Már bárki készíthet saját ChatGPT-verziót, ami nagy segítség lehet a vállalkozásoknak, tanároknak

2023 / 11 / 13 / Pőcze Balázs
Már bárki készíthet saját ChatGPT-verziót, ami nagy segítség lehet a vállalkozásoknak, tanároknak
Múlt héten lezajlott a ChatGPT-t készítő OpenAI első fejlesztői napja. A nem szakmai közönség számára a legizgalmasabb hír, hogy mostantól bárki saját chatbotot készíthet a ChatGPT alapjain.

Szinte nincs olyan vállalat, szervezet, ahol ne ismernék a jelenséget: mindennap, minden héten emberek tucatjai, százai, ezrei kérdezik meg nagyjából ugyanazt, és valakinek azzal kell töltenie az idejét, hogy válaszoljon nekik. Az elmúlt években a digitalizáció rengeteget egyszerűsített ezeken a folyamatokon. Az utalásoktól a csomagjaink követésén át a mérőóra-állások bediktálásáig már sokmindent elintézhetünk a telefonunk gombjaival, a böngészőnkben, chaten vagy épp egy mobilalkalmazásban. Ugyanakkor ezeknek a rendszereknek megvannak a maguk korlátai. Egyrészt csak a nagyobb vállalatok engedhetik meg maguknak azokat, másrészt, amikor összetettebb vagy kevésbé tipikus kérdéssel fordulnánk mondjuk egy ügyfélszolgálati chatprogramhoz, könnyen megakadunk, majd következhet a telefonálás és a végtelen Für Elise-hallgatás. A mesterséges intelligencia-alapokon működő chatbotok ennél lényegesen jobban értenek minket, és még természetesen is válaszolnak, de egészen eddig inkább általános kérdésekben tudtak segíteni.

Az OpenAI múlt héten bejelentett GPTs nevű szolgáltatása ezen változtat. Ennek a segítségével nem kell külön ügyfélszolgálati programokat vásárolniuk majd testre szabniuk a felhasználóknak: egyszerűen leírják, hogy milyen chatbotot szeretnének, és feltöltenek olyan fájlokat, amelyek tartalmazzák, amit az adott botnak az alapvető tudása fölött ismernie kell. Például ha egy autószervizt üzemeltetünk, akkor amellett, hogy a saját GPT-nk rengeteg műszaki kérdésre fog tudni válaszolni, ha feltöltjük az árlistánkat, még azt is megkérdezhetik tőle az ügyfeleink, hogy várhatóan mennyibe fog kerülni a javítás vagy alkatrész. Ha idegen nyelvet tanítunk, akkor készíthetünk egy gyakorló chatbotot, ami a diákunk tudásszintjének megfelelő kérdésekkel gyakoroltatja vele az igeidőket vagy a személyes névmásokat. Mindezt programozói tudás nélkül.

A GPTs már mindenki számára elérhető, aki havi húsz dollárért előfizet a ChatGPT Plus csomagra. Ugyanakkor, amint azt a The New York Times cikke is kiemeli, a rendszer ugyanúgy tévedhet és "hallucinálhat", azaz mondhat teljesen magabiztosan sületlenségeket, mint bármelyik MI-alapú program. Ezzel az OpenAI fejlesztői sem vitatkoznak. Ugyanakkor ha a heti százmillió felhasználónak csak a töredéke kezd el kísérletezni a GPTs-zel, akkor sok vállalkozónak, és sok fáradt ügyfélszolgálati munkatársnak kerül le teher a válláról.

(Borítókép: DALL-E 3)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.