Létrehozták a világ legcsúszósabb felületét

2023 / 11 / 03 / Bobák Zsófia
Létrehozták a világ legcsúszósabb felületét
A folyadékszerű, de mégis stabil bevonat rendkívüli mértékben taszítja a vizet, ez új alkalmazási módok előtt nyitja meg az utat.

Finn kutatók által végzett kísérletek eredményeképpen sikerült megalkotni az eddigi legcsúszósabb felületet, amiről a súrlódás rendkívül alacsony szintje miatt egészen könnyen gördülnek le a rákerülő vízcseppek. A kutatók szerint a felfedezés megkérdőjelezi azt a korábbi elképzelést is, ami szerint a réteghatárokon való kapcsolódások súrlódási szintjét a felület heterogenitása fokozza.

Bár léteznek olyan bevonatok, amelyek egy-egy tárgy felületének csúszósságát jelentősen növelik, de a folyadékcseppek kisebb-nagyobb mértékű tapadása minden esetben előfordul, így a cégek folyamatosan kutatják azokat a lehetőségeket, amelyekkel még simább, víztaszítóbb anyagok készíthetőek.

Egy ilyen anyag potenciális felhasználási köre igen széles lehet: a mikrofluidikától kezdve az öntisztuló matériák létrehozásáig számos területen nyújthat segítséget.

A finn kutatók által készített anyag egy úgynevezett SAM (self-assembled monolayers, önmaguktól összeálló, egyrétegű anyagok), amit speciális ALD (atomic layer deposition) reaktorban növesztettek a szilícium alapra. A vékony réteg növekedését folyamatosan figyelemmel kísérték spektroszkópikus ellipszometria segítségével, amivel akár nanométeres vastagságú rétegeket is roncsolás nélkül lehet megfigyelni. A szakértők ezáltal pontosan tudták kontrollálni a szilícium alapon kialakuló SAM jellemzőit. A kísérlet alatt 20 réteget készítettek, vastagságtól függően 30 másodperc, illetve akár 168 óra alatt és az elemzések szerint a térbeli növekedés közben az anyag megtartotta az egyenletes eloszlását. A bevonat már egészen vékony rétegben is kivételes csúszósságot eredményezett, mivel a rákerülő víz a SAM molekulái között szabadon tudott mozogni. A legjobb eredményt, tehát a leginkább víztaszító jelleget, nagyon vékony és nagyon vastag bevonat esetében érték el, a köztes állapotok kevésbé jó víztaszító képességet adtak a felszínnek.

A kutatást vezető Sakari Lepikko szerint a felhasználási területek száma a több százat is meghaladhatja és az ipari és hétköznapi alkalmazások terén egyaránt hasznos lehet az új anyag. A valóban hatékony bevonat készítéséhez azonban további fejlesztésekre van szükség, mivel egyelőre a SAM réteg, vékonysága miatt, könnyen szétmállik és nem nyújt tartós védelmet a felületek számára.

(Fotó: Ekaterina Osmekhina/Aalto University)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Milliók vakarták a fejüket, hogy hogyan jöhetett létre a fotó, amin egy nő háromféleképpen tartja a kezét
Milliók vakarták a fejüket, hogy hogyan jöhetett létre a fotó, amin egy nő háromféleképpen tartja a kezét
A megoldás pofonegyszerű, mégis nagyon nehéz rájönni.
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
A tudatos álmodást elősegítő eszközt a Neuralink agy-varrógépének tervezője segített kifejleszteni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.