Már meghallgatható a Beatles "utolsó száma", amit a mesterséges intelligencia segítségével alkottak meg

2023 / 11 / 03 / Bobák Áron
Már meghallgatható a Beatles
A zenekar klasszikus felállásának egykori tagjai közül már csak ketten élnek, a csütörtökön kiadott Now and Then című számon viszont John Lennon és George Harrison is megszólal.

A '90-es évek elején a Beatles még élő tagjai, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr egy válogatáslemezt készültek kiadni a zenekar kiadatlan számaiból és koncertfelvételeiből, amelyhez a tagok újonnan felvett kísérőzenét is rögzítettek. A felvétel során fogalmazódott meg bennük a gondolat, hogy jó lenne új számokkal is előállni, azonban John Lennon 1980-ban bekövetkezett, tragikus halála miatt ez lehetetlen volt, hiszen a zenészek korábban megegyeztek abban, hogy ha bárki otthagyja a zenekart, nem keresnek helyette új tagot. McCartneyék ezután Lennon özvegyéhez, Yoko Onóhoz fordultak, aki az énekes négy, a '70-es években rögzített, ám befejezetlen dalát bocsátotta a rendelkezésükre.

A demófelvételek közül a Grow Old With Me-t korábban már kiadták, a rajongók körében pedig a Real Love is ismert volt, a Free as a Birdöt valamint a Now and Thent azonban korábban még nem hallhatta a nyilvánosság. A Beatles tagjai ezután stúdióba vonultak, és újonnan felvett részekkel egészítették ki a Free as a Birdöt, ami fel is került az antológia első részére, egy évvel később pedig ugyanígy tettek a Real Love-val is. A Now and Thennel ugyanakkor nem tudtak mit kezdeni: mivel a számot monó szalagra rögzítették, a korabeli technológiával Lennon hangját nem lehetett szétválasztani a háttérben hallható zongorától, utóbbi hangja azonban túlságosan rossz minőségben szólalt meg ahhoz, hogy használni tudják. A Now and Then így negyed évszázadon keresztül a fiókban maradt.

A fordulópontot Peter Jackson 2021-ben bemutatott dokumentumfilmje, a "Get Back" hozta el. A rendező a Beatles-ről forgatott filmjéhez olyan szoftvert használt, amely a mesterséges intelligencia segítségével képes elkülöníteni egymástól a monó felvételeken hallható hangokat és hangszereket, ennek a fejlesztésnek köszönhetően pedig az is lehetővé vált, hogy a Now and Then demóján elkülönítsék a zongorát Lennon hangjától. Utóbbi önmagában már használhatónak bizonyult, így a Beatles még két élő tagja, McCartney és Ringo Starr ismét stúdióba vonult, és egy vonószenekar kíséretében feljátszották a hiányzó hangszereket. Ha az alább meghallgatható dal néhol feltűnően ismerősen cseng, az nem a véletlen műve, hiszen ahogy a The New York Times cikkében is olvasható, a keverés során korábbi Beatles-számok vokálrészeit is felhasználták, emellett a dalba az 1995-ben rögzített próbafelvételeknek köszönhetően a másik, már nem élő beatle-t, George Harrisont is sikerült becsempészniük.

(Borítókép: Fox Photos/Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.