La Mancha Negra – a rejtélyes fekete trutyi, amely pánikban tartotta Caracast évtizedeken át

2024 / 01 / 28 / Felkai Ádám
La Mancha Negra – a rejtélyes fekete trutyi, amely pánikban tartotta Caracast évtizedeken át
Olajszivárgás, politikai szabotázs vagy valami más dolog állhat a háttérben? Nem tudni, de az biztos, hogy a La Mancha Negra nevű fekete anyag több balesetet, sőt valószínűleg halálesetet is okozott, és máig nem tudják, mi lehetett pontosan.

1986-ban kezdődött a venezuelai Caracasban: a spanyolul La Mancha Negra, magyarul fekete folt azóta nyugtalanítja a helyieket. A rágógumihoz hasonló sűrű, ragadós iszaphoz hasonló anyag Caracas szívében, a Simón Bolívar Nemzetközi Repülőtérhez vezető főúton bukkant fel. Először csak az ott dolgozó munkások figyeltek fel rá, aztán az egész nemzet.

A La Mancha Negra először csak nyugatlanító érdekességnek tűnhetett, gyorsan kiderült azonban, hogy komoly veszélyforrásról van szó. Az 1990-es évek elejére az anyag állítólag az autópálya 13 kilométeres szakaszán terjedt szét, és az ebből az időszakból származó beszámolók, köztük a Chicago Tribune 1992-es részletes cikke, számos közúti balesettel hozták összefüggésbe az iszapot, és így rengeteg autós halálával is. Ennek ellenére alig található bármiféle anyag erről a dzsuváról az online térben, ami természetesen alaposan megágyaz az összeesküvés elméleteknek is. Mint Ramanan Krishnamoorti, Ph.D., a Houstoni Egyetem vegyészmérnöki és kőolajmérnöki professzora nyilatkozott az ügyben a Popular Mechanics-nak:

“Ez egy igazán régi történet, és számos mítosz és valós elem keveredik ezzel kapcsolatban. A “kiömlés” mértéke, hatóköre és ideje, majd az öt év múlva történő ismétlődése valódi rejtélyt hozott létre.”

A La Mancha Negra elleni küzdelem bár kiterjedt volt, de csak korlátozott sikerrel járt. A kormány és a helyi hatóságok különféle módszereket alkalmaztak, beleértve az elektromos mosást, az útkaparást, valamint a különböző tisztítószerek és a porított mészkő alkalmazását. E próbálkozások ellenére a ragacs makacsul megjelent újra és újra – ebből a szempontból a legrosszabb év 2001 volt, amikor a jelentések szerint egyes területeken az anyag elérte a 2,5 cm vastagságot.

Természetesen a szennyeződés felszámolásán sokat segíthetett volna, ha ismernénk az eredetét, és ezek között több racionális teória is akad – a leghihetőbbek közé tartozik az olajszivárgás, illetve a rossz minőségű aszfalt. Ez utóbbi, tehát a rossz minőségű aszfalttal kapcsolatos magyarázat a legvalószínűbb Dr. Reinaldo Gonzalez, a Houstoni Egyetem adjunktusa szerint. Feltételezése szerint az érintett szakaszon nem valódi aszfaltot fektettek le, hanem – valószínűleg költségmegtakarítási okból – egyfajta emulgeálószerekből álló utánzatot, és ennek az összetevői idővel elkezdtek szétválni – a fekete trutyi pedig egy ilyen komponens lehet.

Ezt az elméletet tartja valószínűnek a cikk elején már idézett Ramanan Krishnamoorti professzor is, aki a másik népszerű és elfogadható magyarázattal, az olajszivárgással szemben viszont elég szkeptikus – szerinte ugyanis egy ilyen szivárgás jellemzően egyetlen ponton történik, nem pedig kiterjedt területen. Krishnamoorti az “aszfalt-teóriát” annyival egészítette ki, hogy a szóban forgó szakaszon lefektetett aszfaltot talán olyan adalékanyagokkal ütötték fel, amelyek bizonyos atmoszférikus körülmények megléte esetén reakcióba léptek egymással, amit csak gyorsított a Caracasban tapasztalható forró klíma.

Az igazság azonban lehet, hogy nem derül ki soha – a La Mancha Negra idővel ugyanis ahogy jött, el is tűnt. Egyesek szerint a problémát az úthálózat felújítása oldotta meg, amire a kilencvenes évek végén, egy földcsuszamlást követően került sor. Ennek ellenére Caracasban a titokzatos fekete dzsuva máig a szóbeszéd, és egyben a várostörténet része.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/jeisonpicture)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
A részecskék gyorsulását hagyományosan síkban vizsgálják, de egy megjelenő hatás, egyfajta rezonancia miatt szükséges a 4 dimenziós ábrázolás.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.