Lehetséges hanggal vizet forralni?

2020 / 06 / 25 / Justin Viktor
Lehetséges hanggal vizet forralni?
A Stanfordi Egyetemen működő SLAC Nemzeti Gyorsító laboratórium kutatói olyan erős hangot hoztak létre a víz alatt, hogy az azonnal elpárologtatta a vizet, és úgy tűnik, hogy beállította azt a küszöböt is, hogy mennyire lehet intenzív a hang a vízben.

A tudósok a SLAC nagy teljesítményű röntgen lézerét használták fel, hogy apró víz-jeteket robbantsanak rövid impulzusokkal, nagyfrekvenciás energiával a vízbe. Amikor a röntgensugár elérte a mikroszkopikus vízáramot, azonnal elpárologtatta a körülötte lévő vízmolekulákat, mintha csak egy forró serpenyőben lettek volna. Sokkhullám is keletkezett, mely a vízáramon át a lézerrel való érintkezési ponttól jobbra és balra mozogva terjedt.

Maximális hangerő

Ami érdekes volt ebben a sokkhullámban, hogy elég erős volt ahhoz, hogy egyértelműen megzavarja a vízáramot, de nem volt elég erős ahhoz, hogy a molekulák teljesen lebomoljanak, mint azon a ponton, ahol az erős röntgensugárral érintkeztek. A kutatók úgy gondolják, hogy a sokkhullámok által okozott nyomás éppen ez alatt a letörési pont alatt volt. Ez azt jelenti, hogy ez lehet a felső határa annak is, hogy milyen hangos lehet a víz alatt a hang, mielőtt szétválasztaná a vizet, lényegében felforralva azt. A kutatást a Physical Review Fluids folyóiratban tették közzé

Acélszív és Repatarurgyán

Jó hír lehet ez a Heavy Metal rajongóinak: igen, lehetséges olyan keményen nyomni a rockot, hogy a víz is azonnal felforrjon, és mindössze 270 decibeles zúzás kell hozzá, ennyi volt ugyanis ennek a kísérletnek a hangnyomás-egyenértéke.

Ez jóval hangosabb zaj, mint egy rakétaindítás, és megegyezik azzal az intenzitással, mintha egy egész város összes villamos energiáját egyetlen helyre irányítanák. Persze ha valaha is meghallanánk ezt a hangot, a füldugók sem segítenének, mert az intenzitás nem csak a dobhártyánkat, hanem a szívünket és a tüdőnket is azonnal szétzúzná.

Tehát semmi esetre se menjünk el az így hirdetett metál buliba, akkor sem, ha ingyenes márhívót kapunk, vagy maga repatarurgyán is játszana, mert az acélszív sem véd meg és a hosszú élet titka állítólag amúgy is a sima jazz.

(Forrás: Stanford Képek: Claudiu Stan/Rutgers Egyetem Newark)


 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
A molibdénből készült molibdenén a kétdimenziós anyagok táborát erősíti és már meg is találták az egyik tökéletes felhasználási területet számára.
Tömeggyártásra is alkalmas egy kétdimenziós csodaanyag
Tömeggyártásra is alkalmas egy kétdimenziós csodaanyag
A 2011-ben felfedezett MXene-t a kutatók álomanyagnak tartják és akár nagy mennyiségben is gyárthatják a jövőben.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.