Már kapható a szemcsepp, ami kiválthatja a szemüvegeket

2021 / 12 / 11 / Bobák Áron
Már kapható a szemcsepp, ami kiválthatja a szemüvegeket
Az Egyesült Államokban csütörtökön került boltokba a Vuity nevű készítmény, amely a gyártó szerint forradalmi áttörést hozhat az éles látás visszaállításában.

Bár a látásromlásnak számtalan különböző kiváltó oka lehet, a szakirodalom szerint messze a leggyakoribb az úgynevezett presbyopia, avagy öregszeműség, ami negyvenéves kor felett kisebb vagy nagyobb mértékben mindenkit érint. Ennek oka, hogy a kor előrehaladtával a szemünkben található kristálylencse fokozatosan elveszíti a rugalmasságát, így a szemünk már nem képes olyan hatékonyan fókuszálni, mint fiatalabb korban. A közeli tárgyak elmosódottá válnak, és az állapot súlyosbodásával az olyan hétköznapi dolgok is egyre több nehézséget okoznak, mint például az olvasás. Mivel a presbyopia 40-45 éves kor felett kivétel nélkül mindenkit érint valamilyen mértékben, így Magyarországon nagyjából 4,5 millió ember küzdhet ezzel a problémával.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) által októberben jóváhagyott Vuity a presbyopiával kapcsolatos problémákat orvosolja, mégpedig olyan hatékonysággal, hogy a gyártó Allergan szerint akár teljesen le is válthatja az olvasószemüvegeket. Ez ugyan nem valószínű, hogy bekövetkezik, hiszen a CBS News tudósítása szerint a gyógyszerből jelenleg a harminc napra elegendő adag 80 dollárba, vagyis több mint 25 ezer forintba kerül, ugyanakkor a klinikai tesztek alapján az egyértelműnek tűnik, hogy a készítmény valóban olyan hatásos, ahogy a gyártó állítja.

Szemek nélküli látást tesz lehetővé egy új agyi implantátum Spanyol kutatók közvetlenül a látásért felelős agyterületet stimulálták, aminek eredményeként egy 16 évvel ezelőtt megvakult nő képes volt érzékelni a betűket és a tárgyak körvonalait is.

A pilokarpin hatóanyagú szemcsepp a pupilla méretét csökkenti le, lehetővé téve, hogy a szemünk közelebbre is tudjon fókuszálni anélkül, hogy a távolba látás képessége érdemben romlana. A készítményből egyet-egyet kell cseppenteni mindkét szembe, 15 percnyi hatóidő után pedig 6-10 órán keresztül garantálja az élesebb látást. A gyártó szerint a Vuity a legjobb eredményt 40 és 55 éves kor között fejti ki, és csupán nagyon ritkán okoz olyan enyhébb mellékhatásokat, mint a fejfájás vagy a szem bevörösödése.

A pilokarpin-hidroklorid pupillaszűkítő tulajdonsága egyébként alapvetően nem újdonság, hiszen az ilyen hatóanyagú szemcseppeket már régóta eredményesen alkalmazzák a zöld hályog kezelésére. A Review of Opthalmology tudományos folyóirat szerint a Vuity csak az első azoknak a gyógyszereknek a sorában, amelyek a hatóanyagnak ezt a tulajdonságát a presbyopia kezelésében igyekeznek kamatoztatni, hiszen az Allerganon kívül számos más cég is kísérletezik már a saját megoldásával.

(Borítókép: Getty Images)

A számítógépek a kontaktlencsékben Terminátor látást adnak nem is olyan sokára Közeleg az idő, mikor a mini-kijelzőkön át nem csak a valóságot, hanem annak digitális mását is nézhetjük, sőt, akár sötétben is láthatunk.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Mindez nem csak az RNS Világ – az élet kialakulását magyarázó egyik elmélet alátámasztása miatt fontos, de azért is, mert így esetleg a laborban új életformákat is elkezdhetünk létrehozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.