Már meghallgatható a Beatles "utolsó száma", amit a mesterséges intelligencia segítségével alkottak meg

2023 / 11 / 03 / Bobák Áron
Már meghallgatható a Beatles
A zenekar klasszikus felállásának egykori tagjai közül már csak ketten élnek, a csütörtökön kiadott Now and Then című számon viszont John Lennon és George Harrison is megszólal.

A '90-es évek elején a Beatles még élő tagjai, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr egy válogatáslemezt készültek kiadni a zenekar kiadatlan számaiból és koncertfelvételeiből, amelyhez a tagok újonnan felvett kísérőzenét is rögzítettek. A felvétel során fogalmazódott meg bennük a gondolat, hogy jó lenne új számokkal is előállni, azonban John Lennon 1980-ban bekövetkezett, tragikus halála miatt ez lehetetlen volt, hiszen a zenészek korábban megegyeztek abban, hogy ha bárki otthagyja a zenekart, nem keresnek helyette új tagot. McCartneyék ezután Lennon özvegyéhez, Yoko Onóhoz fordultak, aki az énekes négy, a '70-es években rögzített, ám befejezetlen dalát bocsátotta a rendelkezésükre.

A demófelvételek közül a Grow Old With Me-t korábban már kiadták, a rajongók körében pedig a Real Love is ismert volt, a Free as a Birdöt valamint a Now and Thent azonban korábban még nem hallhatta a nyilvánosság. A Beatles tagjai ezután stúdióba vonultak, és újonnan felvett részekkel egészítették ki a Free as a Birdöt, ami fel is került az antológia első részére, egy évvel később pedig ugyanígy tettek a Real Love-val is. A Now and Thennel ugyanakkor nem tudtak mit kezdeni: mivel a számot monó szalagra rögzítették, a korabeli technológiával Lennon hangját nem lehetett szétválasztani a háttérben hallható zongorától, utóbbi hangja azonban túlságosan rossz minőségben szólalt meg ahhoz, hogy használni tudják. A Now and Then így negyed évszázadon keresztül a fiókban maradt.

A fordulópontot Peter Jackson 2021-ben bemutatott dokumentumfilmje, a "Get Back" hozta el. A rendező a Beatles-ről forgatott filmjéhez olyan szoftvert használt, amely a mesterséges intelligencia segítségével képes elkülöníteni egymástól a monó felvételeken hallható hangokat és hangszereket, ennek a fejlesztésnek köszönhetően pedig az is lehetővé vált, hogy a Now and Then demóján elkülönítsék a zongorát Lennon hangjától. Utóbbi önmagában már használhatónak bizonyult, így a Beatles még két élő tagja, McCartney és Ringo Starr ismét stúdióba vonult, és egy vonószenekar kíséretében feljátszották a hiányzó hangszereket. Ha az alább meghallgatható dal néhol feltűnően ismerősen cseng, az nem a véletlen műve, hiszen ahogy a The New York Times cikkében is olvasható, a keverés során korábbi Beatles-számok vokálrészeit is felhasználták, emellett a dalba az 1995-ben rögzített próbafelvételeknek köszönhetően a másik, már nem élő beatle-t, George Harrisont is sikerült becsempészniük.

(Borítókép: Fox Photos/Getty Images)


Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
A végeredmény az internetezőket is erősen megosztotta.
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.