Kutatók vizsgálták az embert, aki több mint százszor kapta meg a koronavírus elleni oltást

2024 / 03 / 07 / Bobák Zsófia
Kutatók vizsgálták az embert, aki több mint százszor kapta meg a koronavírus elleni oltást
A német férfit próbálták leállítani a hatóságok, mivel azt gyanították, hogy az oltási igazolások értékesítése miatt igényelt ennyi védőoltást. A rendhagyó esetet végül a Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg kutatói vizsgálták ki, akik nem találták jelét, hogy a férfi immunrendszere legyengült volna a rengeteg oltás miatt.

Ahogy arról több hírügynökség és hírportál is beszámolt 2022 áprilisában, egy Magdeburg városából származó német férfi, akinek a nevét adatvédelmi okokból nem fedték fel, az ajánlottnál jóval többször vette fel a COVID-19 oltást, becslések szerint két évvel ezelőtt körülbelül a 90. oltás körül tartott, mikor az esete felkeltette a hatóságok figyelmét. A 60 éves férfit először egy eilenburgi oltási központban fogták el, mikor két egymást követő napon is bejelentkezett oltásra. A rendőrök elkobozták a nála talált üres oltási kártyákat és megkezdték a büntetőeljárás előkészítését. A nyomozást oltási igazolványok jogosulatlan kiállítása és okirat-hamisítás miatt indították el, de végül nem fogták perbe a gyanúsítottat. Mint kiderült, a férfi 2021 júniusa óta járta az oltási központokat, de abban az évben még csak 16 alkalommal kapta meg a vakcinát.

A CNN beszámolója szerint elsőként Drezdában a Vöröskereszt munkatársai adtak ki figyelmeztetést a rendhagyó üggyel kapcsolatban a többi oltóközpont számára, majd a rendőrségi beavatkozás után a magdeburgi ügyész kezdeményezte a nyomozást. A Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) kutatói a hírekből értesültek az esetről és az ügyészen keresztül vették fel a kapcsolatot a férfival, hogy ki tudják vizsgálni a tudományos szempontból különlegesnek számító jelenséget. A hipervakcináció ilyen súlyos esete ritkaságnak számít és alkalmat biztosított, hogy az oltásokkal szembeni immunválaszt tanulmányozzák a szakértők.

A vizsgálatok kezdete előtt a férfi, saját bevallása szerint, összesen 213 oltást vett fel, a hivatalos regisztrációk alapján, amit a magdeburgi ügyész igazolt, ebből 130-ra találtak bizonyítékot. Az egyetem kutatóinak javaslata ellenére a férfi a vizsgálatok alatt is további oltásokat igényelt, így meg tudták figyelni a 214., a 215., 216. és 217. vakcina hatásait is. Hogy pontosan miért volt szükség a túlzott oltásra, azt a kutatók nem fedték fel, az esetről szóló tanulmányban csak annyi magyarázattal szolgáltak, hogy "szándékosan és privát okokból" történt a dolog. A Lancet Infectious Diseases folyóiratban március 4-én publikált tanulmányban a férfire HIM-ként utalnak.

A kutatók elsősorban azt vizsgálták, hogy a rendszeres oltások milyen változásokat okoztak a szervezet immunválaszában és csökkentették-e az immunrendszer védekező-, és működőképességét. A férfi korábbi orvosi dokumentumokkal, mintákkal és adatokkal is ellátta a kutatókat, amelyek a 2019 novembere és 2023 októbere közti egészségügyi állapotát mutatták és amelyekből nem volt látható, hogy a túlzott mértékű vakcináció bármilyen káros következménnyel járt volna, illetve az is kiderült, hogy egyszer sem kapta el a SARS-CoV-2 vírust. Mikor a hivatalos egyetemi felmérés elkezdődött, a SARS-CoV-2 új koronavírus spike receptor-kötő fehérje ellen termelt specifikus IgG antitestek jelenlétét ellenőrizték a férfi szervezetében, illetve egy 29 fős kontrollcsoportot tagjai esetében is. A kontrollcsoport tagjai előzőleg az ajánlott három oltást kapták meg. A vizsgálatok alatt lényegében azt próbálták megtudni, hogy a szervezet hozzászokik-e annyira az oltások hatásához, hogy már nem ad eléggé erős reakciót a vírus ellen.

A 214. vakcina beadatása után egy nappal és a 215. oltás után három nappal mérték a legerősebb antitest termelést, majd 189 nappal utána szintén magasabb értékeket mértek a kontrollcsoportban résztvevők 3. oltása utáni 189. napi állapotával összehasonlítva. A T-sejtek tekintetében hasonlóan kiemelkedő értékeket detektáltak: az effektor T-sejtek száma jelentősen nagyobb volt, mint a kontrollcsoportba tartozók esetében és a memória T-sejtek ugyanolyan számban voltak jelen a férfi szervezetében, mint a három oltást kapó embereknél. A T-sejtek az emberi test "katonái, amelyek a vírus ellen harcolnak" - a FAU magyarázata szerint, ezért a jelenlétük fontos indikátora a jól működő immunrendszernek. A férfi immunrendszerének védekezőképessége a következtetések szerint tehát nem hanyatlott a túlzott mennyiségű oltás miatt. A vakcinákat egyébként az állítólagos több mint 200 alkalom során nem ugyanabból a típusból kapta: nyolcféle oltást adtak be neki az évek során, köztük több mRNS-alapú oltást is.

"Annak megfigyelése, hogy a rendkívüli hipervakcináció ellenére nem alakultak ki észrevehető mellékhatások, arra utal, hogy a hatóanyagok jól tolerálhatóak."

- összegzi a tapasztalatokat a Dr. Kilian Schober mikrobiológus, a kutatás résztvevője.

Az eset azonban egészen egyedi, így nem lehet mindenkire érvényes következtetéseket levonni belőle és a kutatók semmiképpen nem ajánlják ezt a módszert bármilyen vírus elleni védekezéshez való stratégiának.

(Fotó: Mufid Majnun/Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.