Látványos videojátékban járhatjuk be a negyvenes évek Budapestjét

2022 / 02 / 01 / Felkai Ádám
Látványos videojátékban járhatjuk be a negyvenes évek Budapestjét
A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói által fejlesztett, stressz és erőszakmentes játékban úgy járhatjuk be a fővárost, ahogy évtizedek óta senki sem.

A Rockstar vállalat által fejlesztett Grand Theft Auto sorozatról mindenki hallott, és a többség nyilván azzal is tisztában van, hogy a cég termékei híresek az aprólékosan felépített, szabadon bejárható világokról. Ám amíg a GTA vagy a Red Dead Redemption esetén fiktív helyszíneket barangolhatunk be egy izgalmas videójátékban, a formulát a Műegyetem hallgatói egy mára rég letűnt Budapest megidézésre használták fel. Miként a projekt, az Eltűnt Budapest honlapján írják:

„A múlt nem egy távoli, kopottas, fekete-fehér világ. A 80 évvel ezelőtti Budapest ugyanolyan valóság volt, mint amennyire az a mai napon is. Ma csak azokból a szögekből ismerhetjük a régi várost, amelyek ránk maradtak. Hogyan nézhetett ki olyan helyekről, ahonnan egy fotó sem készült? Milyen lenne, ha sok évtized múltán újra sétálni lehetne benne?”

A végső játék a negyvenes évek magyar fővárosának egy szegletét nyitja meg előttünk: a Duna két partját, valamint a Rákóczi út és a Szent István Körút egy-egy szakaszát 19 kilométernyi bejárható útvonalat kínálva. A készítők törekedtek a hitelességre, így a több ezer órányi munkával megalkotott modellekhez az eredeti tervrajzokat, valamint korabeli, nagy felbontású képeket használtak fel – a hangsúly pedig a ma már nem látható építmények bemutatásán volt. A megfelelő hangulatot az építményeken kívül korhű zenék, fotók, plakátok sőt rádióadások biztosítják. Habár a végleges játékban lesz történet és küldetések is, a honlap „stressz és erőszakmentes játékfelépítést” ígér, tehát a Rockstar remekeivel ellentétben itt senkit sem kell majd valószínűleg kirángatnunk a kocsiból.

A cél tehát a főváros arculatának a bemutatása még mielőtt azon a második világháború letörölhetetlen nyomot hagyott volna. Mint a játék „megálmodója”, a BME korábbi hallgatója, Handler Balázs fogalmaz:

„Az Eltűnt Budapest egyszerre egy városnézés és kincskeresés is. Mintha időutazó turistaként egy kreatív budapesti sétán vennénk részt, ahol érdekes információk is megjelennek.”

A játékban utazhatunk villamosokon, sőt felcaplathatunk akár a Gellért-hegyre is. A program alatt Unreal engine dohog, és legutóbb már a gyalogosokat követően új megvilágítási és időjárás rendszer is került a játékba, a végeredmény pedig tényleg megrendítő:

A fejlesztők a játékhoz a következő specifikációkat ajánlják:

Operációs rendszer: Windows 10, 64-bit
Processzor: Quad-core Intel vagy AMD, 2,5 GHz
Memória: 8 GB RAM
Videókártya: NVIDIA GeForce 470 GTX vagy
AMD Radeon 6870 HD

A DEMO változat ingyenesen lesz majd elérhető valamikor a jövőben ezen a linken. A projekt egyébként hobbimunka, és ha valaki szívesen csatlakozna hozzá, az itt olvashat arról, hogy ezt miként teheti meg.

(Kép: Eltűnt Budapest/Facebook)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.