A bélrendszer baktériumait fertőző vírusok befolyásolják az immunválaszt

2020 / 10 / 04 / Raketa.hu
A bélrendszer baktériumait fertőző vírusok befolyásolják az immunválaszt
Korábban már mások is feltételezték, hogy a bél mikrobái olyan memória T-sejteket indukálnak, melyek felismernek bizonyos tumor antigéneket, de ennek mechanizmusa idáig ismeretlen volt.

Számos friss tanulmányban kimutatták már, hogy a bélmikrobáknak hatása van olyan széles körűen alkalmazott tumorterápiákra, mint például a kemoterápia vagy bizonyos immunterápiák. Ezek a vizsgálatok kiemelik a mikrobák terápiás lehetőségét a daganatos megbetegedések gyógyításában. Papp Krisztián és Csabai István, a FIEK Bioinformatikai Kutatócsoport kutatói nemzetközi együttműködés keretében egereken végzett kísérletekben azt találták, hogy a bélben gyakran megtalálható

Enterococcus nemzetségbe tartozó baktériumokat fertőző bakteriofág vírusnak hatása van a rákellenes immunterápia eredményességére.

A felfedezés a későbbiekben akár klinikai gyakorlatba is átültethető lehet. Korábban már mások is feltételezték, hogy a bél mikrobái olyan memória T-sejteket indukálnak, melyek felismernek bizonyos tumor antigéneket, de ennek mechanizmusa idáig ismeretlen volt. A rangos Science-ben most megjelent tanulmány bizonyítja, hogy egy a bélben élő baktériumokat fertőző bakteriofág olyan immunválaszt vált ki, amely segíti a tumorellenes terápiát. Egerekben ez a speciális bakeriofágot tartalmazó baktérium hatékonynak bizonyult a tumor kezelésében, az emberi mintákban pedig a bakteriofág jelenléte javította a túlélési esélyeket immunterápiát követően.

(Fotó: Unsplash/CDC)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Egy elírás miatt lepleződött le az Észak-Amerikát védő katonai szervezet titkos telefonszáma
Egy elírás miatt lepleződött le az Észak-Amerikát védő katonai szervezet titkos telefonszáma
1955-ben megcsörrent a piros telefon a Kontinentális Légvédelmi Parancsnokságon, de a vonal másik végén nem a Pentagon volt.
Milliók vakarták a fejüket, hogy hogyan jöhetett létre a fotó, amin egy nő háromféleképpen tartja a kezét
Milliók vakarták a fejüket, hogy hogyan jöhetett létre a fotó, amin egy nő háromféleképpen tartja a kezét
A megoldás pofonegyszerű, mégis nagyon nehéz rájönni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.