Már a homo sapiens előtt, félmillió éve is hajózhattak a Földközi-tengeren

2022 / 12 / 22 / Felkai Ádám
Már a homo sapiens előtt, félmillió éve is hajózhattak a Földközi-tengeren
A mai, modern ember mindössze 200 ezer éve jelent meg a Földön, de a Földközi-tengert már 450 ezer éve átszelték – de felmerül az is, hogy az Indonézia és a Fülöp-szigetek közötti tengeren még ennél is régebb óta közlekedhetnek.

Az emberek ősei már közel félmillió évvel ezelőtt is képesek voltak áthajózni a tengeren új vidékekre – derül ki a partvonalaknak a szakirodalom által Chibanian Age-nek nevezett korszakot érintő, új vizsgálatából – számol be róla a Science Alert.

A Chibanian Age egyébként az emberi őstörténelem egy bizonyos időszaka (az elnevezést nemrég, 2020-ban fogadták el), és egyébként ez az első olyan földtörténeti korszak, amely egy japán lelőhely után kapta a nevét), amelyet a szakemberek a korai emberi fajok, mint például az Homo erectus idejére tesznek. Ennek az időszaknak a pontos kezdete és vége ismeretlen, de általában az úgynevezett miocén kor közepére, kb. 1,6 millió évvel ez előttre datálják. Ezt az időszakot általában az emberi evolúció korai szakaszaként emlegetik, és jelentősége az emberi őstörténelemben épp azért is nagy, mert azt mutatja, hogy az emberi fajok már a korai időkben is képesek voltak új területeket elérni, akár több száz kilométer távolságra is az őket körülvevő szigetektől.

A Görögországi Pátra Egyetem geológusa által vezetett mostani tanulmány rekonstruálta a régió földrajzát, beleértve az Égei-tengeri szigetek partvonalának rekonstrukcióját is 450 ezer évvel ezelőtt. A kutatócsoport ősi folyódelták alapján állapította meg, hogy az elmúlt 450 ezer év legalacsonyabb pontján a tengerszint megközelítőleg 225 méterrel volt alacsonyabb a mainál – erre a tektonikus tevékenység okozta süllyedési ráta alapján következtethetünk. Ez azt jelenti, hogy míg az égei-tengeri szigetek egy része az alacsonyabb tengerszint miatt összefüggött egymással, az elmúlt 450 000 évben azonban a szigetek következetesen elszigeteltek maradtak a környező szárazföldi tömegektől. Vagyis még a tengerszint legalacsonyabb pontján is több kilométernyi nyílt vízen kellett volna áthaladni ahhoz, hogy elérjük a legközelebbi Égei-szigeteket.

A kutatók rámutattak olyan bizonyítékokra is, amelyek arra utalnak, hogy 700 ezer és egymillió évvel ezelőtt az emberiség elődei utazhattak az Indonézia és a Fülöp-szigetek körüli tengereken. Ez arra utal, hogy a tengeri utazás épp annyira jellemezte az őseinket, mint a mai, modern embert, a Homo sapienst. A tanulmány következtetései hatással vannak arra is, ahogyan arról gondolkodunk, hogy az őseink, valamint a modern ember miként terjedt szét az egész világon, mivel ezek alapján az emberi vándorláshoz nem volt szükség szárazföldi hidakra.

A Homo sapiens legkorábbi ismert megjelenése előtti ősi leletek felfedezése az égei-tengeri szigeteken arra utal, hogy ezek az őseink valamiként megtalálták a módját, hogy átkeljenek a nagyobb víztömegeken is. Arra a kérdésre, hogy az emberfélék vagy hominidák mikor és hogyan kezdték el meghódítani a tengert, nehéz válaszolni a közvetlen bizonyítékok hiánya miatt, mivel a csónakok a történelem során általában fából készültek – olyan anyagból tehát, ami jellemzően nem szokott fennmaradni, pláne nem ekkora időtávon. Ehelyett a fennmaradt leletekre (például kőeszközökre) és csontokra hagyatkozhatunk mindössze, valamint az olyan elemzésekre, amelyek azt rekonstruálják, hogy miként változott a világ az elmúlt rengeteg évezred alatt.

Azt azonban a kutatók valószínűsítik, hogy a jövőben további hasonló felfedezésekre kerülhet sor, és ezek alapján jobban megérthetjük, hogyan terjedtek el őseink a világban, és miként alkalmazkodtak az új környezetekhez.

(Kép: Pixabay/0fjd125gk87)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Elárasztották az ágyi poloskák Párizst, az alpolgármester szerint „senki sincs biztonságban”
Elárasztották az ágyi poloskák Párizst, az alpolgármester szerint „senki sincs biztonságban”
A város önkormányzata támogatja az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat az irtás költségeinek fedezésében, és felszólította a lakásbiztosítókat, hogy csomagjaikba ők is foglalják bele a szolgáltatás költségeit.
Tévedtünk a halál kapcsán? – A tudat akár egy óráig is megmaradhat, az átélt halálközeli élmények pedig univerzálisnak tűnnek
Tévedtünk a halál kapcsán? – A tudat akár egy óráig is megmaradhat, az átélt halálközeli élmények pedig univerzálisnak tűnnek
Az 567 haldokló beteggel végzett kutatás erős kérdéséket vet fel a halál eddigi tudományos megközelítésével kapcsolatban: mint kiderült, az oxigénmegvonás után nem áll le egyből az agy, sőt a halál beállta után még egy órával is kimutatható egyfajta “kiélesedett öntudat”. Sőt a halálközeli élmény során átélt látomások globálisan egyformák kulturától és etnikumtól független.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.