Létrehozták a világ legcsúszósabb felületét

2023 / 11 / 03 / Bobák Zsófia
Létrehozták a világ legcsúszósabb felületét
A folyadékszerű, de mégis stabil bevonat rendkívüli mértékben taszítja a vizet, ez új alkalmazási módok előtt nyitja meg az utat.

Finn kutatók által végzett kísérletek eredményeképpen sikerült megalkotni az eddigi legcsúszósabb felületet, amiről a súrlódás rendkívül alacsony szintje miatt egészen könnyen gördülnek le a rákerülő vízcseppek. A kutatók szerint a felfedezés megkérdőjelezi azt a korábbi elképzelést is, ami szerint a réteghatárokon való kapcsolódások súrlódási szintjét a felület heterogenitása fokozza.

Bár léteznek olyan bevonatok, amelyek egy-egy tárgy felületének csúszósságát jelentősen növelik, de a folyadékcseppek kisebb-nagyobb mértékű tapadása minden esetben előfordul, így a cégek folyamatosan kutatják azokat a lehetőségeket, amelyekkel még simább, víztaszítóbb anyagok készíthetőek.

Egy ilyen anyag potenciális felhasználási köre igen széles lehet: a mikrofluidikától kezdve az öntisztuló matériák létrehozásáig számos területen nyújthat segítséget.

A finn kutatók által készített anyag egy úgynevezett SAM (self-assembled monolayers, önmaguktól összeálló, egyrétegű anyagok), amit speciális ALD (atomic layer deposition) reaktorban növesztettek a szilícium alapra. A vékony réteg növekedését folyamatosan figyelemmel kísérték spektroszkópikus ellipszometria segítségével, amivel akár nanométeres vastagságú rétegeket is roncsolás nélkül lehet megfigyelni. A szakértők ezáltal pontosan tudták kontrollálni a szilícium alapon kialakuló SAM jellemzőit. A kísérlet alatt 20 réteget készítettek, vastagságtól függően 30 másodperc, illetve akár 168 óra alatt és az elemzések szerint a térbeli növekedés közben az anyag megtartotta az egyenletes eloszlását. A bevonat már egészen vékony rétegben is kivételes csúszósságot eredményezett, mivel a rákerülő víz a SAM molekulái között szabadon tudott mozogni. A legjobb eredményt, tehát a leginkább víztaszító jelleget, nagyon vékony és nagyon vastag bevonat esetében érték el, a köztes állapotok kevésbé jó víztaszító képességet adtak a felszínnek.

A kutatást vezető Sakari Lepikko szerint a felhasználási területek száma a több százat is meghaladhatja és az ipari és hétköznapi alkalmazások terén egyaránt hasznos lehet az új anyag. A valóban hatékony bevonat készítéséhez azonban további fejlesztésekre van szükség, mivel egyelőre a SAM réteg, vékonysága miatt, könnyen szétmállik és nem nyújt tartós védelmet a felületek számára.

(Fotó: Ekaterina Osmekhina/Aalto University)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.