Magához tért a Voyager, ismét érthető jeleket sugároz!

2024 / 04 / 23 / Felkai Ádám
Magához tért a Voyager, ismét érthető jeleket sugároz!
Ezzel egy hosszabb, aggasztó időszak zárult le a Voyager 1 sorsával kapcsolatban.

A NASA Voyager 1 űrszondája hónapokon át érthetetlen, hibás üzeneteket sugárzott, és talán az a gondolat sem volt túlzás, hogy a Földtől legtávolabb jutott ember alkotta objektum menthetetlenül tönkrement. Azonban a Voyager 1 tartós szerkezet – mivel ismét értelmezhető adatokat kezdett küldeni a küldetés irányításnak – számol be a fejleményekről a Science Alert. A csodás “feltámadást” a NASA hétfőn jelentette be, amivel lezárult az a 2023. november 14-én kezdődő időszak, amikor a Voyager 1 a Földről kapott utasításokra válaszként mindössze érthetetlen üzenetet tudott csak visszaküldeni.

A problémát a Jet Propulsion Laboratory mérnökei egy hibás chipre vezették vissza még márciusban, amit követően sikerült egy olyan szoftveres megoldást alkalmazniuk, amely alkalmazkodott az űrszonda 46 éves számítógépes rendszerének korlátozott memóriájához, és helyreállította a szerkezet belső működésével kapcsolatos kommunikációt.

A NASA tisztviselői elmondták, hogy a következő cél a Voyager 1 felkészítése a tudományos adatok visszaküldésére.

Az 1977-ben felbocsátott Voyager 1 beírta magát a történelemkönyvekbe, mivel ez volt az első űrszonda, amely 2012-ben elérte a csillagközi terer, és mára több mint 24 milliárd km-es távolságra jutott a bolygónktól. A Voyager 1-gyel történő kommunikáció így körülbelül 22,5 órát vesz igénybe csak az egyik irányba. A nevezet űrszonda társa, a Voyager 2 egyébként szintén a Naprendszeren túlra merészkedett, ami célt 2018-ban ért el.

Mint azt a Múlt-kor írja, a Az űrszondákra egy alumíniumtokban elhelyezett, nagy méretű aranyozott hanglemezt is rögzítettek, hasonlóan a Voyager missziók előtti egy és fél évtizedben indított Pioneer-10 és Pioneer-11 űrszondákhoz, csak ez most kiegészült zenével, beszéddel és egy lejátszóval is a puszta képek mellett.

A lemez borítójára rajzos utasítások kerültek, amelyek a lejátszás módját írják le, míg a szondában található egy gramofontű és egy hangszedő. A lemezt Carl Sagan amerikai csillagász válogatta össze, tartalmazva többek között az akkori amerikai elnök, Jimmy Carter, és az ENSZ akkori főtitkára, Kurt Waldheim üzenetét írott formában, valamint ötvenöt különböző nyelven, köztük magyarul is megszólaló üdvözleteket. A lemezre felkerült az emberi beszédek mellett a delfinek hangjai, a szél zúgása, egy traktor motorjának morgása és egy csók hangja is.

A lemezen szereplő fotók célja, hogy bemutassák a Föld pozitív aspektusait, ezért nem található rajta háborút, nyomorúságot vagy betegségeket ábrázoló kép. A hely szűkössége miatt a művészeti alkotások és vallások bemutatása is hiányzik. Az összesen 116 képből álló gyűjtemény a Földet, az emberi fajt és a Naprendszert különböző témákban ábrázolja, miközben a hétköznapi élet jeleneteit is megörökíti. A lemezre rögzített 90 perces hanganyagban helyet kapott Mozart, Beethoven és Sztravinszkij műveiből válogatott zene, valamint dzsessz és népzenei felvételek is.

Bár a Voyagerek energiaforrásai várhatóan 2025 után lemerülnek, ezt követően passzívan ugyan, de a végtelenségig folytatják néma sodródásukat a Tejútrendszeren keresztül, és az emberi civilizáció nyomát viszik a kozmoszba. Ki tudja, ki akad rájuk egyszer, és hogy mi lesz addigra az emberiség sorsa.

(Kép: NASA/JPL-Caltech)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.