Már 2040-re elkészülhet az első kereskedelmi fúziós erőmű, amely tiszta energiát szolgáltat

2022 / 10 / 07 / Felkai Ádám
Már 2040-re elkészülhet az első kereskedelmi fúziós erőmű, amely tiszta energiát szolgáltat
Az Egyesült Királyság már 2040-re beüzemelné a világ első nukleáris fúziós erőművét, aminek már a helyét is kijelölték.

Az Egyesült Királyság nagyon komolyan gondolja, hogy 2040-re már fúziós úton fog energiát szolgáltatni a közműhálózatba. A magfúzió, mint a neve is mutatja, épp az ellentéte annak a módnak, amelyen a jelenlegi nukleáris reaktorok alapulnak – tehát a maghasadásnak. A nukleáris fúzió az a mód, ahogy például a mi Napunk is működik. A Napban óriási hőfok és nyomás alatt hidrogén atomok egyesülnek hélium atomokká, miközben nagy adag hő és radioaktív anyag távozik belőlük. Ám a jelentős különbség a jelenlegi, maghasadáson alapuló atomerőművekhez képest éppen az, hogy ez a radioaktív anyag sokkal gyorsabban lebomlik olyan szintre, ahol már kimutatni sem lehet. Elvileg tehát jóval tisztábban lehet energiát termelni ezen a módon, nem véletlen gondolják sokan úgy, hogy ez lesz az energia jövője. Más kérdés, hogy akadnak nehézségek, ezek közül az egyik legjelentősebb, hogy hamarosan elfogyhat az az anyag, ami ehhez a fúzióhoz szükséges (és amiből viszont bőséggel akad a Holdon) – erről a lentebbi cikkünkben írtunk.

Kína valami olyat talált a Holdon, ami elháríthatja a legnagyobb akadályt a szinte végtelen energia útjából Nagyon is elképzelhető, hogy a hélium-3 lesz a jövő legfontosabb nyersanyaga, amely a fúziós reaktorokat hajtja – Kína most a Holdról visszahozta ezt a ritka anyagot is. Új versenyfutás kezdődik?

Na de térjünk vissza Britanniába! Az Egyesült Királyság oroszlánhoz méltó vállalása, hogy már 2040-ben beindít egy ilyen reaktort, amely szemben a legtöbb hasonló tervezett vagy már működő erőművel nem egy kísérleti állomás lesz, hanem ténylegesen, hasznosítható energiát szolgáltat közműhálózatra – számol be róla az Interesting Engineering.

Az erőműnek már a helyét is kijelölték – a STEP (Spherical Tokamak for Energy Production) West Burtonben (Nottinghamshire) fog felépülni méghozzá stílszerűen egy már bezárt szénerőmű helyén. A kormány több mint 220 millió fontot szán az említett programra. Ha megvalósul, akkor az Egyesült Királyság lenne az első ország, amely ilyen erőművel rendelkezne – ami passzolna is a nemzethez, amely az ötvenes években az első kereskedelmi nukleáris erőművet építette. Mint Jacob Rees Mogg, brit kereskedelmi miniszter fogalmazott:

„Ez lesz az első ilyen erőmű, és 2040-re készen fog állni, és képes lesz hálózati energiát termelni. Ezzel pedig bizonyítani fogja a világnak is a fúziós technológia kereskedelmi megvalósíthatóságát is.”

A becslések szerint a teljes projekt befejezésekor a büdzsé valahol 10 milliárd font körül fog megállni, és ennél várhatóan inkább magasabb lesz az összeg, semmint alacsonyabb. A kormány szerint viszont a program már csak azért is megéri, mert több csúcstechnológiájú céget is bevonz majd, és több ezer magasan képzett munkahelyet teremt az építkezés és a működtetés során. A tendert várhatóan decemberben írják ki magára az építkezésre, de az Atkins vállalat már részt vesz a projektben mérnöki partnerként az állam mellett.

Többek szerint azonban az erőműhöz vezető út nem lesz könnyű menet. Az International Energy Foundation egyenesen arra figyelmeztet, hogy a kereskedelmi reaktor fejlesztése költséges és kihívásokkal teli folyamat. A kontextus kedvéért térjünk át kicsit az ITER-re, erre a híres projektre, amely Dél-Franciaországban épül 35 ország (közte hazánk) bevonásával – az ITER (ami többek szerint a legnagyobb nemzetközi tudományos projekt a Nemzetközi Űrállomás után) azonban nem kereskedelmi reaktor, hanem egy kísérlet, amely azt teszteli, hogy egyáltalán elérhető-e, hogy egy fúziós reaktor több energiát termeljen, mint amennyit a beindítása és az üzemeltetése felemészt. És ezt a kísérleti reaktort 2050-ben tervezték beindítani, de ez a dátum nagy valószínűséggel csúszni fog, nem mellesleg a projekt már most túllépte a tervezett költségvetést is. A kutatók szerint a csúszás oka lényegében az, hogy maga a technológia még gyerekcipőben jár.

A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/Skitterphoto


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.