Az anyag teljesen új állapotát fedezték fel

2020 / 03 / 03 / Bobák Zsófia
Az anyag teljesen új állapotát fedezték fel
Az elektronok együtt utaznak, mint a járművek az autópályán. Csoportban pedig megváltozik a magatartásuk, egészen új típusú részecskeként kezdenek viselkedni. A kutatók reménye szerint a felfedezés hozzájárul a második kvantumforradalom sikeréhez.

A ballisztikus transzport, amit a képen a miniatűr autók módjára közlekedő elektronokkal illusztrálnak a kutatók, nem újonnan felfedezett jelenség. Már 1985-ben sikerült megfigyelni gallium-arzenid rétegben, valamint a mostanában egyre népszerűbb egyatomos (atom vastagságú) anyagokban, például grafénrétegben is. A lényege, hogy, míg a hagyományos elektromos vezetőkben az elektronok különböző szennyezőkön, rácshibákon, molekulákon “megcsúszva” könnyen szétszóródnak, a ballisztikus transzport során egyenes irányú mozgással, ütközés és eltérés nélkül haladnak útjukon.

A szóródásmentes terjedés előnye, hogy energia-, hőveszteség nélkül juttatja célba az elektromos töltéshordozókat, ami jól jön bármilyen elektronikus eszköz üzemeltetésénél.

A Pittsburgh Egyetem kutatói lantán és alumínium kompozitból, valamint titán és stroncium felhasználásával kialakított felületbe pályákat véstek atomerő mikroszkóppal, mely a pásztázó alagútmikroszkóp továbbfejlesztése, és lehetővé teszi, hogy tűjével egészen kicsi, atomi méretekben is módosítani lehessen az anyagok felszínét. Ezután elektromos áramot vezettek az anyagba és megfigyelték, hogy az elektronok az egydimenziós szilárd felületen a ballisztikus vezetés szabályait követve, sorokba rendeződve kezdtek haladni a “nano-autópályán”. Csakhogy, a szokásostól eltérő módon, a párhuzamos sávokban nem egy-egy önálló részecske haladt, hanem kettő, vagy több tagból álló csoportokat alkotva közlekedtek. A kutatók felfedezték, hogy az önrendező egységei az elektronoknak a saját pályájukat követték (tehát külön sávot foglaltak el a négy eletronos “autók”, másikat a három elektronosak és így tovább), és ezeknek a pályának a vezetőképessége a Pascal háromszöggel korrelált. Ennélfogva Jeremy Levy, a vizsgálat vezetője, Pascal vezetőnek nevezi az új jelenséget, ami inkább az optikai szálak működéséhez hasonlóan továbbítja a töltéshordozókat, nem úgy, mint a hagyományos fémhuzalok.

“Ez egy teljes családja az új részecskéknek, egy új formája az elektronikus anyagnak, amit most sikerült felfedezni.”- mondta Levy.

A rendszer jelentőségét a kvantumállapotokhoz hasonló viselkedése adja. Az elektronok ebben az esetben ugyanúgy kötődnek egymáshoz, mint ahogy a kvarkok kapcsolódnak a neutronok és protonok építése során. A kvantum összefonódással összefüggésbe hozható tulajdonsága az új részecskéknek felhasználható lehet a kvantumszámításban és elosztásban. “Ez a kutatás egy nagyobb projekt részét képezi, melynek célja a második kvantum forradalommal kapcsolatos új tudomány és technológia fejlesztése. Az első kvantum forradalom során az emberek felfedezték, hogy a körülöttük lévő világot a kvantumfizika alapvető szabályai mozgatják. Az a felfedezés elvezetett a periódusos tábla és az anyagok viselkedésének megértéséhez, és segítette a tranzisztorok, számítógépek, MRI szkennerek, és az információs technológia kialakulását.

Most, a huszonegyedik században, megvizsgáljuk a kvantumfizika minden különös előrejelzését és elkezdjük használni őket.

Felhasználás alatt pedig gondolunk a kvantumszámításra, a kvantumteleportációra, kvantumkommunikációra, kvantumérzékelésre - olyan ötletekre, melyek az anyag kvantumtermészetét alkalmazzák, amit eddig ignoráltunk.”

(Fotó: Facebook/University of Pittsburgh)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hogyan fedezték fel a kutatók az isteni részecskét?
Hogyan fedezték fel a kutatók az isteni részecskét?
Egy-egy új részecske detektálása nem könnyű feladat és nem mindig egyértelmű, mit is mutatnak az adatok, amelyek a részecskeütköztetőkben zajló kísérletek során születnek. Mit láttak a kutatók 2012-ben az ábrákon, ami meggyőzte őket arról, hogy a régóta keresett Higgs-bozont találták meg? A CERN fizikusa elmagyarázza.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.