Lehet valami eddig ismeretlen fegyvere az ukránoknak, amellyel lecsaptak az orosz bázisra

2022 / 08 / 13 / Felkai Ádám
Lehet valami eddig ismeretlen fegyvere az ukránoknak, amellyel lecsaptak az orosz bázisra
A krími orosz katonai reptéren legalább kilenc harci gép semmisült meg a műholdképek alapján – de miként tudtak odáig ellőni az ukránok, mert az amerikaiktól kapott HIMARS rendszer lövedékei erre elvileg nem alkalmasak.

A Krímhez tartozó Novofedorivka térségében található Szaki légibázist ért „támadás” több kérdést is felvet. Egyrészt az oroszok próbálják elbagatellizálni a károkat, de több szakértő szerint is olyan csapás érte most az orosz légierőt, amelyre emberemlékezet óta nincs példa. És miközben a hivatalos ukrán álláspont az, hogy a támadáshoz nincs közük, nem hivatalos csatornákon mégiscsak vígan utalgatnak arra, hogy valóban ők álltak a támadás mögött. A legizgalmasabb kérdés azonban talán mégiscsak az, hogy Ukrajna milyen eszközzel tudott ennyire mélyen „belőni” a frontvonalak mögé. Már ha persze tényleg akadt ilyen eszköz.

Mint azt a The Guardian írja a független elemző intézet, az Oryx Research arra jutott a Planet Labs magánvállalat műholdképeinek az elemzése alapján, hogy legalább 11 orosz vadász: négy Su–30SMs és hét Su–24s veszett oda a támadás során. Mint azt Eliot Higgins, a nyílt oknyomozó webhely, a Bellingcat alapítója és igazgatója Twitter-posztokban megfogalmazta:

„Képtelenség felidézni még egy alkalmat, amikor Oroszország ennyi légi eszközt veszített volna el egy nap alatt a közelmúltban”.

Habár a hivatalos álláspont tehát az, hogy Ukrajnának nincs köze a támadáshoz, Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó többször utalt arra rejtetten, hogy a reptéri robbanásokat vagy ukrán gerillák vagy hosszú hatótávolságú ukrán fegyverek okozták. Közben egy magasrangú, de nevét nem vállaló ukrán katonai vezető úgy nyilatkozott a New York Times-nak, hogy a robbanások valóban egy ellentámadás részei voltak. A katonai vezető szerint a támadásban ukrán partizánok is részt vettek, de az nem derült ki, hogy őket kiegészítették reguláris ukrán haderők, különleges egységek. Az sem tudható jelenleg, hogy milyen fegyver okozta a robbanást, melyről csak annyit árult el a lapnak nyilatkozó tiszt, hogy ez egy olyan eszköz, amely teljes mértékben ukránok által készült.

A NY Post pedig már arról ír, hogy nyugati elemzők szerint a támadás arra utal, hogy Kijev valami újfajta fegyver birtokába jutott. Az biztos, hogy a Szaki légibázis messzebb van annál, semhogy oda az amerikaiktól kapott HIMARS rendszer lövedékei elérjenek – viszont a rendszer kompatibilis olyan, fejlettebb lövedékekkel, melyekkel már el lehet odáig lőni. Az sem zárható ki a NY Post szerint, hogy Ukrajna talán valamely hadihajó elleni rendszerét alakította át úgy, hogy azzal szárazföldi célpontok is támadhatóak legyenek. Függetlenül azonban ettől a titokzatos fegyvertől, nagyon valószínű, hogy ezek a csapások egy ukrán ellentámadás előkészületeit jelzik.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
És ehhez sem magas nyomásra, sem kiinduló gyémántmagra nem volt szükség.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.