Magyar tetőn dolgozik Európa legnagyobb tetőre szerelt napelemparkja

2020 / 10 / 07 / Rácz Tamás
Magyar tetőn dolgozik Európa legnagyobb tetőre szerelt napelemparkja
A 12 megawatt csúcsteljesítményű napelemparkot az Audi Hungaria logisztikai központjának 160 000 négyzetméteres tetőfelületén alakították ki.

Az Audi Hungaria Zrt. adta a tetőt, az E.ON Hungária végezte el a kivitelezést; így jött létre Győrben az a 12 megawatt csúcsteljesítményű napelempark, amely a maga nemében egyedülálló az egész kontinensen.

Az Audi Hungaria raktárközpontjának 160 000 négyzetméteres tetőfelületén több mint 36 ezer napelemtáblát helyeztek el. A naperőmű évi 9,5 GWh energiát termel, ami 3 800 háztartás éves energiaszükségletének felel meg. A megújuló forrásból megtermelt zöld áramnak köszönhetően mintegy évente 4 900 tonnával kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe.

Az új beruházással az Audi hazai gyára elérte „MissionZero” célkitűzését, vagyis (az AUDI AG gyártótelephelyei közül másodikként) karbonsemlegesen működik. A napelemek mellett a magyar leányvállalat energiaellátásának 75 százalékát geotermikus energiából fedezi.

Az E.ON Hungária Csoport mintegy 55 ezer munkaórát fektetett a naperőmű megépítésébe, és a következő 25 évben is felelős lesz az üzemeltetéséért. Az energiacég stratégiai szinten elkötelezett a fenntartható és gazdaságos energetikai megoldások széles körű elterjesztése mellett. Az E.ON maga is kabonsemlegességre törekszik: a teljes nemzetközi E.ON vállalatcsoport célja, hogy 2030-ra a jelenlegi felére csökkentse CO2-emisszióját, 2050-re pedig már teljesen karbonsemlegesen működjön.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.