Magyar tetőn dolgozik Európa legnagyobb tetőre szerelt napelemparkja

2020 / 10 / 07 / Rácz Tamás
Magyar tetőn dolgozik Európa legnagyobb tetőre szerelt napelemparkja
A 12 megawatt csúcsteljesítményű napelemparkot az Audi Hungaria logisztikai központjának 160 000 négyzetméteres tetőfelületén alakították ki.

Az Audi Hungaria Zrt. adta a tetőt, az E.ON Hungária végezte el a kivitelezést; így jött létre Győrben az a 12 megawatt csúcsteljesítményű napelempark, amely a maga nemében egyedülálló az egész kontinensen.

Az Audi Hungaria raktárközpontjának 160 000 négyzetméteres tetőfelületén több mint 36 ezer napelemtáblát helyeztek el. A naperőmű évi 9,5 GWh energiát termel, ami 3 800 háztartás éves energiaszükségletének felel meg. A megújuló forrásból megtermelt zöld áramnak köszönhetően mintegy évente 4 900 tonnával kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe.

Az új beruházással az Audi hazai gyára elérte „MissionZero” célkitűzését, vagyis (az AUDI AG gyártótelephelyei közül másodikként) karbonsemlegesen működik. A napelemek mellett a magyar leányvállalat energiaellátásának 75 százalékát geotermikus energiából fedezi.

Az E.ON Hungária Csoport mintegy 55 ezer munkaórát fektetett a naperőmű megépítésébe, és a következő 25 évben is felelős lesz az üzemeltetéséért. Az energiacég stratégiai szinten elkötelezett a fenntartható és gazdaságos energetikai megoldások széles körű elterjesztése mellett. Az E.ON maga is kabonsemlegességre törekszik: a teljes nemzetközi E.ON vállalatcsoport célja, hogy 2030-ra a jelenlegi felére csökkentse CO2-emisszióját, 2050-re pedig már teljesen karbonsemlegesen működjön.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
A vásárló az üveg visszaváltása után eldöntheti, hogy szeretné visszakapni a betétdíj összegét: kérhet levásárolható ajándékutalványt, adományozhatja jótékony célra a visszajáró pénzt, vagy egy mobilalkalmazással visszautalhatja a bankszámlájára az összeget.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.