Már bárki készíthet saját ChatGPT-verziót, ami nagy segítség lehet a vállalkozásoknak, tanároknak

2023 / 11 / 13 / Pőcze Balázs
Már bárki készíthet saját ChatGPT-verziót, ami nagy segítség lehet a vállalkozásoknak, tanároknak
Múlt héten lezajlott a ChatGPT-t készítő OpenAI első fejlesztői napja. A nem szakmai közönség számára a legizgalmasabb hír, hogy mostantól bárki saját chatbotot készíthet a ChatGPT alapjain.

Szinte nincs olyan vállalat, szervezet, ahol ne ismernék a jelenséget: mindennap, minden héten emberek tucatjai, százai, ezrei kérdezik meg nagyjából ugyanazt, és valakinek azzal kell töltenie az idejét, hogy válaszoljon nekik. Az elmúlt években a digitalizáció rengeteget egyszerűsített ezeken a folyamatokon. Az utalásoktól a csomagjaink követésén át a mérőóra-állások bediktálásáig már sokmindent elintézhetünk a telefonunk gombjaival, a böngészőnkben, chaten vagy épp egy mobilalkalmazásban. Ugyanakkor ezeknek a rendszereknek megvannak a maguk korlátai. Egyrészt csak a nagyobb vállalatok engedhetik meg maguknak azokat, másrészt, amikor összetettebb vagy kevésbé tipikus kérdéssel fordulnánk mondjuk egy ügyfélszolgálati chatprogramhoz, könnyen megakadunk, majd következhet a telefonálás és a végtelen Für Elise-hallgatás. A mesterséges intelligencia-alapokon működő chatbotok ennél lényegesen jobban értenek minket, és még természetesen is válaszolnak, de egészen eddig inkább általános kérdésekben tudtak segíteni.

Az OpenAI múlt héten bejelentett GPTs nevű szolgáltatása ezen változtat. Ennek a segítségével nem kell külön ügyfélszolgálati programokat vásárolniuk majd testre szabniuk a felhasználóknak: egyszerűen leírják, hogy milyen chatbotot szeretnének, és feltöltenek olyan fájlokat, amelyek tartalmazzák, amit az adott botnak az alapvető tudása fölött ismernie kell. Például ha egy autószervizt üzemeltetünk, akkor amellett, hogy a saját GPT-nk rengeteg műszaki kérdésre fog tudni válaszolni, ha feltöltjük az árlistánkat, még azt is megkérdezhetik tőle az ügyfeleink, hogy várhatóan mennyibe fog kerülni a javítás vagy alkatrész. Ha idegen nyelvet tanítunk, akkor készíthetünk egy gyakorló chatbotot, ami a diákunk tudásszintjének megfelelő kérdésekkel gyakoroltatja vele az igeidőket vagy a személyes névmásokat. Mindezt programozói tudás nélkül.

A GPTs már mindenki számára elérhető, aki havi húsz dollárért előfizet a ChatGPT Plus csomagra. Ugyanakkor, amint azt a The New York Times cikke is kiemeli, a rendszer ugyanúgy tévedhet és "hallucinálhat", azaz mondhat teljesen magabiztosan sületlenségeket, mint bármelyik MI-alapú program. Ezzel az OpenAI fejlesztői sem vitatkoznak. Ugyanakkor ha a heti százmillió felhasználónak csak a töredéke kezd el kísérletezni a GPTs-zel, akkor sok vállalkozónak, és sok fáradt ügyfélszolgálati munkatársnak kerül le teher a válláról.

(Borítókép: DALL-E 3)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
A Project Astra megmosolyogtatóan ügyetlen rajzokról is gond nélkül megmondja, hogy mit ábrázolnak, ha pedig egymásután több képet mutatnak neki, akkor utólag is képes mindegyiket helyesen megnevezni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.