London okosfa megoldása 275 hagyományos fát képes pótolni
London okosfa megoldása 275 hagyományos fát képes pótolni
2020 / 01 / 14 / Justin Viktor
A világ lassan ráébred a klímaváltozás és a környezetszennyezés által jelentett közvetlen fenyegetésekre, így az a város is, melynek a szmog kifejezést köszönhetjük. London is igyekszik kivenni saját részét a teendőkből, a város új "városi fáknak" nevezett okos-installációkat épít.

A zéró kibocsátású utcáktól a szennyeződést fogyasztó napelemekig, valamint a zéró hulladékot termelő és a veganizmus felé hajló éttermekkel együtt a Brit főváros zöldebb és fenntarthatóbb módszereket kezdett alkalmazni a gyakorlatban. A globális felmelegedés elleni harcban a következő lépés három új, egy sor szén-dioxid-szűrő szerkezettel felszerelt városi fa kihelyezése volt Leytonstoneban.

Legyenek bármilyen hasznosak, a városi fák „fáknak” nevezése kissé félrevezető lehet, mivel ezek valójában különféle mohákkal töltött tornyok, amelyek felszívják a szálló por részecskéit és a nitrogén-oxidokat, miközben egyidejűleg oxigént termelnek. A városi fák saját öntöző- és energiarendszerrel is fel vannak szerelve, ami lehetővé teszik számukra, hogy bármilyen időjárási körülmények között működhessenek, és adatgyűjtést is végeznek a környezetükről, amelyet az üzemeltetők felhasználhatnak további zöld megoldások adatokkal való ellátására.

Minden moha-torony 275 hagyományos fa légtisztító képességével rendelkezik, így rendkívül hatékony eszköz a levegő minőségének javítására, különösen a szennyezett területeken, ahol nem lehet ilyen nagy számú fát ültetni. Egy másik hasznos előny - különös tekintettel a tavalyi perzselő júliusra - a mohák azon képességéből származik, hogy nagy mennyiségű nedvességet tároljanak, ami a környező levegőt teheti hűvösebbé.

A városi fákat a Leytonstone metróállomás felszíni kijáratánál találhatjuk meg, (ahol egy pár lett kihelyezve), valamint a Leytonstone High Road és a Crownfield Road kereszteződésénél. Mindkét hely szennyeződés-központnak számít a Waltham Forest környékén, tavaly nyáron innen klíma-vészhelyzetet is jelentettek. Nem ez az első alkalom, hogy a városi fák feltűnnek London utcáin - egy 2018 évi próba során néhány hónapon keresztül már működtek a West Enden, - de mivel az új fák már állandó installációnak készültek, remélhetőleg a városnak sikerült újabb kis lépést tennie a tisztább, zöldebb jövő felé. Aki még többre kíváncsi, a városi fák és egyéb londoni zöld projektek saját weboldalán is tájékozódhat.

(Forrás: SecretLondon Képek: SecretLondon)

Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.