Már a törölköző is intelligens, és akár egy okoskütyünél is hasznosabb lehet

2021 / 08 / 14 / Perei Dóra
Már a törölköző is intelligens, és akár egy okoskütyünél is hasznosabb lehet
Bizonyára mindenki számára ismerős a jelenség, hogy adott időn belül többször le kellene tusolnia, amihez értelemszerűen nem szeretne újabb törölközőt befogni, csakhogy a régi még mindig szárad, a jó ég tudja meddig.

A K-25 Design által tervezett intelligens anyag azonban ígérete szerint úgy dolgozik, akár egy szuper nedvszívó szivacs, emiatt hamarabb megszárítja magát, minthogy kimondjuk: megfürödtem. Hogy miért épp gofrira hasonlít? Mert a szövet textúrája ennek köszönhetően lehetővé teszi, hogy egyszerre hámlassza a bőrt, illetve lényegében egy szempillantás alatt felszívja a vizet. Az intelligens törölköző emellett kétszer gyorsabban szárad egy klasszikushoz képest. Legalábbis ígérete szerint.

A textil egyébként meglepően könnyű, mégis elég vastag és puha ahhoz, hogy a bőr számára kellemes élményt nyújtson. Feltalálói szerint ráadásul hajhoz is használható, mivel nem csupán gyorsan felszívja a nedvességet, de a szénaboglya hatást is megakadályozza. A törölköző egyébiránt nagy méretű, így könnyedén letörölhető vele az egész test, valamint kényelmesen derekunkra tekerhetjük, miután elkészültünk.

K-25 szerint az intelligens törölköző másik nagy előnye, hogy antibakteriálisra tervezték, így senkinek sem kell aggódnia a megtelepedő baktériumok miatt. (Persze nem arról van szó, hogy egyáltalán nincsenek rajta, hiszen szakértők szerint nem létezik száz százalékban baktériummentes törölköző, és ezen még a kilencven fokos mosás sem tud változtatni.)

A wellness-élménnyel kecsegtető törölköző GOTS és OEKO-TEX minősítésű, száz százalékban organikus és etikusan termesztett pamutból készül, amely puha és hihetetlenül nedvszívó. A gyapotszálakat káros vegyszerek használata nélkül termesztik, betakarítják és feldolgozzák, így azok hipoallergének. Előállítása során pedig úgymond 'megfésülik', mielőtt fonalba fonják, megakadályozva a bolyhosodást vagy a túl gyors kopást a mindennapi használat során.

A régi jó ecet csodákra képes

A törölközők keménységét általában három dolog okozza: a szálak között ragadt öblítő, a túl magas mosási hőfok és a túl kemény víz. Ezek mindegyikét külön is meg lehet előzni, azonban ha a törölköző már megkeményedett, egy kis ecet még mindig segíthet.

Az ecetet sok mindenre ajánlják a ház körül, mert remek a baktériumölő képessége, ezért takarítás közben változatos módokon használható a fertőtlenítésre. Savassága miatt például remekül oldja a vízkövet. Sokan öblítő helyett is ecetet használnak, éppen azért, hogy a ruhák puhábbak legyenek.

A régi törölköző felpuhításához ugyancsak egy csésze ecet szükséges. Ezt a mosógép azon rekeszébe kell tölteni, ahová normális körülmények között a folyékony mosószert tennénk, de önthetjük közvetlenül a dobba is, még mielőtt beletennénk a mosnivalót.

Ezután nincs más dolgunk, mint elindítani a mosást mosószer és öblítő nélkül, de arra figyeljünk, hogy ne kilencven fokra állítsuk a gépet. Valójában nincs szükség ilyen magas hőre, csak akkor, ha a törölköző kisgyermeké, kéztörlő volt, vagy fertőző beteg használta. Egyébként elég a hatvan fok is.Ha a mosás lejárt, csavarjuk ki jól, és különösen fontos, hogy a törölközőt ne rakjuk szárítógépbe, hanem hagyjuk, hogy szabad levegőn száradjon meg. Az ecet ki fogja oldani a szálak között ragadt öblítőt, és jelentősen puhítani fogja az anyagot. A folyamatot többször is megismételhetjük az ideális hatás érdekében.

A K-25 csapata több 'gofrimérettel', anyagsűrűséggel és szövetstílussal is kísérletezett, mire sikerült elérniük a tökéleteset. Az anyag négy méretben kapható, így arcra, kézre, fürdésre, illetve fürdőlepedő formájában is. A termékek külön-külön, hármas vagy négyes csomagban, illetve egyénileg összeállított pakkokban is megvásárolhatók (Vanilla, Galaxy Blue és Frost Gray árnyalatban) most féláron huszonkilenc dollárért. Végezetül az intelligens törölköző akasztót is kapott gyártóitól, ezzel is növelve praktikusságát.

(Forrás, fotó: Yanko Design)

További cikkek a témában:

Mikrofonnal és hangszóróval felszerelt maszk az LG-től Az új generációs maszk motorját a modell elődjénél kisebbre és könnyebbre vették a fejlesztők.

A SmartBug egy gombnyomással okosotthonná alakítja a lakásokat A nagyjából egy villanykapcsoló méretének megfelelő eszköz segítségével szabályozható a hőmérséklet, a légkondicionáló, aktiválható egy személyre szabott riasztórendszer, és nyomon követhető a fogyasztás.

Nagyjából százhúszezer forintért már lehet robotizált sakktáblánk Még a kezünket sem kell használnunk, a Phantom okostábla szenzorai ugyanis érzékelik a sakkfigurák helyét, és utasításra a kívánt mezőre helyezi őket. Tiszta Harry Potter, csak modernebb!


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.