Már a levegőminőséget is megjeleníti a Google Térkép

2022 / 06 / 10 / Pőcze Balázs
Már a levegőminőséget is megjeleníti a Google Térkép
A nyár közeledtével a Google kiegészítette népszerű Térkép alkalmazását a levegőminőség megjelenítésével, igaz, egyelőre csak néhány országban. Európában egyelőre más appokat kell letöltenie annak, aki kíváncsi rá, hogy mikor érdemes elmennie futni, kirándulni.

A 9to5Google-ön olvasható hír szerint a tavaly bemutatott új megoldással végre nem csak a cég Nest okosotthon eszközein vagy Pixel telefonjain látszik ez az adat, hanem az iOS és az Android mobilokon is, a Térkép appban; a számítógépek böngészőiben futó verzióban egyelőre nem. Ahhoz, hogy előcsaljuk az aktuális értékeket, az alkalmazást megnyitva a layerek, vagyis rétegek között kell megtalálnunk a megfelelő gombot - ez az a része az appnak, ahol amúgy váltogatni tudjuk a műholdas és a térkép nézetet. Ekkor apró, jó esetben zöld pöttyök jelennek meg a térképen, amelyekre rábökve látjuk a pontos AQI számot, és azt, hogy azt mikor, melyik mérőállomás rögzítette.

Na de mi az az AQI?

Az Air Quality Index, vagyis Levegőminőség Index egy mérőszám, amely egyetlen értékbe sűríti, hogy mennyire ártalmas a levegő egy adott pillanatban - igaz, országonként különbözik, hogy pontosan mit mérnek és mit ítélnek meg károsnak. Ökolszabálynak azonban megfelel, hogy az ötszázas skálán ötven alatt nincs gond, kétszáz fölött viszont sokaknak már otthon kell maradniuk. Európában például a nitrogén-dioxidot, a szálló port és az ózont figyelik, ezeknek a koncentrációja határozza meg a kontinensen alkalmazott variáció, a CAQI értékét. A Google Térkép azonban egyelőre csak az Egyesült Államokban, Ausztrália egy részén, illetve Indiában jeleníti meg az AQI-t, vagyis aki itthon kíváncsi rá, hogy mennyire jó a levegő, máshol kell szétnéznie.

Az OMSZ webodalán is elérhetőek az aktuális levegőminőség adatok, igaz, az egy számba sűrített AQI helyett az egyes károsanyagok szintjeit láthatjuk itt. Mobilon az IQAir és a Plume appjai tartoznak a legnépszerűbbek közé, amelyek segítenek abban is, hogy egy-egy adatot hogyan értelmezzünk: még egy rövidet sétálni is veszélyes lehet, vagy nyugodtan futhatunk, biciklizhetünk reggeltől estig.

(Fotó: Google, Photologic/Unsplash)

Évente egy olimpia árába kerül Magyarországnak a légszennyezettség Ez még világviszonylatban is nagyon sok.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.