A bélrendszer baktériumait fertőző vírusok befolyásolják az immunválaszt

2020 / 10 / 04 / Raketa.hu
A bélrendszer baktériumait fertőző vírusok befolyásolják az immunválaszt
Korábban már mások is feltételezték, hogy a bél mikrobái olyan memória T-sejteket indukálnak, melyek felismernek bizonyos tumor antigéneket, de ennek mechanizmusa idáig ismeretlen volt.

Számos friss tanulmányban kimutatták már, hogy a bélmikrobáknak hatása van olyan széles körűen alkalmazott tumorterápiákra, mint például a kemoterápia vagy bizonyos immunterápiák. Ezek a vizsgálatok kiemelik a mikrobák terápiás lehetőségét a daganatos megbetegedések gyógyításában. Papp Krisztián és Csabai István, a FIEK Bioinformatikai Kutatócsoport kutatói nemzetközi együttműködés keretében egereken végzett kísérletekben azt találták, hogy a bélben gyakran megtalálható

Enterococcus nemzetségbe tartozó baktériumokat fertőző bakteriofág vírusnak hatása van a rákellenes immunterápia eredményességére.

A felfedezés a későbbiekben akár klinikai gyakorlatba is átültethető lehet. Korábban már mások is feltételezték, hogy a bél mikrobái olyan memória T-sejteket indukálnak, melyek felismernek bizonyos tumor antigéneket, de ennek mechanizmusa idáig ismeretlen volt. A rangos Science-ben most megjelent tanulmány bizonyítja, hogy egy a bélben élő baktériumokat fertőző bakteriofág olyan immunválaszt vált ki, amely segíti a tumorellenes terápiát. Egerekben ez a speciális bakeriofágot tartalmazó baktérium hatékonynak bizonyult a tumor kezelésében, az emberi mintákban pedig a bakteriofág jelenléte javította a túlélési esélyeket immunterápiát követően.

(Fotó: Unsplash/CDC)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Olyan folyadékot készítettek a Harvardon, ami newtoni és nemnewtoni módon is viselkedik
Olyan folyadékot készítettek a Harvardon, ami newtoni és nemnewtoni módon is viselkedik
A metafolyadékban apró gömbök vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy a folyadék változtassa a tulajdonságait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.