Ma harmincéves a Hubble űrtávcső!

2020 / 04 / 24 / Felkai Ádám
Ma harmincéves a Hubble űrtávcső!
A Hubble űrtávcsövet (Hubble Space Telescope, HST) 1990. április 24-én, pontosan 30 éve lőtték fel. A HST-t a Discovery űrrepülőgép szállította az STS-31 küldetés keretében.

A Hubble sosem lustálkodott, már az első másfél évben 900 csillagászati célpontot figyelt meg. Az első képet az NGC 3532 nyílthalmazról készítette, de híres felvételei még a Plútó/Charon rendszer felbontása, az SN 1987A szupernóva körüli gázgyűrű (ezt a Hubble segítségével fedezték fel egyáltalán), valamint megörökített egy óriási légköri vihart is a Szaturnuszon.

A Hubble legnagyobb eredményei közt szerepel az univerzum tágulási sebességének a megállapítása, annak felfedezése, hogy a fekete lyukak előfordulása a galaxisok között igen gyakori, valamint a bolygók atmoszféráinak a vizsgálata. A Hubble 1,4 millió megfigyelést végzett, amiből 17000 tudományos publikáció született.

Csak az archivált felvételeinek a feldolgozása évekig fog még feladatot adni a jövő csillagászainak.

Az űrtávcsövön eddig 5 űrrepüléses javítást hajtottak végre 1993 és 2009 közt – ami a szerkezet esetében a hosszú élet titka. Minden javítás fejlesztett ugyanis valamit az eszközön. A tervek szerint a Hubble működni fog a 2020-as években is együtt a hamarosan beüzemelt James Webb űrtávcsővel.

Az űrtávcső teljes hossza 13,2 méter, átmérője 4,2 méter és 11,1 tonnát nyom. A beeső fényt az ultraibolyától az infravörösig érzékeli (ebben tehát benne van a látható tartomány is), és hetente 120 gigabyte adatot állít elő.

A szép kerek születésnap alkalmából a NASA sosem látott képeket tesz közzé az NGC 2020 és az NGC 2014 csillagködökről, amit a fent linkelt videóban lehet megtekinteni.

(Kép: NASA)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A most felfedezett fekete lyuk nem csak jóval nagyobb az eddig ismert legnagyobb tömegű lyuknál, a Cygnus X-1-nél, de csillagászati léptékben a Földhöz is nagyon közel helyezkedik el.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.