Lengyelország is belevág a tengeri szélerőmű-parkok építésébe
2020 / 07 / 03 / Rácz Tamás
Lengyelország is belevág a tengeri szélerőmű-parkok építésébe
Európa északi-északnyugati partvidéke szép lassan körbeépül tengeri szélerőmű-parkokkal, de a lengyelek kivártak az építkezéssel. Eddig.

A lengyel kormány érintett szakminiszterei és a lengyel szélenergia-ipar közös nyilatkozatot adott ki arról, hogy az ország új energetikai fejlesztéseket indít tengeri szélerőmű-parkok építésére. A dokumentum hivatalosan egy "Szándéknyilatkozat Lengyelország tengeri szélenergiájának hasznosítására irányuló együttműködésről" (Letter of Intent on cooperation for the development of offshore wind power in Poland).


Tengeri szélerőmű-projektek Európa partjainál (élő, folyamatosan frissülő térkép itt!)

A lengyel kormány részéről a dokumentumot olyan magyar szemmel egzotikus címet viselő miniszterek írták alá, mint a klímaügyi miniszter, a tengeri gazdasági és belföldi hajózási miniszter és az állami vagyoneszközök minisztere és a nemzetvédelmi miniszter. Gazdasági oldalról pedig befektetők és szakmai cégek vezetői helyezték el kézjegyüket a nyilatkozaton.

A cél, hogy a nulláról elindulva (Lengyelországnak jelenleg nincs tengeri szélerőműve) 2030-ra 3,8 GW már működő szélpark és további 10 GW elindított beruházás legyen a lengyel vizeken. 2050-re pedig már 28 GW kiépített kapacitás működtetése a cél: ezzel a Balti-tengeren Lengyelország lenne a legnagyobb szélerőmű-üzemeltető.

A fejlesztések egyszerre szolgálják a lengyel klímavédelmi, CO2-emisszió-csökkentési célokat és munkahelyeket is teremtenek, ami jót tesz majd a koronavírus-járvány által megtépázott gazdaságnak.

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon is!

 

 


Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.