Lengyelországban épül Európa legnagyobb energiatároló-gyára

2021 / 02 / 19 / Rácz Tamás
Lengyelországban épül Európa legnagyobb energiatároló-gyára
A nap és a szél energiáját nem elég elektromossággá alakítani, ha erre akarjuk alapozni az áramellátást, az energiát el is kell tudni tárolni.

A svéd Northvolt bejelentette, hogy 200 millió dolláros, mintegy 59 milliárd forintos beruházással megépíti Európa legnagyobb energiatároló-gyártó üzemét Gdansk mellett, Lengyelországban. A gyár a tervek szerint jövőre már 500 embernek ad munkát és termelni is fog, a kezdeti 5 gigawattórás gyártókapacitást a továbbiakban évi 12 GWh-ra futtatják majd fel.

A cég közleményében kifejti, hogy az akkumulátorgyártás olyan stratégiai iparág, amelyben Európa számára nagyon fontos, hogy az itteni igények lefedéséhez legalább részben elegendő gyártókapacitás is Európában jöjjön létre.

A 2016-ban alapított Northvolt missziója, hogy a legkorszerűbb akkumulátor-technológia alkalmazásával a lehető legkevesebb CO2-emisszió mellett készített energiatárolók előállításával segítse az energetika és a mobilitás karbonsemlegessé válását. A cég Svédországban, Németországban és Lengyelországban tevékenykedik, több mint ezer alkalmazottja 75 nemzetiséget képvisel! Olyan cégeknek dolgoznak beszállítóként, mint az ABB, BMW, Scania, Siemens, Vattenfall, Vestas és a Volkswagen. A Northvolt nem titkolja, hogy a világ vezető vállalata szeretne lenni a tartós, prémium minőségű lítium-akkumulátorok illetve a megújuló energia tárolására szolgáló akkumulátortelepek fejlesztése és gyártása terén.


Northvolt-cellák

A gdanski üzembe a svédországi Skellefteå városban lévő gyárból érkeznek majd a lítium-ion cellák és itt állnak össze belőlük az egyes megrendelők igényei alapján elkészített energiatároló modulok, szekrények, konténerek.

További cikkek a témában:

3-4 kilométerrel a föld alatt elhelyezett radiátor: új geotermikus energia-hasznosítási módszer Kanadából Két olajcég, a BP és a Chevron annyira lát fantáziát az ötletben, hogy 40 millió dollárral be is szállt a fejlesztésbe.

Ennyibe került az extrém időjárás a világnak 2020-ban Ha a pandémia önmagában nem lenne elég, 2020-ban az extrém időjárás miatt is jelentős anyagi károk érték a bolygót, nem beszélve az elvesztett emberéletekről.

Van egy európai ország, ami már idén 100%-ban megújuló erőforrásokból fedezheti az energiaszükségletét Skócia nagyon jó úton jár, hogy ők legyenek az első ilyen ország a világon.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
A molibdénből készült molibdenén a kétdimenziós anyagok táborát erősíti és már meg is találták az egyik tökéletes felhasználási területet számára.
Tömeggyártásra is alkalmas egy kétdimenziós csodaanyag
Tömeggyártásra is alkalmas egy kétdimenziós csodaanyag
A 2011-ben felfedezett MXene-t a kutatók álomanyagnak tartják és akár nagy mennyiségben is gyárthatják a jövőben.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.