Légszűrős szájkosárral kiegészített fejhallgatót dobott piacra a Dyson

2022 / 12 / 09 / Pőcze Balázs
Légszűrős szájkosárral kiegészített fejhallgatót dobott piacra a Dyson
Hat éve dolgoznak azon a Dyson mérnökei, hogy lehetővé tegyék az útközbeni légtisztítást. Úgy tűnik, hogy végre piacképes lett a Zone nevű termékük, igaz, az első generáció nem lesz olcsó.

A The Verge-ön olvasható hír szerint a brit cég a kütyüt januártól fogja árusítani Kínában, majd márciustól az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Hong Kongban és Szingapúrban. A Dysont leginkább a kéz- és hajszárítóiról, illetve a porszívóiról ismerjük; ez az első hangsugárzó, amit gyártanak. A tizenegy mikrofonnal segített aktív zajszűrés mellett a Zone ötvenórás üzemidőt, 6 Hz-től 21 kHz-ig terjedő hangtartományt, és torzításmentes hangélményt ígér, de még ez sem indokolná a kilencszázötven dolláros, vagyis ÁFA és vám nélkül is közel négyszázezer forintos árat, ami még az Apple és a Sony csúcstermékeinek is közel a kétszerese.

Akinél elég nagy a szmog, és nem fél a furcsa tekintetektől, rápattinthat egy mágneses előtétet a Zone-ra. Ez az "érintésmentes maszk" a szennyező részecskék kilencvenkilenc százalékát kiszűri az orrunk és a szánk felé áramló levegőből; az elektrosztatikus szűrők mellett szénszűrőket is alkalmaz a nitrogén-dioxid és a kén-dioxid ellen. A filterek egy évet bírnak, az akkumulátor pedig, ha egyszerre hallgatunk zenét és viseljük a maszkot, négy órát. A The Verge cikke kiemeli, hogy a gyártó nem ígéri, hogy így megelőzhetnénk a koronavírus-fertőzéseket, valamint felhívják a figyelmünket arra, hogy a kütyü maszkostul hatszázhetven grammot nyom, így a legnehezebb vezeték nélküli füleseknél is lényegesen súlyosabb. Ha mégis sétálni indulnánk vele, és tüdőkímélő túránk közben szembe jönne egy ismerős, akkor vagy elszaladhatunk zavarunkban, vagy csak lejjebb kell igazítanunk a maszkot, aminek a hatására a zene és a légtisztítás is leáll.

Ugyan a Zone-nál sokkal olcsóbb megoldás lenne vásárolni egy kiváló fülest, és beszerezni egy raklapnyi maszkot, de a Dyson mellett szól, hogy harminc éve tanulmányozzák a légáramlást, és gyártanak elismert termékeket ezen a téren. Ráadásul nem is ez a legvadabb kísérletük: az alapító James Dyson félmilliárd fontot költött arra a saját pénzéből, hogy megtervezzenek egy elektromos autót, de végül meggondolta magát.

(Fotó: Dyson)

Nyakban hordható légtisztító jelentheti a megoldást az allergiára A Respiray által két év alatt kifejlesztett Wear A+ nem kevesebbet ígér, mint hogy az allergének több mint 99%-át kiszűri a levegőből.


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.