Lengyelország is belevág a tengeri szélerőmű-parkok építésébe

2020 / 07 / 03 / Rácz Tamás
Lengyelország is belevág a tengeri szélerőmű-parkok építésébe
Európa északi-északnyugati partvidéke szép lassan körbeépül tengeri szélerőmű-parkokkal, de a lengyelek kivártak az építkezéssel. Eddig.

A lengyel kormány érintett szakminiszterei és a lengyel szélenergia-ipar közös nyilatkozatot adott ki arról, hogy az ország új energetikai fejlesztéseket indít tengeri szélerőmű-parkok építésére. A dokumentum hivatalosan egy "Szándéknyilatkozat Lengyelország tengeri szélenergiájának hasznosítására irányuló együttműködésről" (Letter of Intent on cooperation for the development of offshore wind power in Poland).


Tengeri szélerőmű-projektek Európa partjainál (élő, folyamatosan frissülő térkép itt!)

A lengyel kormány részéről a dokumentumot olyan magyar szemmel egzotikus címet viselő miniszterek írták alá, mint a klímaügyi miniszter, a tengeri gazdasági és belföldi hajózási miniszter és az állami vagyoneszközök minisztere és a nemzetvédelmi miniszter. Gazdasági oldalról pedig befektetők és szakmai cégek vezetői helyezték el kézjegyüket a nyilatkozaton.

A cél, hogy a nulláról elindulva (Lengyelországnak jelenleg nincs tengeri szélerőműve) 2030-ra 3,8 GW már működő szélpark és további 10 GW elindított beruházás legyen a lengyel vizeken. 2050-re pedig már 28 GW kiépített kapacitás működtetése a cél: ezzel a Balti-tengeren Lengyelország lenne a legnagyobb szélerőmű-üzemeltető.

A fejlesztések egyszerre szolgálják a lengyel klímavédelmi, CO2-emisszió-csökkentési célokat és munkahelyeket is teremtenek, ami jót tesz majd a koronavírus-járvány által megtépázott gazdaságnak.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
A szén-dioxid levegőből való kivonása után azonnal újra lehet hasznosítani azt növények, algák és más élelmiszeralapanyagok termesztéséhez, vagy akár vakcinák készítéséhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.