Működőképes, kvantumszámítógépek által készített terméket hoztak kereskedelmi forgalomba

2021 / 12 / 15 / Bobák Zsófia
Működőképes, kvantumszámítógépek által készített terméket hoztak kereskedelmi forgalomba
A kvantumszámítógépek használatával feltörhetőek lesznek a jelenleg alkalmazott titkosítások, de a kvantumszámítógépeken futtatott kriptográfiai platform megoldja a problémát, mielőtt az megszülethetne.

A Cambridge Quantum kvantumszámítástechnikai vállalat elkészítette az első olyan, kereskedelmi forgalomban megjelent terméket, amely a kvantumszámítógépek képességeit aknázza ki, hogy olyan szolgáltatást nyújtson, amely a klasszikus számítógépekkel nem megvalósítható. Ez a Quantum Origin, egy titkosítási platform, amely lehetővé teszi az összefonódáson alapuló, a kvantumvéletlenszerűséget kihasználó titkosítási kulcsok generálását, amely a cég ígérete szerint megvédi a felhasználókat attól, hogy a jövő kiberbűnözői, akik már a kvantumszámítógépeket használják majd a tevékenységeik során, hozzáférjenek az adataikhoz.

A titkosítási módszer lényege, hogy a hagyományos véletlenszám-generátorokat, amelyek a titkosítási kulcsok előállításához szükségesek, a kvantum bitek sajátos, megjósolhatatlan természetére alapozott véletlenszerű kulcs generálásra cserélik, vagyis valóban teljesen random számsorokat hoznak létre. Ehhez egyfelől a qubitok azon tulajdonságát aknázzák ki, amit a híres Schrödinger macskája gondolatkísérlet is szemléletet, vagyis, hogy egy szuperpozícióban lévő részecske helyzetét lehetetlen előre meghatározni, az csak abban a pillanatban derül ki, mikor a részecske állapotát megmérik, másfelől pedig az összefonódás jelenségét használják ki, amely két qubit között létrejövő speciális kapcsolat: az összefonódott állapotban lévő kvantum bitek egyikének változása a másik állapotának módosulásával jár, ezért abban az esetben, ha egy külső megfigyelő "belehallgat" az üzenetbe, akkor az az üzenetküldők,-fogadók számára is azonnal kiderül.

A Cambridge Quantum egyelőre nem részletezte egészen pontosan, hogy a folyamat hogyan zajlik (bár a fehér könyvben valamivel alaposabban is bemutatják a módszert), de annyit elmondtak, hogy a kulcsok generálása után, amelyet a kvantumszámítógépen végeznek el, egy transzportkulccsal titkosítják őket, majd a megrendelőhöz küldik, miközben ügyelnek rá, hogy a kulcs valóban random legyen. Ehhez a cég nem kifejezetten azt az adatsort teszteli le, amelyet a számítógép előállít, hanem inkább magát a kulcsgenerálás folyamatát és ellenőrzi az úgynevezett kvantum véletlenszerűség meglétét. A Quantum Origin platform egy felhő alapú szolgáltatás, amelyhez a Quantinuum (a Honeywell és a Cambridge Quantum közös projektje) tíz qubitos kvantumszámítógépeit használják, amelyek működése az ioncsapdás technológián alapul, és a Honeywell tavaly mutatta be őket a nagyközönség számára.

A titkosítási platform a cég elmondása szerint az első igazán hasznos, kereskedelmi forgalomban megjelent termék, amelyet egyedül a kvantumszámítógépekkel lehet létrehozni, a klasszikus számítógépek nem képesek rá, a rendszert pedig már a gyakorlatban is használták: az Axiom Space a Nemzetközi Űrállomásról sugárzott a segítségével üzenetet a Földre idén nyáron, bár egyelőre csak egy nagyon rövid szöveget, a Hello Quantum World mondatot titkosították vele, és a Fujitsu is alkalmazza a hagyományos algoritmusok kiegészítésére.

(Fotó: Honeywell, Pixabay/9sdworld)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.