Bivalyerős kamerával érkezik az új Samsung Galaxy S-sorozat A Galaxy S23 Ultrában egy 200 megapixeles kamera van, ami akár 100x-os zoommal is értékelhető képeket készít, Európából nézve a legfontosabb változás mégsem ez: a Samsung egyelőre búcsút mondott a saját fejlesztésű Exynos processzoroknak, így az S23 már egységesen Snapdragon chipekkel kerül boltokba.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.