Küszöbön állhat a nagy atomenergia feltámadás

2020 / 10 / 21 / Justin Viktor
Küszöbön állhat a nagy atomenergia feltámadás
Az elmúlt évtizedben egymás után szűntek meg a világ uránbányászattal foglalkozó vállalatai. Az okok között az alacsony nyersanyagárak, és a változóban lévő energiapolitika is szerepel. De vajon ez a tendencia jellemzi majd a jövőt is? A Forbes áttekintette az atomenergiapiaci helyzetet.

Ugrásra készen

"Az uránkitermelők közül talán 10 van, amire bárkinek figyelnie kellene, és lehet, hogy négy olyan, ami képes lehet még gazdaságilag magához térni és gyors, nagy volumenű gyártásba kezdeni igény esetén" - mondta el Jeffrey Klenda, az Ur-Energy vezérigazgatója, 907 tonna éves termelést használva viszonyítási alapként az amerikai piacon. "Mindannyian tudjuk, mije van a másiknak, és mennyit érünk dollárban együtt összesen."  

A konszolidációnak nevezett piaczsugorodás közepette új remény is éledezik az iparág számára. Néhány iparági vezető szerint nincs mesze a nukleáris iparágtól való elfordulás globális trendjének lelassulása, sőt megfordulása sem. Az intézményi befektetők környezetvédelmi, szociális és kormányzási (ESG) befektetései, és a szén-dioxid-mentességet biztosító hálózatok megvalósítása olyan rugalmasan rendelkezésre álló fundamentális energiabiztonságot igényel, ami a széntől és a földgáztól eltérő forrásokból ered. 

Amennyiben az atomenergia biztosítja ezt az igényt, alacsonyabb költségekkel lehet számolni, mint a megújuló energiatermelő és energiatároló kapacitások kiépítése esetén, és a közművek számára amúgy is rendelkezésre áll az az olcsó urán, melyet évek óta alacsony árak mellett halmoztak fel. Mindazonáltal az urán strukturális termelési hiánya jelenleg évente több mint 9 ezer. 

Konszolidáció

A piac jelentős átrendeződésen ment keresztül az elmúlt években. A dekonjunktúra során sokan hatalmas adósságot halmoztak fel, földrajzilag elszigetelt eszközök és bizonyítatlan erőforrások nehezítik a működést. Azok a szereplők, akikre ez jellemző, nehezen vehetik majd fel a versenyt azokkal, akik felvásárlások nélkül is képesek lesznek növelni a termelést.

Curtis Moore, az Energy Fuels marketingért és vállalati fejlesztésért felelős alelnöke szerint: “Az Egyesült Államokban több dolog is van, ami növelheti a keresletet. Először is elhatároztuk, egy stratégiai urántartalék létrehozását, amit szövetségi munkacsoport támogatott, ez ritka kétpárti támogatást kapott, és a Trump-kormány 2021-es költségvetésébe ie bekerült. Trump elnök emellett olyan végrehajtási utasítást adott, ami megnyitja a kaput a lehetséges tarifák, behozatali kvóták és a külföldi urántermelők elleni egyéb szankciók előtt. A Kereskedelmi Minisztérium kísérleti megállapodást jelentett be az oroszországból történő uránbehozatal felső határának szigorításáról

Az urán ára ma egy kilogrammra vetítve körülbelül 66 dollárra emelkedett, szemben az év eleji 50 dollárral, de ez még nem az a szint, hogy fellendítse a termelést szerte a világon" - mondta Moore. De 88 dollár körüli kilónkénti ár esetében már elérkezhet ez a pont is.

(Forrás: Forbes Kép: Pikist)

 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.