Kvantumfizikusok első alkalommal teleportáltak sikeresen qutriteket! (Azt is elmondjuk, mik azok.)

2019 / 12 / 31 / Justin Viktor
Kvantumfizikusok első alkalommal teleportáltak sikeresen qutriteket! (Azt is elmondjuk, mik azok.)
A kvantum-teleportálás fogalma leggyakrabban a qubitekkel kapcsolatban merül fel, noha a kutatók a közelmúltban „qutriteket” is sikeresen teleportáltak. A kutatás jelentős áttörést jelent, amely hatalmas gyorsulást hozhat a kvantumszámítási képességekben.

A tudósok eddig is képesek voltak qubitek, azaz kvantum bitek teleportálására, amelyek bináris állapota 0 vagy 1 lehet, de a qutritek ennél egyel több állapotot vehetnek fel, ezeknek három lehetséges állapota van: 0, 1 és 2. A qubitek és a qutritek azonos tulajdonsága, hogy több állapotban is létezhetnek ugyanabban a pillanatban, amit szuperpozíciónak nevezünk. Ez lenyűgöző távlatokkal kecsegtet a kvantumszámítástechnikában.

A kvantum-teleportálás a kvantum-összefonódás jelenségén alapul, amelyen keresztül a kvantumrészecske tulajdonságai átvihetők egy távoli részecskébe anélkül, hogy maga a részecske fizikailag mozogna.

Ez nem olyasmi, mint a sci-fikben látott “Warp sebesség" vagy "Warp Drive,” hanem inkább két összekapcsolt részecske, amelyek kölcsönösen feltárják egymás tulajdonságait.

A kvantum-teleportálás olyan fotonok használatával lehetséges, amelyek a qubitek esetében mindkét lehetséges állapot kvantuminformációit hordozzák, vagy a qutriteknél mindhárom lehetséges állapotét.

Mi az a qutrit?

A qutrit (vagy kvantumtrit) a kvantuminformáció olyan egysége, amelyet egy kvantumrendszer valósít meg, amelyet három egymással kölcsönösen ortogonális (derékszögben álló) kvantumállapot szuperpozíciója ír le. A qutrit olyan mint a klasszikus trit. A hármas számrendszernek a hármas szám áll az alapjában, csakúgy, mint a kettes számrendszernél a kettő. Ahogy a kettesnél a bit, a hármas számrendszer egy számjegye a trit. Egy trit ekvivalens  log2 3 (körülbelül 1,58496) információs bittel.

A kutatók a fotont a qutrit esetében három fénynyalábra bontották egy bonyolult szerkezet felhasználásával, amely lézerek, sugárirányító és bárium-borát- kristályok kalibrált összeállításából áll, így létrehozva a qutriteket. Azt is elmondták, hogy a jövőben várhatón érkeznek majd a ququartok (4 állapotot egyszerre felvenni képes kvantum részecskék). A kutatók  0,75 század pontossággal 12 összefonódási állapotban bizonyították be, hogy a qutrit teleportálás lehetséges.

A kutatás bizonyosan előremozdítja a kvantumtechnológiát a következő szintre, mivel a kvantum-teleportálás a kvantumszámítástechnikai alkalmazások szerves része. A tanulmány az  American Physical Society folyóiratban jelent meg.

(Forrás: Mashable Képek: Pexels, Twitter)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Ez a mai világban akár ijesztőnek is hathat, pedig a Google által kifejlesztett Azonnali átírás alkalmazás azok közé a dolgok közé tartozik, ami miatt igazán lehet szeretni a technológiát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.