Lego kockák ihlették a 3D nyomtatóval készült új humán implantátumot

2020 / 07 / 30 / Justin Viktor
Lego kockák ihlették a 3D nyomtatóval készült új humán implantátumot
Talán nem is él ma olyan ember a földön, akit - ha elég szerencsés volt hozzá, hogy élete során találkozzon vele - nem inspirált a világ egyik legnépszerűbb játéka: a Lego. Így vannak ezzel az oregoni orvos-kutatók is, akik most új technológiával rukkoltak elő, ami lehetővé teheti, hogy pontosabban és gyorsabban gyógyítsák a csonttöréseket és lágyszövet sérüléseket a jelenlegi módszereknél.  

Állvány-anyagok

A sejtterápia és a biológiai anyagú állványanyagok alkalmazásának kombinációja révén a szövettechnika és a regeneráló orvostudomány jelentik a klinikai alkalmazások potenciális alkalmazási területeit. A biológiai-állványozás, a biokompatibilis és biológiailag felszívódó anyagok felhasználását jelenti az implantátum szövetterületével összehasonlítható 3D-s struktúrák létrehozásával, a szövet regenerációjának és a sérülések helyreállításának elősegítése érdekében.


Apró, 3D-s nyomtatással készült tégla, amely összeállítható, mint a Lego blokkok, és segít meggyógyítani a törött csontokat. (Kép: OHSU)

Oregon állam Egészségügyi és Tudományos Egyetemének (OHSU) kutatói fejlesztették ki az apró, 3D nyomtatást használó technológiát, amely a Lego blokkokhoz hasonlóan összeilleszthető, és segít meggyógyítani a törött csontokat és a lágy szöveteket.

Épp mint a Legonál

Ezek a kisméretű, üreges téglák támasztékként szolgálnak, melyeken mind a kemény, mind a lágy szövetek gyorsabban regenerálódnak, mint a jelenlegi standard módszerek használatával. Minden tégla egy 1,5 milliméteres kocka, vagy nagyjából egy kis bolha mérete. Ezeket az üreges blokkokat kis mennyiségű géllel lehet kitölteni, amelyek különféle növekedési faktorokat tartalmazhatnak, pontosan oda helyezve őket, ahol szükség van rájuk.


Mindegyik tégla egy 1,5 milliméteres kocka, vagyis nagyjából egy kis bolha mérete. (Kép: OHSU)

Ezek a moduláris eszközök, melyek négy rétegben négyszer négy téglás egységekbe rendezhetőek, és szinte bármilyen összeállításban összeszerelhetők. Luiz Bertassoni Ph.D., a technológiai fejlesztés vezetője szerint ezt a szabadalmaztatásra váró rögzítőelemet speciális berendezések nélkül is könnyű felhasználni. Összepattinthatóak, mint a Lego, és több mint 29 000 különböző konfigurációba rendezhetőek, hogy szinte bármilyen helyzetnek és komplexitásnak megfeleljenek.

A laboratóriumi vizsgálatok során, melyet törött csontú patkányokon végeztek el, azt találták, hogy a gyógyuló patkánycsontok közelében elhelyezett növekedési faktorral kitöltött blokkok körülbelül háromszor annyi érnövekedést eredményeztek, mint a hagyományos állványanyagok.

Mikroketrecek

"A 3D-s nyomtatással ellátott mikroketrec technológia azáltal javítja a gyógyulást, hogy stimulálja a megfelelő típusú sejteket a megfelelő helyen és a megfelelő időben történő növekedésre." - mondta el Ramesh Subbiah, Ph.D., posztdoktori tudósító, a tanulmány társszerzője Bertassoni OHSU laboratóriumából, aki a növekedési faktorok helyükre szállításra szakosodott. „Az egyes blokkokba különféle növekedési tényezők helyezhetők el, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy pontosabban és gyorsabban javítsuk a szövetet.”

A kutatók úgy vélik, hogy ez a 3D-s nyomtatott tégla technológia felhasználható az olyan csontok gyógyítására, amelyeket rákbetegség kezelése miatt kell elvágni, gerincfúziós eljárásokhoz, és csontfogyástól legyengült állcsontok felépítéséhez fogászati ​​implantáció előtt.

Az anyag összetételének megváltoztatásával felhasználható lágyszövetek felépítésére vagy javítására is. Jelentősen több kutatással a kutatók remélik, hogy a moduláris mikro ketrec megközelítést még emberi szervek előállítására is felhasználhatják.

A technológiát az Oregoni Egyetemen, a New York-i Egyetem és a thaiföldi Mahidol Egyetem kutatóival együttműködésben fejlesztették és értékelték ki.

(Forrás: OHSU Képek: )


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.