Látványos videót tett közzé az első lefotózott fekete lyukról az Európai Déli Obszervatórium 2021 / 03 / 26 / Bobák Áron
Csaknem kereken két éve, hogy az Európai Déli Obszervatóriumnak köszönhetően az emberiség megpillanthatta, hogy néz ki egy fekete lyuk a valóságban. Az ESO munkája a 2019 áprilisában közzétett képpel viszont közel sem ért véget: az Event Horizon teleszkóprendszerrel (EHT) azóta is kutatták a Messier 87 galaxis középpontját, szerdán pedig egy videót is kiadtak, amin a Földről indulva jutunk el az 55 millió fényévre található objektumhoz. A videó a chilei Atacama sivatagban található Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózattól indul, és alig fél perc alatt meg is érkezünk a Messier 87 középpontjához, ahol már a fekete lyuk “feljavított” verziója vár minket. Ezt a képet néhány napja adta ki az EHT kutatócsapata, és a polarizált fénynek köszönhetően sokkal tisztábban kivehető rajta a fekete lyuk mágneses mezejének a nyomvonala. (Borítókép: EHT Collaboration)
Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.