Kuppy – a félig kutya, félig macska hibrid

2024 / 05 / 19 / Felkai Ádám
Kuppy – a félig kutya, félig macska hibrid
A meglepő, kutya-macska utód sztorija időnként bejárja az internetet. Na de mi az igazság?

Habár a kutya-macska hibrid, a “kuppy” valódi internetes szenzáció, az ilyen keresztezések története még az analalóg-érában kezdődött: 1970 decemberében egy Roy Tutt nevű úriember azt állította, hogy pároztatott egy kutyát és egy macskát, így hibrid utódokat hozott létre mindkét faj tulajdonságaival. Mindez persze a média figyelmét sem kerülte el – a korabeli hírek szerint ezeknek az állatoknak kutyafejük, macskabundájuk és bajuszuk volt. Tutt, aki egy állatkereskedés tulajdonosa volt, egyben bukméker, elmondta, hogy már egy évtizede próbálkozott ezzel a keresztezéssel, amely érdekében macska- és kutyaeledel keverékével etetette az állatokat. A hibrideket kicsinek, feketének és bolyhosnak írták le, de a fényképek szerint azért elég egyértelműen mindössze kölyökkutyák voltak.

Habár a kutya-macska keresztezés (legyen is a kutyatálba öntött nagy adag Whiskas-szal megtámogatva) tudományos lehetetlenség, az ilyen hibridek időről-időre elbűvölik a közvéleményt – már 1937-ben történet kelt szárnyra a miami sikátori macskáról, amely állítólag kutyákat szült.

Tutt végül egyébként bevallotta a csalást, de eddigre az interjúkból és az eladott fényképekből komoly anyagi haszonra tett szert. Kezére játszhatott az is, hogy természetesen léteznek valódi hibridek, például öszvérek és ligerek, de ilyen csak a közeli rokon fajok között történhet, amelyek egymással kompatibilis DNS-szekvenciákkal rendelkeznek. A kutyák és a macskák genetikai felépítése és szaporodási viselkedése azonban jelentősen eltérő, így hibridizációjuk biológiailag lehetetlen. Más életképes hibridek, mint például a narluga (narvál és beluga bálna) és a bordó medve (grizzly és jegesmedve), természetes úton vagy emberi beavatkozás révén elő-elő szoktak fordulni, de – mégegyszer – ezek genetikailag kompatibilisek egymással.

Habár hibrid kutya-macska tehát nem létezik, néhány faj “egyesítheti” a kutyás-macskás elvárásokat azok számára, akik mind a kutyákat, mind pedig a macskákat kedvelik: a macskafajok közül ilyen a Maine Coon és a Ragdoll, a kutyafajtáknál pedig a Basenji és Shiba Inu, amelyek az ellenkező fajok tulajdonságait mutatják.

Időnként ez a másik fajhoz történő hasonlatosság igencsak jelentős lehet – így lett a macskára emlékeztető Dúi nevű vietnami kutya igazi szenzáció az interneten, akit bizonyos csatornák időnként tényleges kutya-macska hibridként, “kuppy-ként” próbálnak bemutatni. Dúi egyébként teljes mértékben kutya: egy őshonos vietnami hmong fajta és egy rövid lábú kutya keveréke, amit elképzelhető, hogy valami genetikai mutáció még macskaszerűbbé tett.

Vagyis kuppy-k létezhetnek a fantázia birodalmában, de a genetikai rögvaló idelent, a cúgos kis valóságunkban ennek sajnos útját állja. Aki pedig ezt bánja, legalább vigasztalódhat kutyaszerű macskákkal vagy macskaszerű kutyákkal.

(Forrás: Atlas Obscura, Bored Panda, Catster, kép: Gấu Mèo Bắc Mỹ)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az állat, amit Darwin a legjobban gyűlölt és ami nélkül nem született volna meg A fajok eredete
Az állat, amit Darwin a legjobban gyűlölt és ami nélkül nem született volna meg A fajok eredete
Charles Darwin az HMS Beagle-en tett útjáról érdekes elgondolásokkal tért vissza Angliába, de a természetes szelekcióról szóló elméletének kidolgozásához szüksége volt egy kezdő lökésre, amit a mindössze néhány milliméteres Mr. Arthrobalanus adott meg neki.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.