Lehetséges hanggal vizet forralni?

2020 / 06 / 25 / Justin Viktor
Lehetséges hanggal vizet forralni?
A Stanfordi Egyetemen működő SLAC Nemzeti Gyorsító laboratórium kutatói olyan erős hangot hoztak létre a víz alatt, hogy az azonnal elpárologtatta a vizet, és úgy tűnik, hogy beállította azt a küszöböt is, hogy mennyire lehet intenzív a hang a vízben.

A tudósok a SLAC nagy teljesítményű röntgen lézerét használták fel, hogy apró víz-jeteket robbantsanak rövid impulzusokkal, nagyfrekvenciás energiával a vízbe. Amikor a röntgensugár elérte a mikroszkopikus vízáramot, azonnal elpárologtatta a körülötte lévő vízmolekulákat, mintha csak egy forró serpenyőben lettek volna. Sokkhullám is keletkezett, mely a vízáramon át a lézerrel való érintkezési ponttól jobbra és balra mozogva terjedt.

Maximális hangerő

Ami érdekes volt ebben a sokkhullámban, hogy elég erős volt ahhoz, hogy egyértelműen megzavarja a vízáramot, de nem volt elég erős ahhoz, hogy a molekulák teljesen lebomoljanak, mint azon a ponton, ahol az erős röntgensugárral érintkeztek. A kutatók úgy gondolják, hogy a sokkhullámok által okozott nyomás éppen ez alatt a letörési pont alatt volt. Ez azt jelenti, hogy ez lehet a felső határa annak is, hogy milyen hangos lehet a víz alatt a hang, mielőtt szétválasztaná a vizet, lényegében felforralva azt. A kutatást a Physical Review Fluids folyóiratban tették közzé

Acélszív és Repatarurgyán

Jó hír lehet ez a Heavy Metal rajongóinak: igen, lehetséges olyan keményen nyomni a rockot, hogy a víz is azonnal felforrjon, és mindössze 270 decibeles zúzás kell hozzá, ennyi volt ugyanis ennek a kísérletnek a hangnyomás-egyenértéke.

Ez jóval hangosabb zaj, mint egy rakétaindítás, és megegyezik azzal az intenzitással, mintha egy egész város összes villamos energiáját egyetlen helyre irányítanák. Persze ha valaha is meghallanánk ezt a hangot, a füldugók sem segítenének, mert az intenzitás nem csak a dobhártyánkat, hanem a szívünket és a tüdőnket is azonnal szétzúzná.

Tehát semmi esetre se menjünk el az így hirdetett metál buliba, akkor sem, ha ingyenes márhívót kapunk, vagy maga repatarurgyán is játszana, mert az acélszív sem véd meg és a hosszú élet titka állítólag amúgy is a sima jazz.

(Forrás: Stanford Képek: Claudiu Stan/Rutgers Egyetem Newark)


 


Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
A Bose-Einstein-kondenzáció az anyag egzotikus állapota, amit korábban csak atomok használatával tudtak előállítani a kutatók.
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
Nagy meglepetés egy kicsi bolygótól – a felfedezés a Merkúr több furcsa tulajdonságát is magyarázhatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.