Már a levegőminőséget is megjeleníti a Google Térkép

2022 / 06 / 10 / Pőcze Balázs
Már a levegőminőséget is megjeleníti a Google Térkép
A nyár közeledtével a Google kiegészítette népszerű Térkép alkalmazását a levegőminőség megjelenítésével, igaz, egyelőre csak néhány országban. Európában egyelőre más appokat kell letöltenie annak, aki kíváncsi rá, hogy mikor érdemes elmennie futni, kirándulni.

A 9to5Google-ön olvasható hír szerint a tavaly bemutatott új megoldással végre nem csak a cég Nest okosotthon eszközein vagy Pixel telefonjain látszik ez az adat, hanem az iOS és az Android mobilokon is, a Térkép appban; a számítógépek böngészőiben futó verzióban egyelőre nem. Ahhoz, hogy előcsaljuk az aktuális értékeket, az alkalmazást megnyitva a layerek, vagyis rétegek között kell megtalálnunk a megfelelő gombot - ez az a része az appnak, ahol amúgy váltogatni tudjuk a műholdas és a térkép nézetet. Ekkor apró, jó esetben zöld pöttyök jelennek meg a térképen, amelyekre rábökve látjuk a pontos AQI számot, és azt, hogy azt mikor, melyik mérőállomás rögzítette.

Na de mi az az AQI?

Az Air Quality Index, vagyis Levegőminőség Index egy mérőszám, amely egyetlen értékbe sűríti, hogy mennyire ártalmas a levegő egy adott pillanatban - igaz, országonként különbözik, hogy pontosan mit mérnek és mit ítélnek meg károsnak. Ökolszabálynak azonban megfelel, hogy az ötszázas skálán ötven alatt nincs gond, kétszáz fölött viszont sokaknak már otthon kell maradniuk. Európában például a nitrogén-dioxidot, a szálló port és az ózont figyelik, ezeknek a koncentrációja határozza meg a kontinensen alkalmazott variáció, a CAQI értékét. A Google Térkép azonban egyelőre csak az Egyesült Államokban, Ausztrália egy részén, illetve Indiában jeleníti meg az AQI-t, vagyis aki itthon kíváncsi rá, hogy mennyire jó a levegő, máshol kell szétnéznie.

Az OMSZ webodalán is elérhetőek az aktuális levegőminőség adatok, igaz, az egy számba sűrített AQI helyett az egyes károsanyagok szintjeit láthatjuk itt. Mobilon az IQAir és a Plume appjai tartoznak a legnépszerűbbek közé, amelyek segítenek abban is, hogy egy-egy adatot hogyan értelmezzünk: még egy rövidet sétálni is veszélyes lehet, vagy nyugodtan futhatunk, biciklizhetünk reggeltől estig.

(Fotó: Google, Photologic/Unsplash)

Évente egy olimpia árába kerül Magyarországnak a légszennyezettség Ez még világviszonylatban is nagyon sok.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Egy hosszúszárnyú bálna szó szerint átúszta a fél világot
Egy hosszúszárnyú bálna szó szerint átúszta a fél világot
2017 és 2018 között a kutatók által Frodónak elnevezett hím hosszúszárnyú bálna több mint 11 ezer kilométernyi utat tett meg, ezzel fajának rekordtartójává vált.
Ha a földigilisztákat országként kezeljük, ők a bolygó negyedik legnagyobb gabonatermelői
Ha a földigilisztákat országként kezeljük, ők a bolygó negyedik legnagyobb gabonatermelői
A földigiliszták felelősek a globális gabonatermés közel 7%-áért, beleértve a rizst, a búzát és a kukoricát. Az igazi kihívást az jelenti, hogy hatásuk ott lenne a legnagyobb, ahol a legkisebb eséllyel bukkannak fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.