Már csak hét évre van szüksége a mesterséges intelligenciának, hogy olyan okos legyen, mint az ember

2023 / 01 / 26 / Felkai Ádám
Már csak hét évre van szüksége a mesterséges intelligenciának, hogy olyan okos legyen, mint az ember
Legalábbis ezt állítják a Translated fordítócég kutatói – de tényleg ilyen közel járunk az úgynevezett szingularitáshoz?

A mesterséges intelligencia a ChatGPT kapcsán igencsak forró téma manapság, és ezzel együtt gyakran előkerül a „szingularitás” – tehát az a pont, ahol a mesterséges intelligencia annyira fejlett, hogy felülmúlja az emberi intelligenciát, és megváltoztatja az általunk ismert világot. De vajon mennyire vagyunk közel ahhoz, hogy elérjük ezt a pontot? A Translated fordítócég kutatóiból álló csapat úgy véli, hogy megtalálták a módját az MI szingularitás felé tett előrehaladásának mérésére, és eredményeik meglehetősen érdekesek – számol be róla az IFLScience.

A csapat 2011 óta teszteli a gépi fordítási technológiát, és kidolgoztak egy „Time to Edit” (TTE) mérőszámot az MI előrehaladásának mérésére. A TTE az az idő, ameddig egy fordítónak szüksége van egy másik ember vagy mesterséges intelligencia által készített fordítás utólagos szerkesztésére, tehát amíg eltart a hibákat kigyomlálni. Adataik szerint pedig a mesterséges intelligencia által lefordított szövegek TTE-je az évek során folyamatosan csökkent. A csapat úgy véli, hogy ha ez a tendencia változatlan ütemben folytatódik, a mesterséges intelligencia a következő néhány évben az emberi fordítókkal egyenrangú fordításokat tud majd készíteni.

Mindez szép, de mi köze ennek a szingularitáshoz? Ezzel legfeljebb egy feltupírozott Google Translate-et kapunk. A kutatók azonban nem így gondolják, szerintük ugyanis a fordítási képesség kulcsfontosságú mutatója annak, hogy a technológia mikor éri el az emberi kompetenciaszintet. Az érvelésük szerint a természetes nyelv a legösszetettebb probléma, amivel a mesterséges intelligencia szembesülhet, mivel ennek a „megoldása” a valóság pontos modellezését igényli. Szóval, ha egy gép olyan jól tud fordítani, mint egy ember, akkor lényegében egy szinten áll az emberrel intelligencia szempontjából.

Természetesen fontos megjegyezni, hogy a csapat által használt „szingularitás” kifejezés kissé eltér a hagyományos definíciótól – a Translated kutatói a kifejezés alatt ugyanis nem azt a pontot értik, amikor a technológiai növekedés kikerül az irányításunk alól és visszafordíthatatlanná válik. Ehelyett a szingularitást úgy értik, hogy az MI egyenrangú lesz az emberrel. Ettől független ha egy MI úgy tudna fordítani már 2030 táján, mint egy ember, az óriási technológiai ugrást jelentene. Nem árt azt is észben tartani, hogy ez a látszólagos nyelvtudás nem jár együtt az öntudattal – a jelenlegi nyelvi modellek alapvetően rendkívül jó szöveggenerátorok, de nem a jelentést ténylegesen megértő intelligencia áll mögöttük.

Más kérdés, hogy a nyelv, mint jelenség rendkívül összetett probléma, és anélkül hogy mélyebbre bemerészkednénk a nyelvészeti, filozófiai és szociológiai vizekre, két gondolatot azért említsünk meg:

Egyrészt sok klasszikus tudós a nyelvet amolyan királycsinálónak tekinti, amikor a tudatról van szó. Vagyis a nyelvhasználatról azt gondolják, hogy vagy közvetlenül képessé teszi a tudat megjelenését, vagy a tudattal kapcsolatos jellegzetes viselkedések egyike. Mindenesetre a nyelv az, ami világos határvonalat húz például az állatok és az emberek közé. Másrészt szociológiai szempontból a nyelv nemcsak az elme szükséges mechanizmusa, hanem az én elsődleges társadalmi alapja is.

Mit jelent mindez az MI szempontjából? Mivel a nyelv szerveződése, működése kapcsán ma is sok a kérdőjel, ezért nehéz biztosat mondani. A Translated vezérigazgatója, Marco Trombetti szerint azonban a módszerükkel először sikerült számszerűsíteni, hogy milyen gyorsan haladunk a szingularitás felé – ennek a sebességnek a megértése ugyanis létfontosságú lehet a fajunk számára.

(Kép: Pixabay/geralt)


Sebesen szalad a leggyorsabb humanoid, ami a Honda Asimóját is lekörözi
Sebesen szalad a leggyorsabb humanoid, ami a Honda Asimóját is lekörözi
A Unitree H1 robotja a cég állítása szerint sebességrekordot döntött: futás közben egy emberrel is felveszi a versenyt.
Egy mozdulat kikapcsolni, hogy látszódjon, kiknek a profilját néztük meg a LinkedInen
Egy mozdulat kikapcsolni, hogy látszódjon, kiknek a profilját néztük meg a LinkedInen
Persze ha ezt a beállítást választjuk, akkor cserébe nem fogjuk tudni, hogy ki látogatta meg a mi oldalunkat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.