London okosfa megoldása 275 hagyományos fát képes pótolni
London okosfa megoldása 275 hagyományos fát képes pótolni
2020 / 01 / 14 / Justin Viktor
A világ lassan ráébred a klímaváltozás és a környezetszennyezés által jelentett közvetlen fenyegetésekre, így az a város is, melynek a szmog kifejezést köszönhetjük. London is igyekszik kivenni saját részét a teendőkből, a város új "városi fáknak" nevezett okos-installációkat épít.

A zéró kibocsátású utcáktól a szennyeződést fogyasztó napelemekig, valamint a zéró hulladékot termelő és a veganizmus felé hajló éttermekkel együtt a Brit főváros zöldebb és fenntarthatóbb módszereket kezdett alkalmazni a gyakorlatban. A globális felmelegedés elleni harcban a következő lépés három új, egy sor szén-dioxid-szűrő szerkezettel felszerelt városi fa kihelyezése volt Leytonstoneban.

Legyenek bármilyen hasznosak, a városi fák „fáknak” nevezése kissé félrevezető lehet, mivel ezek valójában különféle mohákkal töltött tornyok, amelyek felszívják a szálló por részecskéit és a nitrogén-oxidokat, miközben egyidejűleg oxigént termelnek. A városi fák saját öntöző- és energiarendszerrel is fel vannak szerelve, ami lehetővé teszik számukra, hogy bármilyen időjárási körülmények között működhessenek, és adatgyűjtést is végeznek a környezetükről, amelyet az üzemeltetők felhasználhatnak további zöld megoldások adatokkal való ellátására.

Minden moha-torony 275 hagyományos fa légtisztító képességével rendelkezik, így rendkívül hatékony eszköz a levegő minőségének javítására, különösen a szennyezett területeken, ahol nem lehet ilyen nagy számú fát ültetni. Egy másik hasznos előny - különös tekintettel a tavalyi perzselő júliusra - a mohák azon képességéből származik, hogy nagy mennyiségű nedvességet tároljanak, ami a környező levegőt teheti hűvösebbé.

A városi fákat a Leytonstone metróállomás felszíni kijáratánál találhatjuk meg, (ahol egy pár lett kihelyezve), valamint a Leytonstone High Road és a Crownfield Road kereszteződésénél. Mindkét hely szennyeződés-központnak számít a Waltham Forest környékén, tavaly nyáron innen klíma-vészhelyzetet is jelentettek. Nem ez az első alkalom, hogy a városi fák feltűnnek London utcáin - egy 2018 évi próba során néhány hónapon keresztül már működtek a West Enden, - de mivel az új fák már állandó installációnak készültek, remélhetőleg a városnak sikerült újabb kis lépést tennie a tisztább, zöldebb jövő felé. Aki még többre kíváncsi, a városi fák és egyéb londoni zöld projektek saját weboldalán is tájékozódhat.

(Forrás: SecretLondon Képek: SecretLondon)

Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Kérdés, hogy igaz-e, hogy az egyiptomiaknál is ősibb piramisokra akadtak? A rendkívüli kijelentésekkel kapcsolatban ugyanis rendkívüli bizonyítékokra lenne szükség. A cikkből kiderül, hogy mi okoz vihart jelenleg a régészeti tudományos közösségben, ami miatt vizsgálat is indult.
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.