Látványos videót tett közzé az első lefotózott fekete lyukról az Európai Déli Obszervatórium 2021 / 03 / 26 / Bobák Áron

Csaknem kereken két éve, hogy az Európai Déli Obszervatóriumnak köszönhetően az emberiség megpillanthatta, hogy néz ki egy fekete lyuk a valóságban. Az ESO munkája a 2019 áprilisában közzétett képpel viszont közel sem ért véget: az Event Horizon teleszkóprendszerrel (EHT) azóta is kutatták a Messier 87 galaxis középpontját, szerdán pedig egy videót is kiadtak, amin a Földről indulva jutunk el az 55 millió fényévre található objektumhoz. A videó a chilei Atacama sivatagban található Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózattól indul, és alig fél perc alatt meg is érkezünk a Messier 87 középpontjához, ahol már a fekete lyuk “feljavított” verziója vár minket. Ezt a képet néhány napja adta ki az EHT kutatócsapata, és a polarizált fénynek köszönhetően sokkal tisztábban kivehető rajta a fekete lyuk mágneses mezejének a nyomvonala. (Borítókép: EHT Collaboration)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.