Különös dolgot művelnek a Samsung telefonok a Holdról készült fotókkal

2023 / 03 / 20 / Pőcze Balázs
Különös dolgot művelnek a Samsung telefonok a Holdról készült fotókkal
Ha egy Samsung mobillal fényképet készítünk a Holdról, akkor a kütyü a lencse számára nem látható részleteket fog hozzáadni a képhez - ismerte el a koreai gyártó. Ezzel újra fellángolt a vita arról, hogy hol ér véget a fényképezés és kezdődik a grafika.

Az ibreakphotos nevű Reddit-felhasználónak gyanús lett, hogy "túl tökéletesek" a Samsung mobilok óriási zoom-tartományú lencséivel készült fotók a Holdról, ezért úgy döntött, hogy egy kísérlettel igazolja, hogy valami nem stimmel azokkal. Letöltött egy nagyfelbontású képet az égitestről; egészen aprócskára kicsinyítette, majd elmosta azt, hogy a részletgazdagsága eltűnjön, és egy apró paca maradjon csak belőle; az így kapott fájlt teljes képernyősen megnyitotta a számítógépén; lekapcsolta a villanyt, átsétált a szoba túlsó végébe, majd az említett hatalmas zoommal ráközelített a monitorra. A kapott képen viszont remekül látszik a Hold minden részlete, vagyis

a telefon valahogy "kitalálta azokat", és így értelmezhető képet csinált egy elmosódott pacából.


Balra az eredeti, jobbra pedig a telefon által feljavított kép látható (Forrás: ibreakphotos/Reddit)

Ahogyan arra az Ars Technica cikke emlékeztet, a koreaiak annyira büszkék voltak a telefonjaikkal készült égbolt-fotókra, hogy még az S23 Ultra reklámjában is megjelenítették ezt a funkciót. Úgy tűnik azonban, hogy amit egy felületes szemlélő a lencséik minőségének tudna be, az valójában mesterséges intelligencia (MI) műve. A gyártó egy közleményben tisztázta, hogy mi is történik pontosan a telefonjaikban: ahogyan kiemelik, már a Galaxy S10 óta, vagyis hosszú-hosszú ideje javítja MI a mobiljaik fényképeit.

Ennek részeként az úgynevezett "jelenetoptimalizáló" technológia felismer tárgyakat, majd annak megfelelően tupírozza fel azoknak a megjelenését - és az S21 sorozat óta ezek között a tárgyak között megtalálható a Hold is. Így a szoftver nem csak több, egymásra fektetett, különböző beállítással készült fotóval, azaz egy fejlett HDR-technológiával dolgozik, hanem gépi tanulással elsajátított részleteket is a képhez ad. Először felismeri az égitestet, ha nem takarják el felhők vagy más tárgyak, ezután egy négyzettel kijelöli a határvonalait, beállítja a világosságát, több képet is készít, amelyeken csökkenti a zajt, végül hozzáad részleteket. Ezt egy kutyával, egy almával vagy egy autóval nem tudná megcsinálni - de a Holdból csak egy van, ráadásul a Földről mindannyian pont ugyanabból az irányból látjuk. Ettől függetlenül mindez sokak szerint már "csalásnak minősül", hiszen olyan elemek kerülnek a képekre, amelyeket az optika nem látott, nem láthatott. Ha valakit zavar ez a megoldás, az a kamera beállításai között egy gombnyomással kikapcsolhatja a jelenetoptimalizálást.

(Borítókép: Ganapathy Kumar/Unsplash)

Bivalyerős kamerával érkezik az új Samsung Galaxy S-sorozat A Galaxy S23 Ultrában egy 200 megapixeles kamera van, ami akár 100x-os zoommal is értékelhető képeket készít, Európából nézve a legfontosabb változás mégsem ez: a Samsung egyelőre búcsút mondott a saját fejlesztésű Exynos processzoroknak, így az S23 már egységesen Snapdragon chipekkel kerül boltokba.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.