Már léteznek olyan robotdelfinek, melyekkel etikussá tehetnénk a delfin-showkat

2020 / 06 / 25 / Felkai Ádám
Már léteznek olyan robotdelfinek, melyekkel etikussá tehetnénk a delfin-showkat
Sajnos az etikának egyelőre vajmi kevés köze van a dologhoz, a koronavírusnak annál inkább. Idővel viszont a műállatok pontot tehetnének a valódi élőlények szükségtelen szenvedésének a végére.

A delfin-show mindenkinek nagy örömére szolgál, a delfineket leszámítva. Ezek a hatalmas vizekhez szokott állatok ugyanis nem feltétlen élvezik, ha akváriumok szűk falai közé passzírozzák őket, és kérdéses az is, hogy mennyire etikus velük különböző mutatványokat begyakoroltatni. A hasonló „látványosságok” pedig egyre több és több embert zavarnak. És bár némileg hasonló helyzetben vannak az állatkertek is, azok legalább valamennyivel tudják bővíteni a kiállított állatok életterét, ráadásul ezeken a helyeken a szerencsétlen élőlényeknek legalább nem kell produkálniuk magukat.

Több ötlet is született már arra nézvést, hogy miként lehetne megőrizni a delfin-showkat, és a többi szenzációt anélkül, hogy ehhez valódi állatoknak kellene szenvedniük.

20 éve például a Disneyworld Élő Tenger kiállításán egy robotdelfin úszkált. A gép, az úgynevezet Dolphin Robotic Unit (DRU) egy akváriumban tevékenykedett, interakcióban vett részt igazi búvárokkal, és mindenféle produkciókat is bemutatott.

Ez az eszköz ugyanakkor még nem igazán tudott bárkit is becsapni: nehezen adta el magát igazi delfinként.

Viszont az említett 20 év a robotikában sem múlt el nyomtalanul, és DRU utódja már sokkal delfinszerűbb. Az új gépdelfint az Edge Innovations rakta össze, amely céget különleges effekteket készítő szakemberek alapítottak.

A gép körülbelül 270 kilót nyom, és a mozgása, különösképp az úszása félelmetesen élőnek hat. A robot akkumulátorral működik, ami az „állat” tevékenységének intenzitásától függően akár 10 órát is kibírhat. Maga a gép pedig elvileg 10 éven át működőképes marad a sós vízben. Persze ennyi idő alatt valószínűleg többször is lecserélik majd az épp legújabb modellre.

A legjobb, hogy a robot nem csak mozgásában utánoz egy felnőtt palackorrú delfint, de a megjelenése szempontjából is. A bőr alatt realisztikus csont- és izomstruktúrák tapinthatóak ki, és az életszerű súlyeloszlásnak hála a műdelfin pont úgy úszik, mint egy igazi. Ellentétben azonban egy klasszikus értelemben vett robottal, a delfin nem tud önállóan tevékenykedni. Nincsenek benne kamerák vagy egyéb szenzorok, és mesterséges intelligenciával sem szerelték fel. A gépet egy távirányítóval egy operátor üzemelteti a közelből, mint egy távirányításos hajót. Ebben pedig az a jó, hogy a delfin gyorsan tud mindenféle feladatot teljesíteni.

Sajnos azonban a gépezet nem erkölcsi megfontolásból került bevetésre, hanem a koronavírus miatt. A robotdelfint egy kínai akváriumban használják, mivel a kormány a Covid-19 terjedésének akadályozásaként betiltotta a vadállat kereskedelmet, így pedig igazi delfint sem lehet szerezni.

Ugyanakkor ha a robotdelfin beválik, akár a piaci realitások is abba az irányba mutathatnak, hogy leváltsák az igazi állatokat: a robotdelfin elvégre nem kér enni, nem kell orvosolni, ráadásul nem kiszámíthatatlan, mint a fogságba ejtett élőlények általában, tehát balesetet sem fog okozni. És egyszeri befektetéssel 10 éven át használható.

(Kép: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.