Magyar tetőn dolgozik Európa legnagyobb tetőre szerelt napelemparkja
2020 / 10 / 07 / Rácz Tamás
Magyar tetőn dolgozik Európa legnagyobb tetőre szerelt napelemparkja
A 12 megawatt csúcsteljesítményű napelemparkot az Audi Hungaria logisztikai központjának 160 000 négyzetméteres tetőfelületén alakították ki.

Az Audi Hungaria Zrt. adta a tetőt, az E.ON Hungária végezte el a kivitelezést; így jött létre Győrben az a 12 megawatt csúcsteljesítményű napelempark, amely a maga nemében egyedülálló az egész kontinensen.

Az Audi Hungaria raktárközpontjának 160 000 négyzetméteres tetőfelületén több mint 36 ezer napelemtáblát helyeztek el. A naperőmű évi 9,5 GWh energiát termel, ami 3 800 háztartás éves energiaszükségletének felel meg. A megújuló forrásból megtermelt zöld áramnak köszönhetően mintegy évente 4 900 tonnával kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe.

Az új beruházással az Audi hazai gyára elérte „MissionZero” célkitűzését, vagyis (az AUDI AG gyártótelephelyei közül másodikként) karbonsemlegesen működik. A napelemek mellett a magyar leányvállalat energiaellátásának 75 százalékát geotermikus energiából fedezi.

Az E.ON Hungária Csoport mintegy 55 ezer munkaórát fektetett a naperőmű megépítésébe, és a következő 25 évben is felelős lesz az üzemeltetéséért. Az energiacég stratégiai szinten elkötelezett a fenntartható és gazdaságos energetikai megoldások széles körű elterjesztése mellett. Az E.ON maga is kabonsemlegességre törekszik: a teljes nemzetközi E.ON vállalatcsoport célja, hogy 2030-ra a jelenlegi felére csökkentse CO2-emisszióját, 2050-re pedig már teljesen karbonsemlegesen működjön.

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon is!

 


AKCIÓS ÚJ ÉPÍTÉSŰ LAKÁSOK BUDAPESTEN AKÁR 27 915 000 Ft-tól. TÉLI AKCIÓ A CORDIÁTÓL
Legyen a leggyorsabbak között, és szerezze meg álmai otthonát egyedülálló kedvezménnyel! 2020. december 31-ig kiemelt kedvezménnyel, akár 9% árelőnnyel vásárolhatja meg az ideális lakást kínálatunkból.
Először vagy itt? Ez itt a Rakéta!
Olvasd el főszerkesztőnk beköszönőjét, mire számíthatsz tőlünk!
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.