Létrehoztuk a valaha készült leggyorsabban forgó tárgyat, és ezzel kvantumtörténelmet írtunk

2020 / 02 / 03 / Justin Viktor
Létrehoztuk a valaha készült leggyorsabban forgó tárgyat, és ezzel kvantumtörténelmet írtunk
A valaha készült leggyorsabban forgó tárgy segíthet a misztikus kvantum-súrlódás észlelésében vákuumban. Ehhez nem is kellett más, mint egy alaposan bepörgött nanorészecske.

Az üres tér kvantum-súrlódásának kimutatására a tudósok is szó szerint rápörögtek, mivel egy helyben forgó nanorészecske, vákuumban létrehozott lézernyalábban, képessé vált olyan apró csavarási erőket mérni, hogy ezáltal létrejött a létező legérzékenyebb nyomatékdetektor.

A kvantum-súrlódás nyomában

A kutatók szerint a készülék egy nap képes lesz észlelni azt a régóta kergetett,  illékony kvantumhatást is, amelyet kvantum-súrlódásnak hívnak. A kísérletben szereplő, helyben forgó nanorészecske percenként több mint 300 milliárd fordulatot tett meg.

"Ez a leggyorsabb ember által előállított forgórész a világon" - mondta el Tongcang Li fizikus, az Indiana állambeli West Lafayette-ben lévő Purdue Egyetem képviselője.

Ahhoz, hogy nyomatékot mérhessenek az eszközzel, Li és munkatársai egy második lézerrel célozták meg a nanorészecskét, amelyet rendszeres időközönként ki- és bekapcsoltak. A lézer kör alakban polarizált volt, ami azt jelenti, hogy a fény elektromágneses hullámai idővel elforogtak, és ez a csavarás nyomatékot adott át a nanorészecskének.

A kutatók úgy becsülték meg a nyomaték nagyságát, hogy megmérték, hogyan változott a részecske sebessége a második lézer be- és kikapcsolásakor. 100 másodperc működés után az érzékelő által mért nyomaték, körülbelül egy newton-méter kvadrilliomod részének 0,4 billiomod részét tette ki.

Összehasonlításképpen, egy newton-méter az a hozzávetőleges nyomatékmennyiség, amely ahhoz szükséges, hogy egy üdítőspalackról lecsavarjuk a kupakot. A készülék körülbelül 700-szor érzékenyebb, mint az előző legjobb nyomatékérzékelő - jelentették be a kutatók a Nature Nanotechnology folyóiratban január 13-án.

Súrlódás a semmivel

A készülék valójában annyira érzékenyre sikerült, hogy felhasználható a kvantum-súrlódás csekély hatásainak megfigyelésére is. Ez egy józan ésszel ellenkező kvantumhatás, amelyben az üres térben gyorsan forgó tárgy súrlódik - annak ellenére, hogy semmi sem veszi körül.

A soha nem látott hatás várhatóan a forgó tárgy és az elektromágneses terek kölcsönhatásából származik, amelyek a kvantummechanika szerint állandóan megjelennek és eltűnnek, még üres térben is.

(Forrás: Sciencenews Képek: Pixabay)

 

 

[/keretes_doboz]


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.