Működőképes, kvantumszámítógépek által készített terméket hoztak kereskedelmi forgalomba

2021 / 12 / 15 / Bobák Zsófia
Működőképes, kvantumszámítógépek által készített terméket hoztak kereskedelmi forgalomba
A kvantumszámítógépek használatával feltörhetőek lesznek a jelenleg alkalmazott titkosítások, de a kvantumszámítógépeken futtatott kriptográfiai platform megoldja a problémát, mielőtt az megszülethetne.

A Cambridge Quantum kvantumszámítástechnikai vállalat elkészítette az első olyan, kereskedelmi forgalomban megjelent terméket, amely a kvantumszámítógépek képességeit aknázza ki, hogy olyan szolgáltatást nyújtson, amely a klasszikus számítógépekkel nem megvalósítható. Ez a Quantum Origin, egy titkosítási platform, amely lehetővé teszi az összefonódáson alapuló, a kvantumvéletlenszerűséget kihasználó titkosítási kulcsok generálását, amely a cég ígérete szerint megvédi a felhasználókat attól, hogy a jövő kiberbűnözői, akik már a kvantumszámítógépeket használják majd a tevékenységeik során, hozzáférjenek az adataikhoz.

A titkosítási módszer lényege, hogy a hagyományos véletlenszám-generátorokat, amelyek a titkosítási kulcsok előállításához szükségesek, a kvantum bitek sajátos, megjósolhatatlan természetére alapozott véletlenszerű kulcs generálásra cserélik, vagyis valóban teljesen random számsorokat hoznak létre. Ehhez egyfelől a qubitok azon tulajdonságát aknázzák ki, amit a híres Schrödinger macskája gondolatkísérlet is szemléletet, vagyis, hogy egy szuperpozícióban lévő részecske helyzetét lehetetlen előre meghatározni, az csak abban a pillanatban derül ki, mikor a részecske állapotát megmérik, másfelől pedig az összefonódás jelenségét használják ki, amely két qubit között létrejövő speciális kapcsolat: az összefonódott állapotban lévő kvantum bitek egyikének változása a másik állapotának módosulásával jár, ezért abban az esetben, ha egy külső megfigyelő "belehallgat" az üzenetbe, akkor az az üzenetküldők,-fogadók számára is azonnal kiderül.

A Cambridge Quantum egyelőre nem részletezte egészen pontosan, hogy a folyamat hogyan zajlik (bár a fehér könyvben valamivel alaposabban is bemutatják a módszert), de annyit elmondtak, hogy a kulcsok generálása után, amelyet a kvantumszámítógépen végeznek el, egy transzportkulccsal titkosítják őket, majd a megrendelőhöz küldik, miközben ügyelnek rá, hogy a kulcs valóban random legyen. Ehhez a cég nem kifejezetten azt az adatsort teszteli le, amelyet a számítógép előállít, hanem inkább magát a kulcsgenerálás folyamatát és ellenőrzi az úgynevezett kvantum véletlenszerűség meglétét. A Quantum Origin platform egy felhő alapú szolgáltatás, amelyhez a Quantinuum (a Honeywell és a Cambridge Quantum közös projektje) tíz qubitos kvantumszámítógépeit használják, amelyek működése az ioncsapdás technológián alapul, és a Honeywell tavaly mutatta be őket a nagyközönség számára.

A titkosítási platform a cég elmondása szerint az első igazán hasznos, kereskedelmi forgalomban megjelent termék, amelyet egyedül a kvantumszámítógépekkel lehet létrehozni, a klasszikus számítógépek nem képesek rá, a rendszert pedig már a gyakorlatban is használták: az Axiom Space a Nemzetközi Űrállomásról sugárzott a segítségével üzenetet a Földre idén nyáron, bár egyelőre csak egy nagyon rövid szöveget, a Hello Quantum World mondatot titkosították vele, és a Fujitsu is alkalmazza a hagyományos algoritmusok kiegészítésére.

(Fotó: Honeywell, Pixabay/9sdworld)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.