Már félig elkészült a világ legnagyobb földi teleszkópja

2023 / 07 / 15 / Bodnár Barna
Már félig elkészült a világ legnagyobb földi teleszkópja
Új fotókat és egy videót tettek közzé a chilei Atacama-sivatagban készülő ELT (Extremely Large Telescope, magyarul Rendkívül Nagy Teleszkóp) építési munkálatairól. Az óriási teleszkóp a tervek szerint 2028-ban kezd majd működni.

Ha elkészül, az észak-chilei Atacama-sivatagban található Cerro Armazones hegy tetején álló, forradalmi földi teleszkóp 39 méteres átmérővel rendelkező elsődleges tükrével a legnagyobb távcső lesz a bolygón, amely ráadásul közeli-infravörös tartományban észlelő technológiával is képes lesz fürkészni a kozmoszt.

A júniusban publikált fotókon az látszik, hogy a 2014 óta készülő építmény acélváza gyakorlatilag készen van, a munkálatokat koordináló ESO (European Southern Observatory, vagyis Európai Déli Obszervatórium) szerint az építkezés most is meggyőző ütemben halad, de várhatóan még ennél is gyorsabban fog zajlani. Az elmúlt 9 évben ugyanis számos körülmény nehezítette a mérnökök munkáját, köztük a koronavírus járvány, ami miatt több hónapra teljesen leállt az építkezés.

Xavier Barcons, az ESO főigazgatója azt mondta, az ELT az infravörös érzékelőkkel rendelkező, újgenerációs földi teleszkópok legnagyobbja, és legfejlettebb példánya lesz, amint elkészül. Ehhez persze nem csak a Dél-Amerikában folyó építkezésnek kell jól haladnia, de a különböző európai országokban készülő alkatrészekre és a teleszkóp számos tükrére is szükség lesz. Az ELT elsődleges tükre ugyanis öt különálló részből áll majd, köztük egy óriási főtükörből (M1), amely 798 hatszögletű szegmensből tevődik össze. Az ezekhez szükséges támasztékok 70 százaléka készült el eddig.

A 2. és 3. tükör (M2 és M3) munkálatai szintén jó ütemben haladnak, az elemeket már kiöntötték, jelenleg a polírozásuk zajlik. Az ELT öttükrös kialakításának rugalmas negyedik tükrének (M4) tervét is véglegesítették. Ez azért is különösen egyedülálló eszköz, mert másodpercenként akár ezerszer képes alakját hozzáigazítani a légköri turbulencia okozta torzulások korrigálása érdekében.

Az ELT egyéb tudományos műszerei, beleértve a vezérlőrendszert és a teleszkóp összeállításához és üzembe helyezéséhez szükséges berendezéseket, már szintén a gyártási szakaszban járnak. Ezenkívül, az ELT közelben lévő támogató infrastruktúrájának nagy része is elkészült, teljesen felhúzták például azt a műszaki épületet, amely többek között a különböző ELT tükrök tárolására szolgál majd, míg tavaly megkezdte működését az ELT telephelyét megújuló energiával ellátó fotovoltaikus erőmű is.

Az 1962-ben kormányközi szervezetként alapított ESO-t ma 16 európai tagállam alkotja: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Franciaország, Finnország, Németország, Írország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Svájc és az Egyesült Királyság, további stratégiai partnerként Chile és Ausztrália is hozzájárul a testület által végzett tudományos munkához. Az ESO központja, az ESO Supernova a németországi München közelében található, míg a chilei Atacama-sivatag a szervezet teleszkópjainknak ad otthont.

(Fotók és videó: ESO)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A generatív AI az emlékeket alakítja sosemvolt fényképekké
A generatív AI az emlékeket alakítja sosemvolt fényképekké
Régi, kedves emlékeinkről sosem készült fénykép? Annyi gond legyen, a generatív mesterséges intelligencia ezt is megoldja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.